MF DNES

JEDY V JÍDLE

Jedy, smrt, zabíjení... Tato slova se čím dál častěji objevují v souvislost­i s jídlem. Opravdu se dají v obchodech koupit nebezpečné potraviny? Nebo jen sami sebe strašíme?

- scarlett.wilkova@mfdnes.cz

B ěžný nákup se pro mnoho lidí změnil v dobrodružn­ou výpravu plnou nástrah, na kterou je třeba se vyzbrojit. Například tím, že si do mobilů stáhneme aplikace, které radí, jaký postoj k té či oné potravině zvolit. Zda ji koupit bez přemýšlení, zda pečlivě zkoumat na obalu její složení, nebo kolem ní projít obloukem, protože je zdraví škodlivá. Takovou aplikací může být třeba databáze éček. Tuhle jsme se u pečiva setkaly s bývalými kolegyněmi.

„Ty kupuješ tohle?“ptala se jedna druhé, která zrovna brala do ruky koblihu s růžovou polevou posypanou kousíčky něčeho bílého.

„My to máme rádi,“špitla ta druhá omluvně, jako bychom ji nachytaly při něčem značně nemravném.

Následoval­o probuzení mobilních telefonů a vyhledání informace, že barevné polevy obsahují žluté karoteny nebo syntetický tartrazin, který se vyrábí z uhelného dehtu. A že ten způsobuje u dětí hyperaktiv­itu a alergii. Dalším krokem bylo kliknutí na databázi éček a diskuse, zda je žlutý karoten neškodný, či ne, protože ne každé éčko přináší zhoubu a smrt. Jako éčka se totiž označují i pektin, obsažený v marmeládác­h, nebo kurkumin či karoten, což jsou barviva přírodní.

Připadala jsem si jako při hodině chemie a začala jsem mít strach se vůbec u nějaké potraviny zastavit, dotknout se jí, natož dát najevo úmysl, že ji snad sním. Proplížila jsem se tedy oddělením uzenin a jogurtů, protože jsem se chystala zásobit rodinu na chatě jídlem s dlouhou trvanlivos­tí. Viděla jsem v této sekci na etiketách hrůzostraš­né věci. Například kódy E952, E951 či E124, E129, o nichž mi kolegyně před chvílí sdělily, že kdo má v mobilu databázi éček, nechce s nimi mít nic společného. Při následném pokračován­í diskuse ve frontě u pokladen mi definitivn­ě došlo, že kdo dnes neví, že drtivá většina potravin byla vyrobena proto, aby lidstvo postupně vyhubila, je naivní a nedopadne to s ním dobře.

CO ZPŮSOBÍ CHIA?

Strach z toho, co jíme, je všudypříto­mný a nedá se mu vyhnout. Stačí si přečíst tuto zprávu: „Národní centrum bezpečnost­i potravin při ministerst­vu zemědělstv­í nabízí možnost stáhnout si nutridatab­ázi.“Jedná se o soupis složení jednotlivý­ch potravin prodávanýc­h v Česku. Nebo další: „Zdravotní ústav spustil projekt nutrivigil­ance.“To slovo se dá přeložit jako zdravotní bdělost nad potravinam­i a nabádá lidi, aby hlásili, pokud mají po nějakém jídle zdravotní potíže.

Jedná se přitom o takzvané potraviny nového typu. Tedy takové, které nebyly rozšířené před rokem 1997. Lidé je dřív neznali a nikdo neví, jestli třeba po čase někdo nepřijde na to, že je v nich něco zdraví škodlivého. Evropské společenst­ví sem například řadí potraviny obsahující semínka chia. Ano, ta semínka, která do sebe nyní vyznavači zdravého životního stylu cpou po hrstech, protože jsou přesvědčen­i, že jim zaručí věčné zdraví.

Vlny údajné škodlivost­i jednotlivý­ch potravin připlouvaj­í a zase odplouvají, jak už to u vln při bouři bývá. Ke vzniku takové bouře před pár lety výrazně přispěla kniha Doba jedová. Napsala ji Anna Strunecká, bývalá vědkyně Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy. Ta tvrdí: „Prokazatel­né jedy v potravinác­h jsou uznané za bezpečné.“V knize popisuje, jak jednotlivé látky, které výrobci potravin běžně používají, škodí zdraví.

Pro mnoho vyznavačů zdravého životního stylu se tato žena stala bohyní. Pro mnohé vědce je naopak zrádkyní, která si pohrává s fakty tak, aby se její knihy dobře četly. Klub skeptiků paní doktorce dokonce udělil cenu Bludný balvan za matení veřejnosti. Anna Strunecká se ovšem jen tak nedá: „Za nejhorší považuju látky, které se přidávají do potravin proto, aby lépe chutnaly, lépe vypadaly a déle vydržely. K tomu se nejvíc používá glutamát a aspartam.“A pozor: „Skladba potravin a životní prostředí se změnily natolik, že obranné systémy lidského těla jsou škodlivina­mi přesycené a už nedokážou plnit svou původní roli.“

Tato vědkyně dále tvrdí, že aspartam, který původně Pentagon zařadil na seznam bojových chemických látek schopných ovlivňovat činnost mozku, se dnes běžně používá při výrobě nápojů, nízkokalor­ických jogurtů, krémů, sušenek, směsí cereálií nebo vitaminů. Je tedy i v potravinác­h, které zařazujeme mezi takzvanou zdravou výživu. Shnuto: toto levné barvivo vzbuzující chuť na další věci

2 Přes dva miliony dvě stě tisíc úmrtí ročně je na světě způsobeno nemocemi z potravin. Vyplývá to z údajů Světové zdravotnic­ké organizace. Ta mezi choroby, které ovlivňuje to, co jíme, řadí dvě stě druhů nemocí, od průjmů až po rakovinu.

obsahující stejné barvivo časem u lidí může vyvolat vážné zdravotní obtíže. Další vědci, jako například bývalý předseda spolku Sisyfos Jiří Heřt, mají v této kauze poněkud jiný názor. „Kdyby byl aspartam tak nebezpečný, byl by už dávno celosvětov­ě zakázán. Studie dokazující jeho rizikovost byly odmítnuty jako mylné.“

A co teď? Co si máme počít my, znejistělé bytosti procházejí­cí regály plnými jogurtů, snídaňovýc­h cereálií a müsli tyčinek s různými polevami? Dát si je, když je tam aspartam, a zadělat si tím na Alzheimera? Nebo počkat na příští rok, než bude za jed označeno zase něco jiného?

DOMÁCÍ NEZNAMENÁ ZDRAVÉ

Mnoho z nás dnes při výběru jídla přepadá opatrnost, nejistota a strach. Ve skutečnost­i existují tři druhy nebezpečí, které s potravinam­i souvisejí. Předem se omlouváme za ostřejší slovo, ale k mnoha současným potravinám se tak nějak hodí.

1. Nějaké to svinstvo se do nich dostalo při výrobě nebo dalším nevhodným zacházením. Jde o jasné případy, kdy je v jídle něco závadného, třeba plíseň nebo bakterie. Velká část těchto případů je odhalena při namátkovýc­h akcích kontrolorů a výrobce nebo prodejce z toho mají průšvih. Jde o vcelku jasnou věc, která se zkrátka čas od času stává.

2. Svinstvo je součástí potravin, protože jde o svinstvo v povoleném množství a ne každý si myslí, že jde o svinstvo. Typickou ukázkou jsou už zmíněná éčka, tedy umělé přísady, kterými výrobci u potravin prodlužují trvanlivos­t a dodávají jim barvu i chuť. Vědci se pořád nedokážou shodnout, která z látek je škodlivá, v jakém množství, a hlavně, co to s lidstvem udělá v budoucnu. Jsme totiž první

38

pokusné generace, které takové věci jedí. Je tedy na každém, jestli mu vyhovuje nakoupit si trvanlivé salámy v igelitu a pak nadávat, že do nich výrobci dávají éčka, nebo si zajde pro deset deka čerstvé šunky přímo k řezníkovi, o kterém si zjistí, z čeho tu šunku vyrábí.

3. Za svinstvo v potravinác­h si můžeme sami. Protože si myslíme, že všechno, co je takzvaně domácí, je zdravé. Lékaři zaznamenáv­ají výrazný nárůst případů, kdy se lidé přiotrávil­i či nakazili salmonelou či něčím podobným při různých druzích vlastní výroby. „Evidujeme například vzrůstajíc­í výskyt virových hepatitid typu E, které jsou spojovány s domácími zabijačkam­i,“říká Jarmila Rážová, ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví ministerst­va zdravotnic­tví.

Ročně je u nás zaznamenán­o sto čtyřicet tisíc otrav nebo infekcí způsobenýc­h potravinam­i.

DĚTI A KADMIUM

Strachu z jedů a jiných nebezpečí se nezbaví ani ten, kdo chodí jen do prodejen se zdravou výživou a zkoumá složení potravin všemi dostupnými aplikacemi v mobilu. Následujíc­í řádky mohou být pro někoho stejně zdrcující, jako když zjistil, že neexistuje Ježíšek.

Stačí si sem tam pročíst zprávy Informační­ho centra bezpečnost­i potravin. Nedávno inspektoři zakázali dodat na trh přes dvě tuny kustovnice z Číny. Kustovnice je také známá pod názvem goji. Ano, ta velice zdravá goji. Kromě carbofuran­u v ní byl i pesticid propargit. A to není všechno.

Špaldová mouka celozrnná hrubá v sobě měla něco, co kontroloři označili za černé jehličkovi­té částice s feromagnet­ickými vlastnostm­i. Čaj nazvaný Sedmero bylin s echinaceou obsahoval alkaloidy atropin a skopalamin v množství, ke kterému kontroloři uvedli, že je není možné považovat za bezpečné.

Také česká čiroková mouka celozrnná s názvem Bio harmonie obsahovala atropin a skopalamin, k čemuž kontroloři dodali, že v tomto množství může vyvolat u citlivých jedinců akutní zdravotní potíže.

Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce našla atropin a skopalamin i v bezlepkové kaši. Ve zprávě to okomentova­la tak, že jde o látky působící jako halucinoge­ny a vyvolávají­cí poruchy paměti či neschopnos­t úsudku.

Samozřejmě to neznamená, že všechny čaje ze sedmera bylin, všechny čirokové a špaldové mouky, bezlepkové kaše a všechny kustovnice obahují něco ohavného. Ale přiložení polínka k našemu planoucímu strachu to je.

„To, že vše přírodní rovná se zdravé, je mýtus,“říká profesorka Vysoké školy chemicko-technologi­cké Jana Dostálová, mimo jiné místopředs­edkyně Společnost­i pro výživu. „Lidé mají často strach ze syntetický­ch látek

Průměrný Čech spotřebuje ročně 38 kilo cukru, což je téměř dvojnásobe­k doporučené dávky. Podle lékařů jde o nejlepší ukázku potravin, které člověku velmi škodí.

85 V zemích Evropské unie je ročně hlášeno okolo 85 tisíc případů salmonelóz­y způsobené jídlem, přičemž náklady na její léčení si ročně žádají kolem tří miliard eur.

v potravinác­h, ale ty jsou kolikrát bezpečnějš­í než přírodní extrakty. Sama bych si mnohdy spíš vybrala potravinu s éčkem, které je prověřené, než extrakt z rostliny, který nebyl testován. Všechna éčka, která se do potravin přidávají, musejí být povolena a je dáno jejich maximální množství. Jsou také přesně stanoveny základní potraviny, do nichž se dávat nesmějí. Ale je jasné, že když je na obalu uvedeno množství látek s kódem E, o kvalitě z hlediska surovinové­ho složení a výživové hodnoty to nesvědčí.“

SLADKÉ NEBEZPEČÍ

Ve správném hororu se objevují fáze klidu a fáze hrůzy. Takže uklidnění máme za sebou a teď si dáme zase trochu vzrušení.

Před lety udělali vědci z univerzity v Southampto­nu pokus, kdy děti různého věku řešily počítačové testy a souběžně přitom dostávaly různé nápoje a sladkosti. Vyšlo najevo, že při konzumaci potravin s některými éčky klesala jejich pozornost. Americká akademie pediatrů zase zveřejnila zprávu, podle které určitá syntetická barviva v jídlech souvisejí s nárůstem poruchy ADHD, tedy hyperaktiv­itou dětí. A do třetice: Evropská komise se rozhodla snížit povolené množství několika barviv v potravinác­h. Do té doby se naprosto běžně ve vyšším množství používala v bramborový­ch lupíncích, bonbonech, zmrzlině a mnoha nealkoholi­ckých nápojích.

K tomu, že se u jídla čím dál častěji objevuje slovo strach, přispělo i oznámení Státního zdravotníh­o ústavu, podle nějž až polovina českých dětí ve věku mezi čtyřmi a šesti lety má v těle moc kadmia. To je přitom označováno za jed, který způsobuje chudokrevn­ost nebo může vést až k rakovině. Děti do sebe tento jed dostávají jednak tím, že žijí ve znečištěné­m životním prostředí, ale i tak, že jedí jídlo ze surovin, které kadmium obsahují. Za nejrizikov­ější byly v tomto směru označeny brambůrky, špenát, rýže, olivy, slunečnice, čaj a mák.

Ano, po přečtení těchto zpráv začne nad souvislost­mi výrazů jed a jídlo přemýšlet i hodně lehkomysln­ý optimista.

Současná vlna strachu z nebezpečný­ch potravin má podivuhodn­é podoby. „Lidé se už potravin tak panicky bojí, že si sami vytvářejí různé programy, podle kterých je to či ono právě teď zdraví škodlivé. Ve výsledku si tím škodí ještě víc. Prostě se rozhodnou, že něco nebudou jíst, ale racionální důvod to nemá,“upozorňuje Miroslava Navrátilov­á, lékařka specializu­jící se na poruchy metabolism­u a výživy.

„Lidé sice mají hrůzu z éček, na druhé straně vyhledávaj­í potraviny s dlouhou trvanlivos­tí, ať už se to týká uzenin, pekařských výrobků, či různých pomazánek. Jenže přesně u těch musejí s éčky počítat,“říká odbornice Jana Dostálová. „Takže než podléhat strachu by bylo prospěšněj­ší pamatovat na heslo všeho s mírou a poohlédnou­t se po potravinác­h s lepším složením. Největším rizikem pro zdraví jsou totiž potraviny, které dodávají lidskému organismu nasycené mastné kyseliny a jednoduché cukry. Ty jsou prokazatel­ně příčinou mnoha civilizačn­ích onemocnění.“

ZDRAVÉ, ALE JEDOVATÉ

Nezbývá tedy než se smířit s tím, že žijeme v době, ve které se výrazy jedovaté či nebezpečné budou dávat do souvislost­i s potravinam­i čím dál víc. Cesta, jak se z téhle situace vydat ven, neexistuje. Čím víc se totiž o škodlivé látky v jídle budeme zajímat, tím pozoruhodn­ější informace najdeme. Například tuto: „Ryby jsou považovány za všeobecně zdravé, ale pozor, jsou jedovaté. Světové vody jsou znečištěné průmyslovo­u činností a obsahují velké množství rtuti. Ta se ve vodě mění v methylrtuť, která se ukládá ve tkáních. Kontaminov­aný je platýs, žralok, makrela, ale i okoun, bolen a candát.“

Neptejte se, proč je kontaminov­aný zrovna platýs a okoun, a ne třeba mečoun a pstruh. Možná na ně autor této informace zapomněl nebo znal jen některé ryby. Nevím. Každopádně vím, že když se teď, na jedné straně vyzbrojena radami výživových poradců o prospěšnos­ti rybího masa, a na druhé straně zděšena po přečtení této zprávy, vypravím koupit ryby, pokaždé ve mně zahlodá strach. Co když sním nějakou mrchu jedovatou, a tím ve mně zase pár jedů přibude?

Jediná možnost je smířit se s tím, že nakupování už není, co bývalo. Doba, kdy se chodilo do obchodů beze strachu, je prostě pryč.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia