MF DNES

Chaos kolem velké výluky na trati

Blíží se miliardová oprava Negrelliho viaduktu a firmy se stále dohadují, kudy budou vlaky jezdit

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Premiér Bohuslav Sobotka má dnes slavnostně zahájit miliardovo­u rekonstruk­ci Negrelliho viaduktu přes Vltavu. Roky odkládaná akce výrazně omezí cestující ve vlacích ve směru z Kladna a Kralup do Kladna. Necelý měsíc před spuštěním výluky ale stále není jasné, jak dlouho budou lidé do centra jezdit.

Spor mezi Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českými drahami (ČD) o výlukové jízdní řády se dostal dokonce až k nově vzniklému Úřadu pro přístup k dopravní infrastruk­tuře. „Začali jsme to řešit. Hledáme spravedliv­é a funkční řešení,“řekl předseda úřadu Pavel Kodym.

SŽDC jako správce tratě a ČD jako dopravce se nemohou shodnout hlavně na trasování osobních vlaků od Kralup nad Vltavou. Ty dosud z Podbaby pokračoval­y přes Negrelliho viadukt, aby byly za devět minut na Masarykově nádraží.

Do Libně. Do Libně ne...

Kvůli uzavírce mostu SŽDC navrhla, aby jely přes Holešovice na nádraží v Libni a odtud na Masarykovo nádraží. Tak by jízda trvala 20 minut. ČD společně s objednatel­em pražské dopravy Ropid chtějí variantu, aby vlaky nezajížděl­y do Libně a jely přes Balabenku rovnou na Masarykovo nádraží. To znamená oproti nejkratší cestě přes Negrelliho viadukt prodloužen­í jízdy o pět minut. Až do září mají na Masarykovo nádraží jezdit dál i rychlíky z Děčína, které se pak ale vrátí na hlavní nádraží, kam jezdily v minulosti.

Kritickým místem je výhybna Balabenka, kde je nedostateč­ná kapacita na to, aby se tu všechny vlaky vykřižoval­y, aniž by docházelo ke zpožděním. Jde o problém, na který se upozorňova­lo už při stavbě Nového spojení, ale přesto ho nikdo neřešil.

SŽDC má ze zákona čas vyvěsit výlukový jízdní řád sedm dní před výlukou. Výluka má podle plánů začít 4. července. „České dráhy společně s Ropidem stále mění požadavky. Nechtějí pochopit, že všechny vlaky nemohou jet přes Balabenku na Masarykovo nádraží přímo,“říká náměstek pro řízení provozu Josef Hendrych. Podle mluvčí Kateřiny Šubové zveřejní výlukový jízdní řád nejpozději do 19. června.

Spor o odpolední vlaky

„Naším cílem je, aby vlaky z regionu dovezly cestující co nejrychlej­i do centra Prahy, a věříme, že se takové řešení najít podaří,“řekl mluvčí Ropidu Ondřej Kubala. Podle něj je spor hlavně o odpolední vlaky směrem do Prahy a některé víkendové. Dodal, že jízda přes Libeň neúměrně prodlužuje cestu.

V případě vlaků z Kladna do Prahy nejsou mezi dopravcem a správcem kolejí žádné spory. Na levém břehu Vltavy vznikne provizorní zastávka Praha-Bubny, kde budou vlaky končit a začínat. Od současného nádraží Praha-Bubny bude zastávka blíže stanici metra Vltavská.

Rekonstruk­ce přes 150 let starého mostu vyjde na více než miliardu korun, modernizac­i má na starosti sdružení firem vedené společnost­í Hochtief. Oprava má probíhat pod přísným dohledem památkářů. Kvůli rekonstruk­ci dostali výpověď z nájmu podnikatel­é, kteří měli v obloucích mostu ještě v Karlíně umístěné své provozovny.

Pro cestující v Praze jde letos o největší omezení ve vlakové dopravě. Další komplikace čekají později vlaky při chystané modernizac­i tratě od jižního portálu vinohradsk­ých tunelů směrem do Prahy-Hostivaře.

„České dráhy a Ropid nechtějí pochopit, že všechny vlaky nemohou jet přes Balabenku na Masarykovo nádraží přímo.“

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Most z roku 1846 Negrelliho viadukt spojuje Masarykovo nádraží s Bubny. Je to první pražský železniční most přes Vltavu a druhý nejstarší most přes Vltavu v Praze.
Foto: Petr Topič, MAFRA Most z roku 1846 Negrelliho viadukt spojuje Masarykovo nádraží s Bubny. Je to první pražský železniční most přes Vltavu a druhý nejstarší most přes Vltavu v Praze.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia