MF DNES

Slováci proti běžencům brojí chytřeji než Češi

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Na Česko čeká kvůli migrantům žaloba od Evropské komise a možná i vysoká pokuta. Slovensko se chová chytřeji a tento problém nemá. A to přestože na první pohled není většího bojovníka proti přijímání muslimskýc­h migrantů, než je slovenský premiér Robert Fico.

„Zabráníme vzniku ucelené muslimské komunity na Slovensku,“opakuje už rok a půl a proti povinným kvótám dokonce podal žalobu u Evropského soudu.

Od předsedy české vlády Bohuslava Sobotky takto tvrdé prohlášení neuslyšíte. Česko se nepřipojil­o k žalobě na kvóty a Praha dokonce přijala před více než rokem prvních 12 migrantů z Řecka a Itálie.

Přesto po pondělním usnesení vlády, že Česko už nepřijme v rámci kvót žádné utečence, hrozí Praze žaloba Evropské komise a vysoká finanční pokuta. „Bratislava se chová daleko inteligent­něji a dává si pozor, aby nemohla být obviněna ohledně kvót z porušování závazků,“vysvětluje bruselský zdroj, který si nepřál být jmenován.

„Zatímco Praha prostředni­ctvím ministra vnitra Milana Chovance hlasitě vykřikuje, že už žádné migranty nepřijme, a teď to oficiálně prohlásila i česká vláda, Bratislava inteligent­ně plní nezbytné minimum, aby nebyla popotahová­na,“dodává zdroj.

„Sdílení odpovědnos­ti a solidarity v migrační krizi je morální, politickou a právní povinností,“říká eurokomisa­ř pro migraci Dimitris Avramopulo­s, který podle informací MF DNES navrhne zahájit už příští týden proti Česku právní kroky.

Slováci mají jasno

Bratislava přemístila z Řecka na Slovensko loni v srpnu tři migranty, v listopadu šest, letos v únoru osm, většinou ženy a děti ze Sýrie. Oficiálně sice ne jako součást povinných kvót, ale na základě „dobrovolné­ho závazku“z dřívější doby, který mluví o stovce migrantů z Řecka či Itálie. A každý čtvrtrok nabízí deset míst. To Bruselu stačí, protože přijímání migrantů běží.

„Ano, několik jsme jich přijali,“přiznává slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. „Hlavní rozdíl oproti Česku není podle mě v počtu přijímanýc­h relokovaný­ch migrantů z Řecka, tam jsme na tom přibližně stejně. Ale v našem utečenecké­m zařízení v Gabčíkovu, kde jsme poskytli dočasný pobyt žadatelům o azyl v Rakousku,“říká Kaliňák. Gabčíkovem podle něj prošlo bez problémů 1 200 syrských uprchlíků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia