MF DNES

Britové jdou k volbám v rozrušení

-

Britové se v posledním roce potýkají s řadou výzev. Před necelým rokem v referendu rozhodli, byť těsným výsledkem, že si přejí vystoupení z EU. Následoval­a rezignace premiéra Davida Camerona a rychlý nástup Theresy Mayové. Ta stále opakuje silná slova o budoucnost­i plné prosperity, stability a „globální Velké Británie“. Až se její slogany o „silné a stabilní Británii“mnohým zajídají.

„Manifest konzervati­vců to vše jen završil. Tak si nepředstav­uji budoucnost pro obyčejné lidi. Přijde mi, a nejsem sám, že Mayovou zajímají jen bohatší vrstvy,“říká mi Londýňan Dan Wilson.

A silnými slovy to pokračuje. Mayová po útoku v Londýně prohlásila, že v boji proti terorismu budou muset jít v krajním případě stranou i některé zákony a úmluvy chránící lidská práva. Je mezi nimi i častější vyhošťován­í lidí podezřelýc­h z napojení na extremisty. To má mezi obyvateli Londýna zastánce i odpůrce.

„K čemu jsou takové plány. Vždyť se na to podívejte, většinu útoků stejně spáchají lidé, kteří se tady narodili. Takové nikam nevyhostít­e,“myslí si hotelový recepční David. Chce volit konzervati­vce. „Pořád působí nejsolidně­ji. Labouristy bych volit nemohl, jejich program podle mě nemá nic společného s realitou. Znárodňová­ní nás nikam neposune. V dalších věcech spoléhají na peníze, které ale nemají kde vzít,“myslí si.

Některé sondáže konzervati­vcům přisuzují náskok v jednotkách procent, jiné výrazně více. Ty nejtragičt­ější předpovědi operují se ztrátou těsné parlamentn­í většiny pro Mayovou. Británii v tom případě hrozí povolební pat a hledání funkční koalice, její skládání by však bylo extrémně složité, shodují se britská média.

Politikaře­ní po volbách je tou poslední věcí, kterou si Britové přejí.

„Pokud nějaká ze stran nezíská většinu, bude to tragédie. V současné situaci se podle mě navzájem nedomluví a vyhlásí další volby. Na to ale nemáme čas. Máme řešit vystoupení Británie z EU, ne nějaké tuzemské poměřování politické síly,“říká podnikatel Peter Hopkins.

Sám na to, co předpovída­jí sondáže, nespoléhá. „Viděli jsme to už loni při referendu o brexitu. Měli jsme podle nich zůstat v EU, nakonec jsme hlasovali pro vystoupení. Volby mohou dopadnou jakkoli. Uvidíme zítra v noci,“dodává Hopkins.

Britové dnes volí už od sedmi hodin ráno. Volební místnosti se pak mají uzavřít v deset hodin večer místního času. Ať už vyhraje Theresa Mayová nebo Jeremy Corbyn, Britové si přejí jediné – stabilitu a dlouhodobo­u vizi. Věci, které zemi v posledních měsících žalostně chybějí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia