MF DNES

V bílých plombách je podezřelá látka

Plomby z pryskyřice obsahují bisfenol, který prokazatel­ně snižuje plodnost

-

Iva Bezděková reportérka MF DNES

Brusel postupně zakazuje užívání amalgámový­ch plomb a zubaři za ně hledají náhradu. Namísto amalgámu tak používají například plomby z bílé pryskyřice. Jenže ty obsahují bisfenol A – zdravotně závadnou látku, ze které se už pět let nesmějí vyrábět kojenecké lahve a ve Francii se z ní nesmějí vyrábět žádné věci pro děti do 3 let. Dnes se používá při výrobě plastů, plastových fólií na povrchu konzerv. A právě také v zubních výplních.

Už předchozí výzkumy ukázaly, že bisfenol A působí jako „hormonální buldozer“, který může odstartova­t předčasné dospívání nebo způsobit neplodnost. Teď přišly další důkazy o tom, jak je tato látka nebezpečná. Vědci z České zemědělské univerzity prokázali, že bisfenol poškozuje vajíčka prasnic. „Zjistili jsme, že bisfenol naruší dělení dědičné informace vajíček tak závažně, že z nich už nemůže vzniknout životascho­pné embryo,“uvedla Tereza Žalmanová, spoluautor­ka výzkumu, který letos v březnu otiskl renomovaný časopis Scientific Reports.

Vědci přitom mají důkazy, že bisfenol škodí nejen zvířatům, ale i lidem. „Rozšířené užívání bisfenolu A má souvislost nejen s narušením hormonů v těle, ale patrně i se vznikem cukrovky II. typu,“říká profesor toxikologi­e z Jihočeské univerzity Jiří Patočka.

Žádná dávka není malá

Tuto látku mají přitom v ústech desítky tisíc Čechů. Tedy těch, kteří si nechali udělat plombu z bílé pryskyřice. Odborníci zatím veřejnost strašit nechtějí – množství bisfenolu A uvolňované z takové plomby je podle nich velice malé. „Na druhou stranu tyto hormonálně aktivní látky jsou velmi zrádné. Žádná dávka bisfenolu není příliš malá, abychom ji mohli považovat za bezpečnou pro člověka,“upozorňuje profesor Patočka.

Opatrná je i Česká stomatolog­ická komora. „Zatímco u amalgámu nikdy nebyl prokázán negativní vliv na zdraví člověka, tyto nové materiály jsou na trhu příliš krátkou dobu a nikdo neví, co způsobí v těle člověka za dvacet let,“upozorňuje prezident komory Pavel Chrz. Každý rok se na světě vyrobí zhruba čtyři miliony tun bisfenolu, dostal se do životního prostředí i do našich těl. Látku už lékaři našli i v pupečníkov­é krvi.

Bisfenol naruší dělení dědičné informace vajíček tak závažně, že z nich nemůže vzniknout embryo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia