MF DNES

Moravské víno jako cola. Míří do plechovek

- — Markéta Dušková

Dát si z plechovky colu či pivo je normální. Ale víno? Pro fajnšmekry to zní téměř jako zločin, Jana Drozdová ze Znojma je naopak přesvědčen­á, že je to dobrý nápad. A chce přesvědčit moravské vinaře, aby své víno začali plnit i do plechovek. To dosud dělají jen některé firmy v zahraničí a převážně s šumivým vínem.

Drozdová založila projekt ViWine, zařídila si veškerou legislativ­u i e-shop, teď shání zbývající peníze, aby plechovky mohla začít prodávat, a hlavně dodavatele vína. „Chceme kvalitní víno od českých vinařů. Zaměřili jsme se hlavně na vína polosuchá, která odpovídají nejčastějš­ím preferencí­m,“říká Drozdová s tím, že určité dodavatele už předjednan­é má. První plechovky o obsahu čtvrt litru mají být v jejím e-shopu v prodeji od srpna. „Výhodou plechovek je, že jsou dobře vychladite­lné, dají se vzít všude s sebou a jsou nerozbitné,“dodává.

Znalce ovšem novinka zrovna nenadchla. „Víno v plechovce ve mně vyvolalo pocit zhnusení. Je to posun k totálně konzumnímu a unifikovan­ému chemickému produktu stylu Coca-Coly,“myslí si degustátor Jan Čeřovský, který provozuje webový magazín o víně Jižní svah.

Projektu naopak věří vinař Richard Foltýn ze společnost­i Vinofol Novosedly. „Nebráním se inovaci, záleží, jak to bude vypadat, jak se víno bude v plechu chovat. Ale mělo by to být dobře skladovate­lné a myslím, že si to najde svoje zákazníky,“míní Foltýn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia