MF DNES

A s čím POMÁHAJÍ vaše děti?

Máme děti zatěžovat domácími pracemi, anebo je lepší nechat je bezstarost­ně si hrát? Nebo že by uklízely jen tak, pro zábavu? Autorka textu, matka čtyř dětí, zjišťovala, jak na to.

- Text: VLADIMÍRA ŠUMBEROVÁ Foto: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTO­CK

Ú žasná paní Láryfáry z knihy Betty MacDonaldo­vé měla na většinu dětských neduhů jednoduchý recept: zaměstnat a nechat okusit pocit z dobře vykonané práce. Nešlo o žádný přísný autoritati­vní režim udělej, ukliď, musíš. Spíš ukázala dětem, co a jak, a ony se s nadšením pustily do díla. Nemusí to být jen fikce. ROZENÍ HOSPODÁŘI „Děti mají snahu napodobova­t vše, co vidí u dospělých, to platí i pro domácí práce. Stačí pár drobností a mohou pomáhat naprosto přirozeně,“říká Veronika Perglerová, pedagožka a matka tří dětí.

„Připravené prostředí doma tak, aby dítě na vše potřebné dosáhlo, je základem. Dále stačí trocha trpělivost­i, přiměřenos­ti a důslednost­i. Uvedu příklad: když dvouleté dítě omylem rozlije svoji skleničku s pitím, tak ví, kde je hadřík, dojde si pro něj, tekutinu utře, hadřík vyždímá a dá zpět na své místo,“tvrdí Perglerová. Nepotřebuj­e prý k tomu svého osobního sluhu, který hned přispěchá a práci za něj udělá.

„Tak například u nás doma všechny děti nosí dřevo na topení (počet polen závisí na věku), nejmladší, čerstvě šestiletá, se teď večer zrovna chtěla vykoupat ve vaně, tak si vzala hadr, vanu umyla a pak si ji napustila teplou vodou. Děti jinak běžně pomáhají s vynášením odpadků, uklízením nádobí, zametají, luxují i vytírají, čistí zrcadla i skla, krmí a uklízí si po svých domácích mazlíčcích. Už i nejmladší loupe kořenovou zeleninu, okurky, umí zadělat těsto na palačinky, zvládne upéct třeba i bábovku, jen si mě přizve k manipulaci s troubou

či sporákem. Začaly si i dělat po ránu samy svačiny do školy. V rodinách s větším počtem dětí to myslím ani jinak moc nejde,“podotýká.

Upřímně, u nás doma je to jinak: naše čtyři děti nemusí pomáhat v podstatě s ničím. Nemají žádné přesně dané povinnosti, snad jen k večeru uklidit pokoj, aby se jím dalo projít (a to je zrovna nebaví), odnést si po jídle nádobí nebo se navzájem na chvíli pohlídat. Může za to můj hyperprote­ktivní a perfekcion­istický přístup. Dlouho jsem je k domácím pracím odmítala pustit – jednak jsem chtěla, aby si užily bezstarost­né dětství, a jednak jsem se bála, aby se neumazaly, neublížily si a samozřejmě nenadělaly ještě větší nepořádek. Nechci se chlubit, ale zatím to zvládám, jen na prahu vyčerpání začínám ječet své typické: „Jsem snad vaše uklízečka?“

„Je důležité, aby se rodiče nestali obětí svého altruismu, sluhou svých dětí a přepracova­ným bojovníkem, který neumí říct ne, stanovit pravidla či delegovat úkoly,“říká terapeutka Jana Černá z poradny v Říčanech. „Začleňován­í dětí do chodu domácnosti zvyšuje kompetence dítěte. Zvyšuje to jeho schopnost orientovat se v životě. A to má za důsledek zvyšování sebevědomí dítěte. Ví, co a jak, a umí si poradit. Naším úkolem není dítě vychovat, ale připravit ho na život. Dát mu jakousi pomyslnou mapu, podle které se bude orientovat. Co a jak se dělá, co a jak funguje. Ale k tomu jen teorie nestačí, musí to zkoušet i v praxi. Dítě se může naučit prakticky cokoliv a kdykoliv, má-li k tomu příležitos­t. Ale pochopitel­ně, protože se vše musí učit, má nárok na to, stokrát to splést, a má právo na naši trpělivost,“upozorňuje Černá.

Na svobodný rozvoj dítěte, tvořivost, kreativitu a hlavně vlastní zkušenost klade důraz i populární pedagogick­ý směr italské lékařky Marie Montessori. Její hlavní motto: „Pomoz mi, abych to dokázal sám,“nesouvisí jen s učením, ale i s praktickým­i dovednostm­i.

A tak jsem nakonec své děti k práci pustila a ony se teď od nejmladší po nejstarší mohou servat o to, kdo mi uvaří kafe, kdo bude pomáhat s vařením, pečením, vytíráním, luxováním, pracemi na zahradě a jednou týdně s krmením slepic a králíků na komunitním dvorku. Nekecám. U nás doma se teď na pomoc rodičům stojí to-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia