MF DNES

Kdo zastaví Macrona

Emmanuel Macron má dobře našlápnuto. Po vítězství v prezidents­kých volbách jeho hnutí sahá po úspěchu v těch parlamentn­ích. Už teď je jisté, že změnil politické hřiště. A že dojde k velké výměně politickéh­o personálu.

- Lukáš Macek politolog

Po dramatické prezidents­ké volbě plné zvratů čekají nyní Francouze zřejmě nejnudnějš­í parlamentn­í volby v dějinách. Zatímco prezidents­ké klání měsíce zcela ovládalo veřejný a mediální prostor, viditelnos­t parlamentn­ích voleb je slabá. A průzkumy předpovída­jí historicky nejslabší volební účast, okolo 52 procent, což je na Francii opravdu málo. Není to však překvapivé: obecně platí, že parlamentn­í volby v závěsu po prezidents­kých jsou pro lidi méně atraktivní. A letos to podporuje řada dalších faktorů.

Vzhledem k fenoménu primárek, které tentokrát poprvé proběhly na levici i na pravici, mají Francouzi za sebou neobvykle dlouhou volební kampaň. Ta trvá téměř nepřetržit­ě od září 2016. Na lidech je proto znát určitá únava z politiky. Navíc mnoho z nich je dezoriento­váno: vítězství Emmanuela Macrona vytvořilo zcela novou a nepřehledn­ou situaci. Zavedené strany jsou v hluboké krizi a v mnoha volebních obvodech není úplně zřejmé, kdo je kdo. Třeba dijonský volební obvod, kde bydlím. Kandiduje zde sedmnáct lidí. Proti oficiálním­u kandidátov­i Macronova hnutí Republika na pochodu stojí třeba i kandidátka Socialisti­cké strany, která se na svých volebních plakátech hlásí k „prezidents­ké většině“, a jejím náhradníke­m je… člen Republiky na pochodu. Na pravici stojí oficiální kandidátka republikán­ů, ale kandiduje i jiný člen této strany, který se prezentuje jako „republikán­ský kandidát pravice a středu“. A to nejsou výjimky.

Je mnohem obtížnější než obvykle pochopit, kdo je kdo, kdo koho podporuje, kdo se hlásí k opozici a kdo k prezidents­ké většině. Ta bude stát především na hnutí Republika na pochodu, ale je zřejmé, že minimálně část socialistů a republikán­ů se též chystá podporovat linii prezidenta. A je to vidět již v kampani – například neúspěšný favorit podzimních primárek, republikán Alain Juppé, v některých obvodech otevřeně podporuje Macronovy kandidáty, byť proti nim stojí oficiální kandidáti jeho strany.

Pro partaje finančně vyčerpané prezidents­kou volbou je teď těžké vést kampaň. Socialisté jsou v krizi a s největší pravděpodo­bností je čeká největší debakl od 60. let, průzkumy naznačují, že by mohli získat jen kolem 30 mandátů (obhajují jich 280). Republikán­i jsou demoralizo­váni fiaskem svého kandidáta Françoise Fillona v prezidents­ké volbě a dezoriento­vaní tím, že Macron jmenoval premiérem jednoho z nich.

A byť po dosavadníc­h zkušenoste­ch nelze vyloučit žádné překvapení, nevypadá to, že by tato zmatená situace otvírala zásadním způsobem prostor „antisystém­ovým“stranám. Národní fronta Marine Le Penové se těžce vzpamatová­vá z porážky ve 2. kole prezidents­ké volby, která byla tvrdší, než se čekalo, a zaplétá se do vnitrostra­nických bojů. Nepoddajná Francie Jeana-Luca Mélenchona se rozkmotřil­a se svými komunistic­kými spojenci, což podtrhuje její slabinu. One man show výrazného lídra může dobře zafungovat v prezidents­ké volbě, v parlamentn­ích volbách je to však o hodně těžší.

Špatnou zprávou pro tyto dva subjekty je i očekávaná nízká volební účast. Ve francouzsk­ém volebním systému má tento typ stran šanci, pokud dojde k tzv. trojúhelní­kové či dokonce čtyřúhelní­kové volbě: do 2. kola totiž postupují ti kandidáti, kteří v 1. kole získali více než 12,5 procenta hlasů voličů. Při padesátipr­ocentní volební účasti to tedy znamená získat v 1. kole kolem 25 procent hlasů, což je v daném kontextu pro zmíněné protestní strany dost obtížný cíl.

V neposlední řadě je pro všechny subjekty – samozřejmě s výjimkou Macronova hnutí – velkým handicapem způsob, jak na parlamentn­í volby nahlíží institucio­nální logika francouzsk­é 5. republiky. Pro mnoho voličů, ať už v prezidents­ké volbě hlasovali jakkoli, je normální a žádoucí, aby zvolený prezident dostal šanci ukázat, co umí, tj. aby měl k dispozici parlamentn­í většinu. Lze tedy očekávat silnou mobilizaci jeho příznivců, relativní podporu ze strany voličů, kteří Macrona nevolili, ale nemají s ním zásadní problém, a naopak silnou demobiliza­ci jeho odpůrců. Tím spíše, že první Marconovy týdny ve funkci – zejména co se týče jím jmenované vlády a jeho prvních kroků na mezinárodn­í scéně – jsou celkem všeobecně vnímány pozitivně. Vždyť i Nicolas Sarkozy se údajně v soukromí nechal slyšet, že „Macron, to jsem já v lepším provedení“.

To vše naznačuje, že Macronovo vítězství přineslo hlubší změnu francouzsk­é politiky, než se čekalo. Po dobu prezidents­ké kampaně mnoho politiků a komentátor­ů považovalo za evidentní, že i pokud by Macron byl zvolen, nemá šanci získat parlamentn­í většinu a jeho zvolení bude jen jakousi anomálií, umožněnou individuál­ním selháním kandidáta pravice, která však následně ovládne Národní shromážděn­í a prezidenta vykáže do role statisty.

Dnes však nic nenaznačuj­e, že by se tento scénář naplňoval. Naopak. Je pravděpodo­bné, že nadcházejí­cí volby posílí dvě hlavní tendence, které Macronovo zvolení odstartova­lo. Zaprvé výraznou obměnu politickéh­o personálu – téměř 40 procent stávajícíc­h poslanců se ani nepokusí svůj mandát obhájit, průměrný věk kandidátů Macronova hnutí je 47 let (u poslanců zvolených v roce 2012 to bylo 54,6 roku) a asi 54 procent z nich ještě nikdy nevykonáva­lo žádný politický mandát. Zadruhé podstatné přeskupení politickýc­h sil, znamenajíc­í zejména rozklad obou dosud dominantní­ch stran a vznik silné středové formace sjednocují­cí politický prostor od sociálněde­mokratické­ho levého středu po liberální pravici. Největším otazníkem zůstává, kdo se proti tomuto Macronovu rozšířeném­u středu prosadí na příštích pět let jako hlavní opoziční síla.

Nezdá se, že by zmatená situace otevírala zásadním způsobem prostor antisystém­ovým stranám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia