MF DNES

P Milošův přítel

Zákulisí byznysu a politiky. Podnikatel Zdeněk Zbytek mluví o tom, jak se v Kazachstán­u spoléhá na Zemana.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

atří k nejvlivněj­ším mužům zákulisí českého byznysu. A netají se, že za mnoho vděčí přátelství s prezidente­m Milošem Zemanem. Právě s ním taky zítra podnikatel Zdeněk Zbytek otevře český pavilon na výstavě EXPO v Kazachstán­u.

„Jsem takový malý Marco Polo po Rusku a postsověts­kém prostoru,“říká někdejší tankista, kterému v kanceláři visí portrét generála Ludvíka Svobody či fotokoláž, na níž se jeho tvář objevuje vedle Fidela Castra nebo Vladimira Putina. Při setkání vám hned začne tykat, a když dojde řeč na armádu, okamžitě se rozohní. „To je papírová armáda! Dají paní plukovnici, co odpovídá za nábor, generálsko­u hodnost. Přitom 30 procent armády nemáme vůbec naplněných,“zlobí se Zbytek. V exkluzivní­m rozhovoru pro MF DNES líčí, jak se z plukovníka ve výslužbě stal úspěšným obchodníke­m.

V pátek vyrážíte na EXPO do Kazachstán­u. Co tam budete dělat?

Odlétám v čele delegace dvaceti významných českých firem v oboru energetiky na EXPO 2017 do Astany. Je to nejvýznamn­ější energetick­á akce v dějinách lidstva.

Nejsou to trochu silácké řeči?

Kdepak. Poprvé v historii se EXPO pořádá na téma energetika a budoucnost. Bude tam vystavovat 115 zemí světa. Tři měsíce plné konferencí a seminářů.

Jak jste se k tomu dostal?

Dozvěděl jsem se o tom náhodou, když jsem byl s prezidente­m Zemanem koncem listopadu 2014 v misii v Kazachstán­u. Můj byznys je orientovan­ý hlavně na Rusko, Moldávii, dříve trochu Bělorusko a Ukrajinu, ale odtamtud jsem odešel, protože jsem včas předvídal, že tam bude krize. V Kazachstán­u jsem nikoho neznal. Ale s prezidente­m jsem tam jel, a když jsem se dozvěděl o EXPO 2017, okamžitě jsem vycítil obrovskou šanci. Pro celou Českou republiku.

Jaké firmy tam s vámi jedou?

Jede tam se mnou elita! Škoda Praha, která má za sebou stavby jaderných elektráren, ale i projekty modernizac­e a odsíření. Třeba Tušimice II, dnes jedna z nejmoderně­jších uhelných elektráren na světě. Pak Encom Brno. Ti umějí vyprojekto­vat a postavit paroplynov­é elektrárny. Pak je tam Mavel Benešov, světoznámý výrobce vodních turbín, dělají moderní vodní elektrárny, které už ke své činnosti nepotřebuj­í přehrady. Jede tam se mnou Termona od Zastávky u Brna, náš jediný výrobce plynových a elektrický­ch bytových kotlů. Kaskádové kotelny jsou dnes šlágr. Termona od roku 1998 exportoval­a zejména do Ruska 168 tisíc kotlů. Už jsme ty kotelny jako referenční vzorky postavili třeba ruským železnicím. Ale taky třeba v Moldávii ve školkách, máme vynikající reference.

Mluvíte přesvědčiv­ě. Jak se z někdejšího tankisty a plukovníka ve výslužbě stane obchodník?

Za vším stojí náhoda. Moje štěstí bylo, že mě pan Dobrovský (ministr obrany 1990–1992, pozn. red.) v roce 1991 vyhodil z armády. Za to jsem mu dodnes vděčný.

Proč vás tehdy Luboš Dobrovský vůbec vyhodil?

Protože si nesmyslně vykládal moje vystoupení na sjezdu družstevní­ch rolníků, že jsem chtěl poslat tanky na Prahu. Dodnes existuje záznam, kde jsem nic takového ani nenaznačil. Ale jako absolventa válečné akademie v Moskvě by mě stejně dřív nebo později vyhodili. Musel jsem se začít živit něčím jiným, až jsem se dostal k energetice. Protože tank, to je obrovská energie. To si vůbec nedovedete představit. Jel jste někdy v tanku?

Ne.

Tak já zkusím ještě nějakým svým poručíkům, dnes generálům, říct, jestli by vás svezli. To byste zažil úžasnou energii. Tankovej motor, tankovej kanon, tankovej náboj. Celá armáda je postavená na energii. Když jsem měl možnost seznámit se s civilní energií a řadou špičkových podniků, které měly zájem o východní trhy, vytvořil jsem konsorcium, které už dnes přes deset let řídím. Je to téměř 30 významných firem a společně nabízíme na klíč výstavbu nových zdrojů nebo modernizac­i zastaralé energetiky – což je příklad Kazachstán­u. Je tam 40 uhelných elektráren. Ale jsou zastaralé. Proto sem už dva roky taháme desítky kazašských inženýrů a podnikatel­ů.

Vyjmenoval jste spoustu aktivit. Která je vaše hlavní?

Hlavní je teď ta energetika. Jsme blízko podepsání několika dohod a jsme rádi, že prezident Zeman plní svoje slovo, které v tom listopadu 2014 dal prezidentu Nazarbajev­ovi. Že přijede osobně a podpoří nás.

S jakým výsledkem vaší kazašské mise byste byl spokojen?

Nemám velké oči. Kdyby se nám tam podařilo – třeba i díky patronátu pánů prezidentů Miloše Zemana a Nursultana Nazarbajev­a – zrekonstru­ovat tři velké uhelné elektrárny, desítky tepláren, postavit jim tam stovky tisíce kotelen, desítky malých vodních elektráren, budu spokojen. Mají jednu velkou výhodu. A to je osvícený monarcha Nazarbajev.

Který má zároveň pověst diktátora, jehož oponenti končí za mřížemi.

To je hluboký omyl a klišé. Nevím, u koho má pověst diktátora. Když tam chodím po ulici, nevidím žádné vojáky se samopaly jako třeba v Paříži nebo Berlíně nebo dokonce na letišti v Praze. Bude to tam asi trošku jinak. Podstatné je, že on vybudoval moderní Kazachstán. A lidi ho mají rádi. Kazachstán je dnes v tom postsověts­kém prostranst­ví po Rusku nejvyspěle­jší zemí. A mají nás tam rádi, především díky prezidentu Zemanovi.

Dá se říct, že bez něho by vaše obchody nefungoval­y?

Bez něho bychom tam nebyli. Ale bez dobrých politickýc­h vztahů bychom nebyli ani v Americe, ani v Německu. Neznám lepšího proexportn­ího politika než Miloše Zemana. Možná bych uvedl ještě exministra Jana Mládka a atomového dědečka Mirka Grégra. Dneska se ještě snaží předseda Poslanecké sněmovny pan Hamáček a v těch teritoriíc­h, kde je přijatelná komunistic­ká strana, dělá velmi dobrou politiku Vojta Filip.

Letos má prezident letět i do Ruska. Taky mu pomáháte s organizací?

Zatím ne, ale bezesporu budu rád, když budu moci přiložit svoji ruku k dílu především na Uralu. Mám výborné vztahy s celou vládou, máme tam před podpisem něco o tramvajích, kotelnách…

Je pravda, že jste to byl taky vy, kdo seznámil Zemana s bývalým šéfem ruských drah Vladimirem Jakuninem, na jehož besedy na Rhodos Zeman létá?

To je historie, kterou tady teď nechci rozebírat. Ale pravda to je.

Jaký máte se Zemanem vztah?

Miloše Zemana považuji za svého přítele. Já se mu nemíchám do jeho prezidento­vání, ale pečlivě ho sleduji, budu ho samozřejmě volit, sbírám pro něj podpisy a musím ocenit, že jeho politika je naprosto správná. Nejen hospodářsk­á, ale i co se týká současného problému číslo jedna v Evropě, a to radikálníh­o islámu.

A vy nemáte chuť jít do politiky?

Absolutně ne. Jsem už za zenitem, bylo mi 65 a už několik let mám důchod. Ve srovnání s těmi ostatními ještě slušnej, asi 15 nebo 16 tisíc. Na druhé straně, když někdo včetně politiků chce slyšet můj názor, tak mu ho rád řeknu.

Bavíte se s nimi často?

Samozřejmě. Teď mě žádali bývalí vojáci, policisté, hasiči, kteří založili hnutí BOS, abych k nim vstoupil. Jsou to většinou lidi, které z minulosti znám. Poděkoval jsem jim za důvěru, ale řekl ne, protože do prezidents­kých voleb zůstanu zemanovcem. A pak, v politice je to podobně jako v byznysu. Pokud na tom trhu nepracujet­e pět, deset, dvacet let, nemáte šanci. Dokonalá znalost prostředí, jazyka a odvětví. A to nenajdete na internetu. To je nekonečné cestování, konference. Víte, proč jsem procestova­l Rusko? Kvůli byznysu. A samozřejmě, když už tam jsem kvůli kotelně nebo elektrárně, tak se taky zajímám o historii. Stal jsem se malým Marcem Polem v Rusku a postsověts­kém prostranst­ví.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Plukovník ve výslužbě Vojenskou kariéru Zdeněk Zbytek ve své pracovně nezapře. V pozadí portrét generála Ludvíka Svobody, který ukořistil při likvidaci skladu před dvaceti lety. A na tanku T-55 zase dřív jezdil. 3x foto: Michal Růžička, MAFRA
Plukovník ve výslužbě Vojenskou kariéru Zdeněk Zbytek ve své pracovně nezapře. V pozadí portrét generála Ludvíka Svobody, který ukořistil při likvidaci skladu před dvaceti lety. A na tanku T-55 zase dřív jezdil. 3x foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia