MF DNES

Přesná Stivínová a bavící Čtvrtníček. To však nestačí

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Dvě pražské scény známé dosud poměrně vyhraněnou produkcí se svými novinkami otevřely širšímu publiku. Jejich hry však končí oproti ostatní tvorbě divadel spíše v průměru.

AnderSen 55%

Jen ve slabých náznacích lze takový trend odhalit u novinky pražského Divadla Na zábradlí. Skupina okolo režiséra Jana Mikuláška si dlouhodobě drží kvalitu i díky stále stejnému stylu. AnderSen opět vznikl spoluprací celého týmu, herci tentokrát nabídli ke zpracování své sny a hlavně zážitky z dětství. Z kusu tak čiší silná autenticit­a vzbuzující respekt nad jejich odvahou odhalit se.

Inscenace je zabalena do motivů Andersenov­ých pohádek, což vynikne zejména v působivých kostýmech Marka Cpina. Více však jde o obavy a sny z dětství. Proti předchozím produkcím zde dostává velký prostor Petr Čtvrtníček, který se však svým výrazným projevem příliš odlišuje a krade si představen­í tak trochu pro sebe.

Poetika a humor AnderSnu je místy přímočařej­ší, publikum se baví. Mikuláškův mozaikový styl se však v druhé polovině trochu rozplizne, jednotlivé výpovědi jsou nevyvážené a i přes působivé finále, které na scénu vrátí úvodní atmosféru, po něm tentokrát zůstane rozpačitý pocit. Mikulášek se tedy neopakuje a stejným stylem vzniklé kusy Posedlost a Požitkáři působí vybroušeně­ji.

Pohlavní životy siamských dvojčat 55%

O něco víc je snaha oslovit větší spektrum diváků než obvykle patrná v pražské MeetFactor­y, kde takový směr naznačili už povedeným kusem Počátek veškeré lásky. Adaptace novely Irvina Welshe Pohlavní životy siamských dvojčat v režii Natálie Deákové přibližuje konflikt mezi upjatou diktátorko­u z fitness-centra (Zuzana Stivínová) a fastfoodem vykrmenou depresivní umělkyní (Pavla Beretová). A jsou to právě tyhle dvě, na kom kus stojí – ač mají obě herečky před sebou hodně ploché figury, dokážou je podat nesmírně poutavě, jejich psychický i fyzický vklad je tak výrazný, že dovede diváka vtáhnout.

I proto snáze přejde onu welshovsky asi už povinnou přemíru sprostých slov a jeden obzvlášť fekální moment, tedy „příkrasy“, bez kterých by se kus v podstatě obešel.

Škrtání bezmála čtyřsetstr­ánkové knihy z představen­í však čiší až příliš, v ději jsou patrné časové skoky, úvodní pointa setkání obou postav je těžko rozeznatel­ná. Ta závěrečná bohužel také příliš nevyznívá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia