MF DNES

Štoly do nitra kdysi činné sopky se otevřou

- — Jitka Dolanská

Že úmrtnost na rakovinu prsu klesá, i když případů rakoviny prsu neubývá, přímo souvisí s plošným screeninge­m, kterým ženám po 45. roce hradí zdravotní pojišťovny. „Výrazně se díky tomu zvýšil počet nádorů, které diagnostik­ujeme v časných stadiích. Prakticky neléčiteln­ých nádorů ve stadiu tři a čtyři naopak ubývá,“říká Rostislav Vyzula z Masarykova onkologick­ého ústavu v Brně. I tak patří rakovině prsu druhé místo mezi onkologick­ými onemocnění­mi, na která Češky nejčastěji umírají.

V současné době na prohlídky chodí okolo 70 procent žen, pro které jsou určeny, tedy téměř dvakrát tolik než v počátcích screeningu. „Pořád máme rezervy. Chtěli bychom se dostat na úroveň Skandinávi­e, kde chodí na prohlídky 85 procent žen,“podotýká Vyzula.

Lékaři ženy, které se z rakoviny prsu vyléčí, dlouhodobě sledují. „Mluví se o tom, že riziko onemocnění u žen, které už rakovinu měly, je asi pětkrát vyšší než u běžné populace,

Čistý adrenalin zažívají výzkumníci u jednoho z nejmladšíc­h kdysi činných vulkánů na území Česka – Komorní hůrky na Chebsku. Začali totiž odkrývat historické štoly, kam desítky let nikdo nevstoupil.

Dnes zavalené důlní chodby dal na popud básníka Johanna W. Goetha v roce 1837 razit hrabě Kašpar Šternberk, spoluzakla­datel Národního muzea v Praze.

Teď se odborníkům z Geofyzikál­ního ústavu Akademie věd po dlouhých přípravách podařilo za pomoci techniky otevřít a vyčistit první čtyři metry zavalené přístupové štoly, která vede od vstupního portálu. Dostali se přibližně pět metrů pod povrch. Zdi a stropy chodby jsou vyzděné z cihel, pod nohama prvním návštěvník­ům křupe načervenal­á sopečná struska.

Cílem výzkumníků je prokopat se do sítě štol, které leží možná až sedmnáct metrů pod povrchem. K dispozici mají jen několik kreslených plánků, které se zachovaly.

A zatím se zdá, že přesně odpovídají skutečnost­i. Přístupová chodba skutečně po pár metrech zahýbá a příkře klesá do hlubin. Následuje síť chodeb, kterými je podle náčrtku vulkán protkaný jako ementál. Odborníci věří, že jedna z cest je dovede k sopouchu, vyplněnému

U žen, které spolu s Annou K trpí zděděnou mutací genů BRCA 1 a 2, je riziko nového onemocnění podle Vyzuly několikaná­sobně vyšší. Geneticky podmíněno je až deset procent onemocnění rakovinou prsu.

O vlivu této genetické mutace na rozvoj rakoviny vědí onkologové už zhruba dvacet let. „Ženy s tímto syndromem častěji trpí rakovinou prsu a také vaječníků, u mužů se častěji vyskytuje rakovina prostaty ztuhlou lávou. „Po sto osmdesáti letech bychom konečně mohli vidět to, co ukázala Komorní hůrka tehdejším badatelům,“raduje se geofyzik Milan Brož.

Zemětřesen­í na Chebsku

„Je to výzva, která nám přinese řadu poznatků a informací. Komorní hůrka je totiž pouze jednou ze soustavy sopek v okolí. Pomůže nám to zmapovat vulkanicko­u činnost a lépe porozumět zemětřesný­m rojům, které se na západě Čech objevují,“vysvětluje Brož.

Než však bude možné v cestě do nitra sopky pokračovat, je nutné nejprve přístupovo­u chodbu zajistit,

nebo slinivky,“dodává k tomu Vyzula s tím, že existence mutace ještě automatick­y neznamená, že žena rakovinou prsu onemocní.

A naopak ne každá z žen, které se s rakovinou prsu léčí, s sebou tuto genetickou zátěž nese. „Rizikových faktorů je více, když se setkají, pravděpodo­bnost onemocnění se zvyšuje,“říká Vyzula.

„Já za největší rizikový faktor považuji stres,“dodává brněnský onkolog. Roli hraje také čas, po který je žena hormonálně aktivní – tedy časný začátek menstruace nebo naopak pozdní nástup menopauzy. Častěji onemocní ženy, které nikdy nerodily nebo rodily až po třicítce.

Preventivn­í prohlídku Jana Prausová doporučuje i ženám, které se připravují na umělé oplodnění.

Rakovinou prsu onemocní každá osmá žena. Proč zrovna ona, na to medicína odpověď nemá. A nezná ani odpověď na otázku, proč se k někomu vrátí.

„Podruhé je to možná ještě těžší než poprvé, už vědí, do čeho jdou,“říká Hana Jírovcová, terapeutka sdružení Mamma HELP, které ženám s diagnózou rakovina prsu pomáhá. „Ženy, které to riziko vytěsňují a říkají si, že už se jim to nemůže znovu stát, taková recidiva zabíjí,“říká. Větší šanci na přežití druhého útoku rakoviny mají ty ženy, které si uvědomují, že vyléčení nemusí být navždy.

„Té myšlenky se nezbavíte, pořád ji máte někde v hlavě. Ale není to tak, že by můj život ovládala diagnóza,“říká koordináto­rka Mamma HELP Zuzana Bláhová, která má čtyři roky po operaci. aby se nezřítila. „Štolu zpevní výztuhy a pažení. Bude se jednat o standardní důlní dílo pod dohledem báňského úřadu,“ujišťuje geofyzik. Připomíná, že chodby pod Komorní hůrkou nevznikly kvůli těžbě, ale ryze k vědeckým účelům.

„To je, myslím, evropský unikát, aby někdo v té době nechal vyrazit tři stovky chodeb jen proto, aby potvrdil nebo vyvrátil svou domněnku, že Komorní hůrka je sopečného původu,“směje se vědec.

Letos v září, kdy se v nedaleké Skalné konají pravidelné seizmologi­cké semináře, už podle něj zřejmě bude možné první úsek odkryté chodby navštívit.

 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Vědci odkrývají historické štoly.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Vědci odkrývají historické štoly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia