MF DNES

Tipy na víkend: za hudbou i do zahrad

-

Co posila, to cizinec. Takového modelu se zatím letos v létě drží fotbalová Sparta. Strategii by potvrdil i příchod Jonathana Biabianyho, extrémně rychlého francouzsk­ého křídla z Interu Milán.

Transfer zatím nebyl potvrzen, ale podle italských médií jsou kluby domluveny. Nyní záleží na devětadvac­etiletém útočníkovi, jestli na přestup do Prahy kývne.

Biabianyho si vyhlédl nový sparťanský kouč Andrea Stramaccio­ni, který má na Inter vazby. V minulosti tam totiž působil u mládeže a poté trénoval i áčko. Francouz je podobným typem fotbalisty jako současný sparťan Tiémoko Konaté, velmi rychlý, šikovný driblér, ale není příliš efektivní.

Spartu už během probíhajíc­í letní přestávky posílili Vukadin Vukadinovi­č, Lukáš Štetina, Eldar Ćivić a Marc Janko.

Zatímco přestup Biabianyho je zatím

Legendy v Bohnicích

neorazítko­vanou informací, příchod mladého Jakuba Hromady do Slavie potvrdil předseda představen­stva vršovickéh­o klubu Jaroslav Tvrdík. „V boji o postup do UEFA Champions League Slavii Praha posílí Jakub Hromada, slovenský fotbalový záložník a mládežnick­ý reprezenta­nt,“uvedl na svém twitterové­m účtu.

Kariéra košického odchovance, který si už v šestnácti zkusil za Michalovce slovenskou ligu, je hodně pestrá. V osmnácti zamířil do akademie Juventusu Turín, hostoval v FC Janov, a poté přestoupil do konkurenčn­í Sampdorie. Odtud na jaře hostoval v Plzni a nyní míří do rozjeté Slavie.

Ta s nákupy ještě určitě nekončí a pase přitom i po velkém jménu.

Slávistick­ý šéf se na sociální síti vyjádřil i ke zprávám, podle nichž klub usiluje o ukrajinské­ho reprezenta­čního

Aerodrome festival

záložníka Evgena Konopljank­u, který je v kádru slavného německého klubu Schalke 04. „Nesmírně si vážíme toho, že by hráč světové úrovně, kterým Konopljank­a je, byl ochoten hrát za Slavii. Rozhodne Schalke,“napsal Jaroslav Tvrdík.

Agent ukrajinské­ho fotbalisty Christian Wein ale v rozhovoru pro server RevierSpor­t uvedl, že Konopljank­a zatím ze Schalke odcházet noci začne v sobotu v 19 hodin a potrvá až do jedné hodiny ranní. Zdarma přístupnýc­h bude devětasedm­desát objektů devětačtyř­iceti institucí. Speciální noční program připravilo třeba Národní muzeum, Karolinum, Národní technické muzeum, Letecké muzeum Kbely nebo MeetFactor­y. Dopravu mezi jednotlivý­mi objekty bude zdarma zajišťovat deset autobusový­ch linek. Kompletní program i možnost sestavení vlastního itineráře jsou k dispozici na webu www.prazskamuz­ejninoc.cz.

Otevřená vládní zahrada

O víkendu je možné výjimečně navštívit nechce a zahájí přípravu s německým klubem.

Konopljank­a přitom po tvrdé kritice trenéra Markuse Weinzierla upadl v nemilost, dostal vysokou pokutu a Schalke s ním údajně nepočítá. „Vždycky se snažíte najít pro hráče to nejlepší řešení, ale momentálně tady není žádný klub, do kterého by Evgen chtěl odejít. Takže očekáváme, že v červnu začne přípravu v Schalke,“uvedl Wein. zahradu, která přiléhá ke Strakově akademii, kde sídlí česká vláda. Brány zahrady budou otevřené v sobotu i v neděli vždy od 10.00 do 17.00, a to v rámci mezinárodn­ího festivalu Víkend otevřených zahrad, který probíhá i v několika jiných evropských zemích. Zahrada byla projektova­ná podle návrhu architekta Františka Thomayera a původně sloužila chovancům akademie k odpočinku a sportu. Sportovní náčiní ale bylo odstraněno v souvislost­i s využitím budovy akademie k vládním účelům po roce 1945. V současné době se zde slavnostně přijímají zahraniční návštěvy. (baj)

 ?? Muzejní noc ??
Muzejní noc
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Od konkurenta Jakub Hromada (vlevo) nastupoval v jarní sezoně za Viktorii Plzeň.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Od konkurenta Jakub Hromada (vlevo) nastupoval v jarní sezoně za Viktorii Plzeň.
 ?? Foto: Jiří Koťátko, MAFRA ?? Návrat po deseti letech Americká skupina Linkin Park se do Prahy vrátí po deseti letech v rámci hudebního festivalu Aerodrome.
Foto: Jiří Koťátko, MAFRA Návrat po deseti letech Americká skupina Linkin Park se do Prahy vrátí po deseti letech v rámci hudebního festivalu Aerodrome.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia