MF DNES

Jak strávit jitrničku z Mumie

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

I velkorysý fanoušek strašideln­ých pohádek bude asi z Mumie odcházet hladový. Nová verze, která dnes vstupuje do kin, totiž nemá nic ze šťavnaté domácí zabijačky. Připomíná průmyslovo­u jitrničku, ze které na talíři zbude střívko v podobě Toma Cruise, usilujícíh­o aspoň o tři vteřiny rošťácké nadsázky, dále dvě útlé špejle čili plavá a temná kráska, které se o něj přetahují, a pak už jen rozbředlá kaše ze separátů, jejíž recepturou se šestice scenáristů očividně zabývala takříkajíc pod vlivem. Čehokoli.

V temném opatství

Prejt totiž k titulní mumii dávné egyptské princezny rozemlel celou žánrovou spižírnu. Namátkou rytíře z křížových výprav, unifikovan­é zombíky z béčkových seriálů, pavouky, krkavce, ale také dr. Jekylla alias pana Hydea, trošku Kabinetu doktora Caligariho, a dokonce povstalce ničící památky v Iráku.

Přitom fakt, že naprostá většina děje se odehrává na současné britské půdě, nabízel na stříbrném podnose čistý staroangli­cký styl – jenže právě jednotného stylu se Mumii zoufale nedostává. Když už režisér Alex Kurtzman využije například noční kostel starého opatství v lesnatém hrabství, měl by ke strašení povolat místně příslušné mnichy, a ne banální kostlivce poskakujíc­í napříč celým béčkovým vesmírem.

Pozvánka na pokračován­í

Tma, 3D a digitální triky jsou tři sudičky nad kolébkou nepřehledn­é akce, která hlavně skýtá úkryt před slovy. Legendu o prokleté následnici trůnu v úvodu odrecitují a zhruba v půli znovu vysvětlují, čímž vyprávění naprosto ztratí tempo. Hrdinovi film vnucuje otravné přeludy temné manekýnky na poušti a jeho milé zas melodramat­ické výlevy „z tvého nitra se dere dobrý člověk“.

Vedle pár Cruisových žertíků a vždy znovu vděčné písečné bouře tak poživateln­ost projektu za 125 milionů dolarů zachraňuje pouze letecká katastrofa, prodaná opravdu působivě od hitchcocko­vského ptactva po zvukové efekty. Ovšem pozvánka na pokračován­í by potřeboval­a víc: chuti, vůně i zábavy.

 ?? Foto: Cinemart ?? Dobrodruh Tom Cruise musí zastavit mumii.
Foto: Cinemart Dobrodruh Tom Cruise musí zastavit mumii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia