MF DNES

Politický Super Bowl! Amerika hltala výslech exředitele FBI

-

Podle toho to vypadá i v hospodě. „Stydím se za všechno, co se v posledních měsících tady děje, svět si o nás musí myslet, že jsme se všichni zbláznili. Toto slyšení v Senátu je příšerný skandál, nevěřím, že Trump udělal něco špatného, od samého počátku mu nikdo nedá šanci,“rozčiluje se padesátile­tá Leslie Killianová, sekretářka umělecké školy. Do hospody přišla i s manželem na snídani, oba si vzali v práci volno a bojí se o Trumpa, kterého oba volili.

Zůstávají až do oběda, slyšení končí v poledne východoame­rického času. Ale i poté se diskuse rozvíří ve velkém stylu. Pivo, víno i kořalka tečou proudem, je to v době oběda na prudérní Američany velmi neobvyklé. Hned na druhém konci baru pak vidím mladší pár, ti mají s sebou dokonce dítě v kočárku.

„Jestli tohle nepřesvědč­í Američany o tom, že Trumpovo vítězství ve volbách je falešné, zkorumpova­né a že v tom má definitivn­ě prsty Rusko, tak jsme národ idiotů,“říká mně rozčileně osmadvacet­iletý Jack Keller, má už v sobě pár piv a je obdivovate­lem Hillary Clintonové.

Reagoval tak na slova Comeyho, který řekl, že nemá pochyb o ruském vlivu na loňské volby. Hned vedle sedí příznivci Trumpa a jsou mírně zaskočeni. „Musím říct, že po celém slyšení z toho nemám dobrý pocit. Comey je dobrý člověk, dá se mu věřit. Co udělal Trump, bylo politicky nekorektní, ale nevěřím tomu, že udělal něco ilegálního, a ani tomu, že bude sesazen,“říká s dávkou obav i nadějí Michael Feldman, podnikatel, který se v baru zastavil na oběd.

Podobná atmosféra je v mnoha dalších restaurací­ch. Někde dokonce nabízeli drink zadarmo, až Trump poprvé zatweetuje, ve Washington­u zase několik restaurací nabízelo snídani pod názvem „FBI“.

Vynervovan­í Američané, vláčeni silou médií, která jsou na jedné nebo druhé straně, se tak snaží vypjatou situaci řešit humorem a s dávkou nadsázky. Velká smršť nakonec prolétla i sociálními médii, kde se pak lidé navzájem obhajovali a obviňovali.

V médiích zatím probíhá další vlna obhajob i obviňování, Trumpovi se prý snižují preference neuvěřitel­nou rychlostí. Lidé jsou unavení, přejí si, aby se situace ve Washington­u konečně srovnala. Bohužel je to zřejmě běh na velmi dlouhou trať. Nikdo totiž neví, co bude zítra a jaké další pochybné informace se dostanou na světlo světa.

 ?? Foto: Reuters ?? Výpověď Bývalý ředitel FBI James Comey před senátní komisí pro kontrolu tajných služeb.
Foto: Reuters Výpověď Bývalý ředitel FBI James Comey před senátní komisí pro kontrolu tajných služeb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia