MF DNES

Rychlí stavbaři obdrží bonus

Stát vymýšlí systém, jak motivovat stavební firmy, aby silnice a dálnice dokončoval­y rychleji

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

tavební firmy dostanou od Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) více peněz za to, že některé úseky nových silnic a dálnic postaví dříve, než počítal plán. Taková je představa správce silničních tahů, jak zajistit rychlejší budování tuzemské infrastruk­tury.

Studii, jež má ukázat, jak by se bonus za urychlení počítal a jaká by byla kritéria pro jeho vyplacení, ŘSD zadalo Fakultě stavební ČVUT. „Předpoklád­áme, že by se bonusy využívaly pouze u vybraných staveb, hlavně rekonstruk­cí a novostaveb. Bonusy by byly udělovány vždy pouze za skutečné zkrácení doby a pohybovaly by se v řádech procent,“uvádí mluvčí ŘSD Jan Studecký. Maximem má být pět procent z ceny zakázky.

Při objemu desítek miliard korun, které ŘSD ročně prostaví, jsou však i jednotky procent vysoké částky. Dlouhodobá kritička správce silnic Miloslava Pošvářová tvrdí, že o něčem podobném přemýšlela už v roce 2013, ale nakonec dospěla k názoru, že podobný model by byla hloupost.

„Problém je v nafouknutý­ch termínech výstavby od projektant­ů. Pokud budou za urychlení bonusy, není nic jednodušší­ho, než že se projektant­i domluví se stavební firmou. To, co se u nás staví tři roky, lze často zvládnout za dva,“míní Pošvářová.

V Česku zatím funguje pouze negativní motivace firem – sankce za nedodržení termínu. Tempo stavbařů na dálnicích je totiž častým terčem kritiky, protože zejména podle řidičů se nestaví dostatečně rychle a uzavírky jsou zbytečně dlouhé.

„Je to běžné v řadě zemí, proto bychom takový model uvítali i u nás. Věříme, že budeme k jednáním o podobě bonusů také přizváni,“říká Tomáš Janeba, výkonný ředitel Asociace pro rozvoj infrastruk­tury. Dobře podle něj tato metoda funguje ve Velké Británii.

Některé dlouhé, jiné krátké

Problémem podle lidí z oboru je, že dnes neexistuje jasná metodika, která by projektant­ům usnadnila výpočet doby potřebné na stavbu. Každá stavební práce má sice normu na předpoklád­aný počet hodin, které zabere, ty ale neřeší například to, zda firma nasadí na akci více lidí, než s kolika počítá projektant, nebo zda nepojede na dvě směny. Velké rozdíly vznikají i nasazením větší a výkonnější techniky.

„Některé lhůty jsou zbytečně dlouhé, jiné zase krátké. Často se to plánuje i podle voleb,“tvrdí jeden z projektant­ů, který si přál zůstat v anonymitě.

Rozsah a způsob využití bonusů za urychlení výstavby řeší aktuálně ŘSD společně s ministerst­vem dopravy a Státním fondem dopravní infrastruk­tury. Musí vymyslet třeba i to, jak motivační prvky zachytí do smluv nebo zda taková možnost neodporuje zákonu.

Ke zpožděním nicméně dochází často z jiných důvodů, než je pomalost stavebních firem. Některé dálnice se u nás začínají stavět například bez stavebních povolení pro celý úsek, takže se musí výstavba často přerušovat.

To, co se u nás staví tři roky, lze často zvládnout za dva.

mají stát stavby, které ŘSD hodlá zahájit v letech 2016–2018.

Klíč ke zrychlení staveb silnic a dálnic leží aktuálně v parlamentu. Senát tento týden vrátil Poslanecké sněmovně rozsáhlou novelu stavebního zákona, která mimo jiné omezuje účast ochranářsk­ých spolků na stavebním řízení. Zákon se poslancům vrací se značnými změnami.

Rozsáhlá novela stavebního zákona a čtyř desítek souvisejíc­ích zákonů má za cíl zjednoduši­t a zrychlit povolovací řízení. Umožní sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Vzniknou nová pravidla Bonusy by se stavařům měly vyplácet pouze v případě rekonstruk­cí a novostaveb. Stavba dálnice D11 u Hradce Králové by proto podmínky splňovala.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Vzniknou nová pravidla Bonusy by se stavařům měly vyplácet pouze v případě rekonstruk­cí a novostaveb. Stavba dálnice D11 u Hradce Králové by proto podmínky splňovala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia