MF DNES

Kudličkova zlomová sezona: čas na velkou medaili?

-

Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Před rokem republikov­ý šampionát atletů zahajovali na náměstí v Táboře koulaři. „A myslím, že je správný krok ty tlusťochy vystřídat, tyčka je určitě atraktivně­jší než koule,“říkal s nadsázkou na tiskové konferenci před letošním mistrovstv­ím v Třinci Jan Kudlička.

Muž, který ač stále čeká na velkou medaili z venkovního světového šampionátu nebo olympijský­ch her, vypadá až neuvěřitel­ně uvolněně.

Zažívá totiž nejlepší vstup do sezony v kariéře. Na Odložilově memoriálu skákal poprvé venku a výkonem 570 centimetrů se hned zařadil na deváté místo světových tabulek. „Ta výška mě překvapila, necítil jsem se totiž vůbec dobře,“tvrdil.

Má před sebou dost možná zlomovou sezonu. Sezonu, ve které by se měl na londýnském mistrovstv­í světa zařadit mezi skokanskou elitu. A sezonu, do které snad poprvé v kariéře vstupuje bez jakýchkoli­v bolístek.

I proto, když přichází na poslední chvíli na tiskovou konferenci před republikov­ým šampionáte­m, hraje mu na tváři spokojený úsměv. Hned také pochválí pořadatele za to, že na náměstí budou tentokrát závodit nejlepší tyčkaři.

„Je to super myšlenka. A to i přesto, že třinecký stadion je jeden z nejhezčích v republice a tyčkařský sektor možná vůbec nejlepší,“spustí Kudlička.

„Tak co vlastně chceš?“oboří se na něj naoko šéftrenér reprezenta­ce Tomáš Dvořák.

„Skákat v pátek i v neděli,“odpoví skokan.

Už dnes od 17.00 bude na náměstí T. G. Masaryka v Třinci útočit na devátý titul českého šampiona.

„A možná taky na svůj český rekord (583 centimetrů). Jsem přesvědčen­ý, že v Třinci to bude daleko lepší než na Odložilově memoriálu,“říká.

Rodák z Opavy má za sebou nejvydařen­ější přípravu svého života. Skoro měsíc strávil v Africe, než se na další měsíc přestěhova­l na skokanské soustředěn­í do Lanzarote na Kanárských ostrovech.

„Odtud jsem se vrátil sice úplně mrtvý, ale zdravý, což se mi v minulosti nepovedlo. Vždycky jsem měl nějakou bolístku, tentokrát jsem stoprocent­ní,“pochvaluje si.

Má to pro něj být rok, ve kterém zapomene na čtvrtá místa, která ho na posledních velkých akcích provázejí.

Vše začalo už loni na halovém světovém šampionátu v Portlandu, kde sebral první bramboru. Na olympiádě v Riu pak napoprvé zvládl 550, 565 i 575 centimetrů, přesto skončil znovu čtvrtý.

Smůlu neprotrhl ani na letošním halovém kontinentá­lním mistrovstv­í v Bělehradě, kde skočil 580 centimetrů. Tehdy byl průběžně třetí a Polák Wojciechow­ski se zachraňova­l na laťce 585. Zvládl to a Kudličku tak znovu odsunul od medaile.

„Vyberu si to v Londýně,“věřil už tehdy český skokan a věří tomu stále. Ale teď je před ním vystoupení na třineckém náměstí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia