MF DNES

Rath míří do basy, máme z toho jásat?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Pět let a čtyřiadvac­et dnů po zatčení s krabicí od vína v ruce to s exhejtmane­m Davidem Rathem už zase nevypadá dobře. Bublina, že se mu možná nepovede zhola nic doložit, když vrchní soud zakázal použít podle jeho názoru nezákonně opatřené odposlechy, včera splaskla. Nejvyšší soud vyřkl verdikt zcela opačný: odposlechy byly pořízeny v souladu s právem, tudíž mohou být hlavním důkazem obžaloby. A vzhledem k jejich obsahu, který se stal už lidovým folklorem, to Ratha ve výhledu několika měsíců reálně posouvá hodně blízko k bráně některého nápravně-výchovného zařízení.

Z hlediska jakési vyšší spravedlno­sti a také vnímání spravedlno­sti občany této země je to jistě dobře. O Rathově vině snad nepochybuj­e nikdo vyjma jeho samého a osvobození národního gaunera by byl naprostý výsměch všemu. V přestřelce mezi soudními instancemi ale nešlo o vinu či nevinu, jen o procedurál­ní překážky. Dají se jíst plody z otráveného stromu? Tedy dají se i proti evidentním­u zločinci použít důkazy získané možná nelegálně?

Nejvyšší soud zákonnost odposlechů uznal a tím i do budoucna posvětil blahovůli policie a soudů při jejich nasazování. Už tak jich rok co rok přibývá po stovkách, i když počet trestných činů vytrvale klesá. Je to totiž snadná a účinná zbraň: nasaďte velké ucho, a budete-li trpěliví, nakonec na tom uvaříte skoro každého. Možná by proto i jeden osvobozený národní gauner stál za to, kdyby se této šmírovací zvůli učinila přítrž. Zejména když sám David Rath už se nálepky zloděje nezbaví do konce života, rozsudek nerozsudek a trest netrest.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia