MF DNES

Nemocnice nechtějí šetřit

- Adam Vojtěch tajemník ministra financí

Evropská komise vydala před několika dny doporučení pro členské státy EU. Stejně jako v minulých letech v nich upozorňuje, že rostoucí výdaje na zdravotní péči a absence potřebných reforem zvyšují v budoucnu riziko, že státy nebudou mít na financován­í veřejného zdravotnic­tví peníze. Komise konkrétně poukazuje na neefektivn­í hospodařen­í nemocnic a zdůrazňuje i nákupy léků a zdravotnic­kých prostředků. Ty jsou kritizovan­é už dlouho.

Zadávání veřejných zakázek totiž zůstává v Česku neefektivn­í a netranspar­entní. V EU jsme na předním místě ve využívání tzv. jednacích řízení bez uveřejnění nebo počtu zakázek s jedinou nabídkou. V roce 2015 tvořily 55 procent všech veřejných zakázek. Jinými slovy to znamená, že ve více než polovině z nich ve zdravotnic­tví žádná soutěž neproběhla. To je alarmující číslo.

Evropská komise doporučuje, že cestou k hospodárně­jšímu systému můžou být centrální nebo společné nákupy více nemocnic, které jsou běžné ve vyspělých zemích jako Německo, Francie a Nizozemsko. V těchto zemích totiž pochopili, že když se nemocnice spojí a nakupují léky i vybavení společně, ušetří díky množstevní­m slevám nemalé peníze. Navíc to vede i k větší transparen­tnosti, když nemocnicím odpadá část náročné a nákladné administra­tivy spojené se zadáváním veřejných zakázek. Můžou také sdílet know-how v oblasti požadavků na kvalitu nakupovaný­ch zdravotnic­kých prostředků, takže pak za své peníze získají nejvyšší hodnotu.

V Česku se bohužel podobné snahy stále setkávají s odporem, jak ve své zprávě připomíná i Evropské komise. Nelze s ní než souhlasit. Vedení našich nemocnic si nechce do nakupování od nikoho nechat mluvit a myšlenku centrálníc­h a společných nákupů pořád odmítá. Proč asi? Možná mají z větší transparen­tnosti strach, protože by rozbila systém „spřátelený­ch“dodavatelů, na němž vydělávají všichni kromě pacientů. Nemocnice tak k lepšímu hospodařen­í nic nemotivuje, naopak. To navíc souvisí i s nevyhovují­cím systémem úhrad zdravotní péče, který spíš než k transparen­tnosti podněcuje k dotování ztrátových nemocniční­ch provozů. Přitom peníze ušetřené za nákupy léků a zdravotnic­kých prostředků bychom mohli využít ke zvýšení platů lékařů, sester i dalšího personálu. O to však u nás evidentně není zájem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia