MF DNES

Útěk, úkryt, boj! Policie radí, jak se bránit před střelcem

- — Roman Šafhauser

V případě útoku šíleného střelce či jiného teroristic­kého činu by se měl člověk řídit podle strategie, kterou popisuje ve třech krocích nové instruktáž­ní video pražských policistů.

„Policejní složky jsou v případě podobného útoku na místě do několika minut, ale to je doba, kdy jsou lidé odkázáni sami na sebe. Instruktáž­ní video seznámí veřejnost s tím, jak by v těchto situacích měl člověk reagovat,“řekl o projektu jeho autor Ladislav Beránek, koordináto­r prevence Krajského ředitelstv­í policie hlavního města Prahy.

Video na akčních záběrech postupně vysvětluje, že při střetu s ozbrojeným útočníkem je první volbou utéci z místa a varování ostatních. Pokud útěk nepřipadá v úvahu, měl by člověk vyhledat bezpečný úkryt, zabarikádo­vat se a přepnout mobil do tichého režimu.

Až úplně posledním řešením je konfrontac­e a boj s útočníkem, respektive jeho odzbrojení. Nejlépe pomocí improvizov­ané zbraně. Video se dotýká také problému takzvaného zamrznutí, ke kterému může dojít během podobných stresových situací. Člověk v tomto stavu obvykle není schopen pohybu. Podle policie před zamrznutím výrazně pomáhá právě dostatečná informovan­ost.

„Člověku, který už nějakou znalost o této problemati­ce má, hrozí zamrznutí podstatně méně než člověku, který o takové situaci vůbec nepřemýšle­l,“dodává spoluautor videa policista Ondřej Penc.

Na instruktáž­ní video přispěl pražský magistrát částkou 400 tisíc korun. Pro veřejnost je video dostupné na webu města www.bezpecnost.praha.eu a na YouTube kanálu policie.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Hledej úkryt Podobná instruktáž­ní videa zveřejnily také ostatní evropské země. Anglie má místo posledního kroku Bojuj mírnější Volej policii.
Foto: Policie ČR Hledej úkryt Podobná instruktáž­ní videa zveřejnily také ostatní evropské země. Anglie má místo posledního kroku Bojuj mírnější Volej policii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia