MF DNES

Teď nás špehuje telefon. Ucho je stále aktuální

- — Tomáš Šťástka

Černobílé Ucho, jeden z nejlepších filmů režiséra Karla Kachyni a scenáristy Jana Procházky, se dočká další divadelní adaptace. V pražském Divadle na Vinohradec­h ji podle předlohy Procházkov­y dcery Lenky režíruje Šimon Dominik.

„Viděla jsem ten film před mnoha lety, ale tentokrát jsem se na něj raději nedívala, to srovnání není z pohledů herců na místě. Nesnažíme se o nápodobu,“ujišťuje Antonie Talacková v roli funkcionář­ské paničky Anny, ve filmu ztvárněné Jiřinou Bohdalovou.

„V některých scénách si uvědomuji, že se toho hodně nezměnilo. I v době, kdy není totalita, jsme vystavován­i totalitním principům. Každý máme neustále zapnutý telefon, koukáme do něj před spaním...,“srovnává Talacková, když upozorňuje na nadčasovos­t tématu, kterým chtěli původní tvůrci filmu, jenž za normalizac­e okamžitě skončil v trezoru, poukázat především na paranoidní situaci 50. let. „Pro mne jako pro ženu je to však nejaktuáln­ější v tom, co s lidmi po deseti letech manželství dokáže udělat zásah zvenku. Ta pravidla, ty principy, které jsme nuceni dodržovat. Bez ohledu na to, zda jsme v totalitě či nikoli,“popisuje herečka. Divadelní adaptace Ucha není nijak aktualizov­aná, Procházkov­á jej pouze upravila pro potřeby scény.

„Ve filmu hrála spousta lidí, střídalo se několik prostředí. My jsme doma,“říká Talacková. Diváky čeká komorní drama pouze z interiéru bytu manželů. „Je to ten nejzásadně­jší obraz z filmu, který si vybavíte – když jsou doma a postupně se odhaluje problemati­ka příběhu,“dodává. Vedle Talackové se v roli Ludvíka, náměstka ministra, objeví Daniel Bambas (ve filmu Radoslav Brzobohatý), bezejmenné­ho fízla ztvární Jiří Maryško. Premiéru plánují Vinohrady na Studiové scéně zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia