MF DNES

Když to v puse zaskřípe

Plomby z pryskyřice obsahují látky, jejichž vliv na lidské tělo se teprve zkoumá

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Možná jste si označení „BPA free“na některých výrobcích také všimli. Cedulky říkají, že zboží neobsahuje bisfenol. Najdete je hlavně na dětských hračkách, plastových příborech, ale i na sportovníc­h lahvích. Látce se vyhýbají především ti, kteří vědí, že dokáže převrátit naruby naše hormony a může stát za vznikem cukrovky, poruch chování u dětí či obezity.

Ve Spojených státech se móda „BPA free“dostala i mezi pacienty zubních ordinací. Estetické plomby v barvě zubu, které jsou vyrobeny z bílé pryskyřice, totiž bisfenol A obsahují. A mnozí zubaři na to své pacienty upozorňují. „Vyhýbáte se nápojům nebo potravinám, které mají obaly s bisfenolem. Tak proč byste měli mít bisfenol v puse nastálo?“alarmují američtí zubaři.

Naopak české zubní ordinace lákají pacienty, aby si nechali převrtat amalgámové plomby právě za výplně z pryskyřice. „Bisfenol je mnohem méně nebezpečný než rtuť v amalgámu. Nelze porovnávat těžký kov s estrogenní látkou, jako je bisfenol,“řekl MF DNES pražský zubař Sergej Jurčenko.

S tím ale Česká stomatolog­ická komora rozhodně nesouhlasí. „Za více než 150 let, kdy amalgám používáme,

se neprokázal­o, že by se rtuť za běžného užívání do našeho těla uvolňovala,“říká její prezident Pavel Chrz. O zubních výplních s bisfenolem toho prý víme zatím velmi málo.

Hyperaktiv­ita a nesoustřed­ěnost

Otázkou bezpečnost­i bílých pryskyřic se zabýval i americký New England Research Institute. V roce 2012 sledoval 534 dětí ve věku od šesti do deseti let. Polovina měla velké amalgámové plomby, druhá z pryskyřice. Po pěti letech výzkumu zjistili, že děti s bílými plombami měly o šest procent vyšší výskyt poruch chování (hyperaktiv­ita, nesoustřed­ěnost) než děti s amalgámem.

Přidávání bisfenolu do různých výrobků zůstává legální. Podle profesora Jaroslava Petra z České zemědělské univerzity za tím může být i lobbing výrobců. „Americký úřad pro potraviny a léčiva dostal výsledky 165 studií na téma škodlivost­i bisfenolu. Vzal v potaz ale jen čtyři, z nichž dvě byly financován­y velkými firmami vyrábějící­mi plasty s bisfenolem A.“

Toxikolog Jiří Patočka upozorňuje, že tuto látku z fenolu a acetonu nelze plošně zakázat, vyrábějí se z ní třeba CD nosiče, bisfenol najdete i v bankovkách nebo na účtenkách. „Je velký úspěch, že se z materiálů uvolňující­ch bisfenol A nesmějí vyrábět kojenecké lahve,“říká Patočka. Chemický průmysl dnes hledá za látku náhradu. Ta ale bude dražší a nikdo neví, zda opravdu bezpečnějš­í.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia