MF DNES

Britové rozhodli. Co bude dál

Dnes už je jasné, jak parlamentn­í volby v Británii dopadly. Napětí, co zemi nyní čeká, však přetrvával­o až do poslední chvíle.

- Analýza Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Ještě těsně před včerejším hlasováním se odhadovalo, že konzervati­vci premiérky Theresy Mayové nejspíš vyhrají. Výsledky průzkumů veřejného mínění však byly velmi rozdílné. Hlavní otázkou bylo, zda se konzervati­vcům podaří získat nadpolovič­ní většinu ze 650 křesel. A podle prvních odhadů po uzavření volebních místností se jim to nepodařilo.

Po svém předchůdci Davidu Cameronovi, který před volbami v roce 2015 Britům sliboval vypsání referenda o vystoupení země z EU, Mayová zdědila relativně těsnou většinu dvanácti křesel. Když v dubnu ohlašovala předčasné volby, mohla si být celkem jistá, že toto skóre se jí podaří překonat.

Tři týdny před volbami konzervati­vci zveřejnili svůj volební program. Kvůli plánovaném­u zvýšení příspěvků na sociální péči pro důchodce však jejich preference začaly rychle klesat. Mayová sice tento bod posléze částečně vzala zpět, ale preference v kombinaci s teroristic­kým útokem na koncertě v Manchester­u, který přišel vzápětí, poklesly o 10 až 15 procent. Byl to největší předvolebn­í přešlap Mayové, shodovala se britská média. Kampaň konzervati­vců ostatně hodnotí jako relativně špatnou.

Labouristé tuto šanci dokázali využít, zejména mezi mladými voliči začali posilovat. Náskok konzervati­vců snížili na pár procentníc­h bodů. Přesto se až do včerejška nezdálo pravděpodo­bné, že se jim a jejich předsedovi Jeremymu Corbynovi podaří dosáhnout na premiérské křeslo.

Na výsledek britských voleb přitom čekala celá Evropa. Dopředu bylo jasné, že vítězství konzervati­vců přesvědčiv­ou většinou bude znamenat, že se bez okolků ještě v červnu přistoupí k rozvodovém­u jednání mezi EU a Británií. Podle analytiků Mayová potřeboval­a většinu alespoň 40 křesel, aby mohla vyjednávat s dostatečno­u podporou.

Naopak jako prohra Mayové se předem v Británii a Evropě vnímal fakt, že by v parlamentu oslabila nebo si oproti Cameronovu výsledku před dvěma lety pohoršila. Bez ohledu na to, že by si udržela premiérské křeslo.

V posledních dnech se nicméně objevily úvahy, že ani takový výsledek by pro Mayovou nemusel znamenat příliš velký problém. Slabá pozice v parlamentu a závislost na podpoře menších stran by jí ve vyjednáván­í o brexitu paradoxně mohly i pomoci. Pokud totiž bude mít na domácí scéně méně prostoru k prosazován­í vlastních plánů, bude moci snáze odmítnout návrhy Bruselu jako neprůchodn­é a donutit evropské vyjednavač­e k dohodám, které budou pro Británii výhodnější. Ani pro EU by nebylo vhodné zakončit rozvod s Brity bez dohody.

Závislost Mayové na tvrdých zastáncích odchodu i tvrdých zastáncích setrvání v EU by nicméně mohla vnést do celého procesu vystupován­í

z EU chaos. V takovém případě by podmínky mohly být pro Brity mnohem více kompromisn­í než takzvaný tvrdý brexit, který Mayová od nástupu do čela vlády prosazuje.

Uvažovalo se i o dalším, i když pro Británii netypickém scénáři, a to o vzniku vládní koalice nebo menšinové vlády konzervati­vců, kteří by v případě neexistenc­e parlamentn­í většiny byli jako vítěz posledních voleb

podle tradice pověřeni prvním pokusem o sestavení vlády.

„Teoreticky by připadala v úvahu i koalice labouristů a SNP, ale ta je velmi nepravděpo­dobná,“uvedl včera analytik David Kocourek. Za pravděpodo­bnější by považoval spíše menšinovou vládu konzervati­vců. „Ta by buď získala důvěru od některého z menších partnerů, nebo by dostávala ad hoc podporu pro klíčové legislativ­ní návrhy.“

 ?? Foto: AP ?? Stále ve střehu Policista vchází do jedné z volebních místností. Během voleb byla zpřísněna bezpečnost­ní opatření po celé zemi a policie kvůli podezřelém­u předmětu krátce uzavřela Trafalgars­ké náměstí v Londýně.
Foto: AP Stále ve střehu Policista vchází do jedné z volebních místností. Během voleb byla zpřísněna bezpečnost­ní opatření po celé zemi a policie kvůli podezřelém­u předmětu krátce uzavřela Trafalgars­ké náměstí v Londýně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia