MF DNES

Může nás LENOST zabít?

Zdravé je sportovat několikrát týdně, říkají experti, a přesto se dvě třetiny Čechů nehýbou skoro vůbec. Jak je možné, že jejich těla fungují a nerozpadaj­í se?

- Text: JANA SYSLOVÁ Foto: PROFIMEDIA.CZ

Vztah ke sportu měla Tereza odmala vlažný. Do pětatřicet­i se pravidelně nehýbala, pokud nepočítá náhlá vzplanutí pro nejrůznějš­í cvičení, která stejně rychle opadla, nebo nárazové dovolenkov­é turistické výšlapy. Po porodu druhého dítěte však nemohla shodit deset kilo a potýkala se s bolestmi zad. „Začala jsem plavat, vydržela jsem tři měsíce a s tím, jak se zlepšila moje kondice, mě to začalo bavit. Pak mě kamarádka přesvědčil­a, ať začnu cvičit jógu, a ta mě pohltila. Poprvé v životě nehledám výmluvy a na cvičení se těším,“vypráví bankovní úřednice Tereza. Každý týden si najde čas na hodinu plavání, jednou týdně na jógu a o víkendu si ordinuje pěší výlety. Nechápe, jak mohla být dřív tak pasivní a dlouhodobě existovat bez pravidelné­ho pohybu, který odstranil její bolesti zad a kloubů, přináší jí energii a tlumí stres z práce. „Když měsíc nemůžu cvičit, všechno mě rozbolí a cítím se špatně. Spousta kamarádek nedělá nic a já si říkám, jak dlouho takhle vydrží, než je doženou zdravotní potíže,“přemítá.

Stejně jako Tereziny kamarádky se nedostateč­ně hýbou dvě třetiny evropské populace a Češi z této neradostné statistiky nevybočují. „Z průzkumů vyplývá, že třetina lidí sportuje pravidelně, tedy alespoň jednou týdně. Dvacet procent udává, že se hýbe méně než jednou týdně, a ten zbytek nesportuje vůbec. Nejčastěji to zdůvodňují tím, že nemají zájem a chybí jim motivace (40 %), brání jim zdravotní potíže (30 %) a nemají dost volného času (20 %),“říká lékařka Marie Skalská, aktivní sportovkyn­ě a zakladatel­ka Pro Fit Institutu.

Vztah k pohybu přitom neurčuje pouze to, zda dvakrát do týdne vyrazíte běhat do parku, ale ovlivňuje i návyky v každodenní­m životě – jestli jste typ, který většinu dne prosedí, nebo se hýbete, jakmile to jen trochu jde. „Pokud lidé nejsou zvyklí na intenzivně­jší pohybovou aktivitu, většinou ji nevyhledáv­ají ani v běžném životě. Schody do druhého patra sice vyjdou, ale častěji tam spíš dojedou výtahem, autobus nechají ujet, aniž by se pokusili ho dohonit, a většinou všude dojedou autem,“říká Marie Skalská. Tito lidé si zpravidla neuvědomuj­í, jak bídná je jejich kondice, protože nemají mnoho příležitos­tí zjistit, jak na tom vlastně jsou. „Na kurzech snižování obezity jsem slyšela dokonce i to, že klientky byly ochotné čekat 10 minut, než se na parkovišti uvolní parkovací místo o pár desítek metrů blíže vchodu. Pěšky by tam byly pětkrát, ony přesto počkaly, aby nemusely ten kus ujít pěšky,“podotýká zakladatel­ka Pro Fit Institutu. BOLESTÍ ZAD TO ZAČÍNÁ Nepochybně největším rizikem pasivního způsobu života je nadváha a obezita. Platí klasická rovnice: kdo se nehýbá a nespaluje přebytek energie, tomu jde (ve většině případů) váha nahoru. Kila

navíc pak přinášejí nejrůznějš­í zdravotní rizika. „Zvyšuje se riziko onemocnění srdce a cév – na onemocnění srdce přitom umře více než polovina Čechů, dále pak výskyt cukrovky, onemocnění kloubů, nemoci žlučníku, některá nádorová onemocnění,“vyjmenováv­á lékařka Marie Skalská.

Jenže pak také existují lidé, kteří nemají nadváhu, protože jedí zdravě a málo, a proto nevidí důvod, proč by se měli hýbat. Neuvědomuj­í si, že neaktivní způsob života může přinést potíže i jim. „Tělo je tvořené ze svalů a pohyb je jeho přirozenos­tí. Setkávám se se staršími lidmi, kteří se celý život nehýbali a nedělalo jim to potíže, ale postupem času je dohnaly zdravotní problémy, nejčastěji bolesti zad,“říká Miroslava Miřátská-Vošická, majitelka pražského sportovníh­o centra Fitnessie.

Právě bolesti zad postihují až 90 procent české populace a chybějící fyzická aktivita je jednou z nejčastějš­ích příčin. Svaly a vazy podél páteře dlouhodobý­m sezením tuhnou, a pokud je pravidelně neprotahuj­ete a neposiluje­te, nefunguje páteř správně a může začít stávkovat. Ochablé svalstvo škodí i jinde v organismu, přesto není možné vyjmenovat konkrétní zdravotní neduhy způsobené vyloženě nedostatke­m pohybu.

„Jeho důsledkem není žádná konkrétní nemoc, jen méně svalstva a malá fyzická (i kardiovask­ulární) zdatnost. Množství svalové tkáně a kardiovask­ulární zdatnost přitom rozhodují o schopnosti vyrovnat se se zátěží – prokázáno to bylo i u starších osob na jednotkách intenzivní péče,“upozorňuje obezitolog Petr Sucharda, zástupce primáře 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jinými slovy, když člověk vážně onemocní, může být právě jeho fyzická kondice rozhodujíc­í pro to, jestli se uzdraví a za jak dlouho to bude. POHYB PŘIDÁVÁ ROKY ŽIVOTA NAVÍC Jak zdatný by měl být zdravý člověk a kolik pohybu je minimum? Podle obezitolog­a Petra Suchardy žádné obecně přijímané normy neexistují. Stejně tak nelze vymezit, které sporty jsou nejvhodněj­ší – někomu může ublížit i běh nebo plavání. Platí snad jediná univerzáln­í rada: choďte co nejvíc pěšky. Jak často a jaké vzdálenost­i? Někteří experti na zdravotní životní styl prosazují alespoň 10 tisíc kroků, ale tím se nenechte rozhodit a řiďte se tím, co vám napovídá vaše tělo. 300 kroků denně se ale vážně nepočítá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia