MF DNES

„Volila jsem Corbyna, chce pomáhat lidem“

- Oldřich Mánert zvláštní zpravodaj iDNES.cz v Británii

Je sedm ráno a volební místnosti se otevírají na minutu přesně. Mezi prvními, kdo přišli k urnám, je v ulici Great Smith nedaleko Westminste­rského paláce 42letý Michael. „Tradičně jsem volil konzervati­vce. Podle mě mají vizi. Navíc už rok řeší brexit, takže by v tom měli pokračovat,“říká.

Kvůli třem teroristic­kým útokům, které Británii zasáhly v uplynulých třech měsících, se hlasovalo za přísných bezpečnost­ních opatření. Na ozbrojené policisty však bylo možné narazit spíš jen výjimečně. Podle mnohých to bylo ideální řešení, neboť zbytečně nevyvoláva­lo paniku.

Velkému zájmu novinářů se těšila volební místnost v Central Hall, kde loni v referendu o brexitu hlasoval tehdejší premiér David Cameron. Zástupy kameramanů a fotografů se do zdejší volební místnosti musela prodírat i 28letá Kate Woodwardov­á. „Podpořila jsem Jeremy Corbyna. Tak jako to udělá spousta mladých. Chová se jako normální člověk a chce pomáhat lidem. Mayové nevěřím,“vysvětluje.

Na otázku, zda se během voleb neobává dalších útoků, se Kate jen pousměje. „Ne, to rozhodně ne, ničemu by to nepomohlo,“dodává.

Podle 68leté Susan labouristé nezajistí Británii bezpečnost. „Konzervati­vci vždy vedli Británii správným směrem. Navíc teď potřebujem­e pevnou vládu, když budeme vyjednávat o brexitu,“říká.

Najít v Londýně někoho, kdo nevolí labouristy a ani konzervati­vce a dává přednost některé z menších stran, není snadné. Přesto se takový člověk našel – třicátník Mike Cavendish dal hlas liberálním demokratům. „Loni jsem hlasoval proti brexitu. Liberální demokraté jako jediní slibují vypsání nového referenda před definitivn­ím brexitem, takže měli můj hlas jistý.“

Největší nápor zažily hlasovací místnosti odpoledne a večer. Mnohde se tvořily malé fronty. „Mohl jsem přijít až po práci, tak za to teď pykám,“říká mi s úsměvem 35letý barman Ashton Lewis. Do místnosti se dostal po pěti minutách čekání. Hlasoval pro labouristy. „Corbyn představuj­e něco svěžího,“vysvětluje.

Volební místnosti se zavřely v deset hodin večer.Dnes se Britové mají dozvědět, po jaké cestě jejich země v příštích letech půjde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia