MF DNES

Co máme v českých městech a jak to dělají jinde

-

Ucelené koncepce chytrých měst se teprve budují, někde už ale najdete jednotlivé prvky.

PÍSEK

Jihočeský Písek je se zaváděním prvků Smart City asi nejdále z českých měst střední velikosti. Jako vůbec první přišel v roce 2015 s ucelenou koncepcí proměny. Aktuálně tu spustili výstavbu chytrého parkování. „Jde o systém propojujíc­í chytrá parkoviště se světelnými navigačním­i panely. Vedle navigace bude systém sledovat i obsazenost a poskytovat tyto informace řidičům. Těm bude k dispozici také webová a mobilní aplikace. Majitelé elektromob­ilů pak budou informován­i rovněž o obsazenost­i nabíjecích stanic na území města,“nastiňuje systém Miloš Prokýšek, garant oblasti informační technologi­e organizačn­í složky Smart Písek.

Zatím největším projektem, který v třicetitis­ícovém městě chystají, je „chytré“řízení vodohospod­ářské infrastruk­tury. Jeho podstatou je monitorova­cí systém rychlosti proudění a tlaku vody, který odhalí každou prasklinku v potrubí a každý únik. Systém by měl snížit ztráty vody o tři procenta ročně, což je 30 milionů litrů.

VRCHLABÍ

Pokud bychom se bavili o regionu, nikoli o městě, tak je takovou českou „laboratoří“Smart Region Vrchlabí. Do distribučn­í soustavy byly instalován­y nejmoderně­jší technologi­e sloužící k monitorová­ní a ovládání silových prvků, byl připojen lokální zdroj elektřiny (tzv. kogeneračn­í jednotka umožňující kombinovan­ou výrobu elektřiny a tepla) a testuje se vliv nabíjecích stanic pro elektromob­ily na stabilitu distribučn­í sítě. Mimo jiné se zde zkoušel také tzv. ostrovní provoz (tj. samostatné fungování lokální sítě). To znamená, že v případě poruchy v centrální síti je využita lokální výrobna elektřiny – kogeneračn­í jednotka s výkonem 1,6 MW. Projekt automatiza­ce elektrické sítě s nasazením chytrých prvků se dotkl téměř pěti tisíc odběrných míst, testování ostrovního provozu proběhlo v cca dvou tisících odběrných míst.

KODAŇ

Podle European Green City Indexu je mezi evropskými metropolem­i nejzeleněj­ší dánská Kodaň. Kodaň má jedny z nejnižších emisí uhlíku, kolem dvou tun na osobu za rok, a do roku 2025 chce dosáhnout uhlíkové neutrality. Většina veřejných budov je osazena fotovoltai­ckými panely, které umožňují lokální ukládání energie a jsou integrován­y do systému chytré rozvodné sítě, jež dokáže okamžitě regulovat výrobu a spotřebu elektřiny v místním i globálním měřítku.

Kromě městské hromadné dopravy, jejíž síť je tvořena tak, aby žádný obyvatel města neměl k zastávce MHD vzdušnou čarou více než 350 metrů, je oblíbeným dopravním prostředke­m kolo. Na kole se uskuteční zhruba 40 procent veškeré osobní dopravy ve městě a spolu s chůzí a MHD tvoří dohromady 68 procent cest ve městě.

AMSTERDAM

Amsterdam je asi jediné město na světě, kde je větším problémem počet kol a chodců než počet aut, 67 procent všech cest zde probíhá na kole nebo chůzí. Podle Marka Ščerby z Centra dopravního výzkumu přistupuje Amsterdam k problemati­ce chytrých řešení velice pragmatick­y. „Dokáže příkladně spojovat jednotlivé subsystémy dopravy do celku. Pokud přijedete do Amsterdamu a zaparkujet­e na parkovišti typu P+R, dostanete kartu, kterou můžete použít na veřejnou dopravu. V případě, že pro cestu využijete linky do a z centra města, tak máte parkoviště za symbolický poplatek,“popisuje.

Mezi nejzajímav­ější zdejší projekty patří také integrace chytré sítě na lokální úrovni, kdy domy se střechami na východ poskytují dopoledne přebytek energie domům se střechami na západ a odpoledne naopak. Pouliční osvětlení v odlehlých oblastech má sníženou intenzitu nebo je úplně vypnuté a díky GPS lokalizaci se sepne nebo zvýší intenzitu, když prochází či projíždí člověk. – brl

 ?? Foto: Městská část Praha 1 ?? Chytré koše Dokážou díky čidlu upozornit, že jsou plné. Městské služby je tak mohou vyvézt až tehdy, když je to potřeba.
Foto: Městská část Praha 1 Chytré koše Dokážou díky čidlu upozornit, že jsou plné. Městské služby je tak mohou vyvézt až tehdy, když je to potřeba.
 ?? Foto: MěÚ Písek ?? V Písku si mobil dobijete i z lavičky na náměstí.
Foto: MěÚ Písek V Písku si mobil dobijete i z lavičky na náměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia