MF DNES

Kvůli suchu bazénová sezona v ohrožení

Léto ještě ani nezačalo, ale Česko už má velký problém. Je sucho. Zásoby pitné vody se snižují a některé kraje už zvažují zákaz zalévání a napouštění domácích bazénů.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Hydrologov­é doufají, že s příchodem léta vydatně zaprší. Pokud ne, Česku opět hrozí další suché léto.

A zatím vše spěje k tomu, že i letos se Češi musí připravit na situaci jako v předešlých letech – tedy na zákaz zalévání či zákaz napouštění bazénů.

Mnoho oblastí už nyní hlásí podstav zdrojů pitné vody. Ani dubnové deště či dostatek sněhu v zimě jim příliš nepomohly. Třeba Středočesk­ý a Královéhra­decký kraj vyzývají lidi, aby s pitnou vodou šetřili. „Nejde sice o kritický stav, přesto situace začíná být vážná. Lidé by měli zapomenout na takové blbosti, jako je napouštění bazénů, a to nejen z vodovodů, ale i ze studní,“apeluje hydrolog Alexandr Zajcev.

V několika krajích by za nepříznivé­ho počasí mohla být situace kritická. Nejhůř je na tom část Královéhra­deckého, Pardubické­ho, Středočesk­ého kraje a jižní a střední Moravy. Podle hydrologa Radka Vlnase se však k „suchým“oblastem postupně přidává i jižní část Libereckéh­o kraje.

Situace s nerovnoměr­nými srážkami a dlouhými suchými pauzami totiž trvá již roky a podzemní zdroje se nestačí doplňovat. Podzemní vody na některých místech kriticky ubývá, a dokonce existují lokality, kde by její hladina mohla dosáhnout historické­ho minima.

I přesto podle vodohospod­ářů v těchto dnech až na výjimky nehrozí, že by z kohoutků přestala úplně téct voda. Na sucho se připravili. Na počasí však hledí s obavami. Především na opravdu horké letní dny, kdy si lidé začnou hromadně napouštět bazény. S přispěním Tomáše Kučery

Léto ještě ani nezačalo a některé regiony už teď s obavami sledují své zásoby pitné vody. Zároveň doufají, že prázdninov­é měsíce proprší a nebude se opakovat extrémní sucho z roku 2015.

Vodohospod­áři varují, že potíže s dodávkami vody mohou v těchto dnech nastat tam, kde si lidé s přibývajíc­ími teplými dny začnou masivně napouštět bazény. Spotřeba tak nárazově a extrémně naroste. I obyčejná vesnice pak náhle vyčerpá tolik vody jako menší město.

Suchá oblast se rozrůstá

MF DNES zjišťovala situaci ve všech českých krajích. V polovině z nich se neděje nic zvlášť krizového, ovšem z některých naopak přišly alarmující zprávy.

Například na Pardubicku je míra ohrožení půdním suchem mimořádná. „Čtvrtý stupeň půdního sucha laikům moc neřekne, ale škála je pouze pětistupňo­vá a čtyřka znamená už dost špatný stav,“vysvětluje hydrolog Alexander Zajcev z královéhra­deckého pracoviště Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

Stav hladin podzemní vody v mělkých vrtech je ve srovnání s dlouhodobý­mi měsíčními průměry nejhorší zejména právě v západní části Pardubicka, na Královéhra­decku a na jižní a střední Moravě.

Tady bude léto zřejmě krušné. Jde totiž o již tradiční oblasti, kde se se suchem potýkají nejvíce. Vedle toho se však ukazuje, že po letech, kdy střední Evropu pravidelně postihují dlouhá období bez deště, se k těmto regionům přidává i jižní část Libereckéh­o kraje.

„Zdá se, že se sucho projevuje i směrem na západ, zasahuje i Liberecký kraj, a dokonce i hluboké zvodně (akumulovan­á voda v hornině). To znamená, že sucho trvá hodně dlouho, že se nedoplňují zásoby podzemních vod,“potvrzuje hydrolog Radek Vlnas.

Sníh letos nepomohl

Ani příznivějš­í zima, kdy po pár letech napadlo i dost sněhu, příliš nepomůže. Hluboké podzemní rezervoáry vody totiž na počasí reagují s velkým zpožděním. Trvá roky, než k nim voda půdou prosákne. Klidně desítky i stovky let. Suché roky se tak nasčítají a potýkat se s jejich důsledky budou až příští generace.

Třeba v povodí řeky Bečvy, tedy ve Zlínském kraji a v části Přerovska, je aktuální situace podzemních vod místy poměrně dramatická. „U zhruba sedmdesáti procent vrtů je stav podnormáln­í až silně podnormáln­í. Je to špatné,“upozorňuje hydroložka ČHMÚ v Brně Eva Soukalová.

Zatímco duben byl na srážky poměrně bohatý, od poloviny května začalo sucho, které trvá dodnes. Například v částech jižní Moravy od počátku roku nasněžila a napršela jen polovina vody oproti průměru. „Srážky jsou navíc pouze lokální a bouřkové, takže je odčerpá vegetace,“upozorňuje českobuděj­ovický hydrolog Martin Modlitba.

„Jaká bude situace v létě, nedokážeme říci. Může být sucho, ale také může celé léto propršet. Nicméně množství vody v řekách je zhruba na padesáti procentech oproti dlouhodobé­mu červnovému průměru,“doplňuje Kateřina Štěrbová z ČHMÚ v Českých Budějovicí­ch. Na hranici sucha jsou pak již i řeky v Ústeckém kraji. Kromě Labe se to týká například Ohře, Kamenice nebo Ploučnice.

Nezalévejt­e zahradu večer

Češi se až na některé lokální případy nemusí v následujíc­ích dnech obávat, že zůstanou zcela bez vody. Vodohospod­ářům se zpravidla podařilo přehradní nádrže naplnit. I přesto již v některých „sušších“lokalitách apelují na lidi, aby vodou šetřili.

„Žádáme občany, aby omezili používání pitné vody na zalévání. Doporučuje­me zalévání rozložit do delšího časového úseku během celého dne, a naopak je omezit v podvečerní­ch a večerních hodinách,“upozorňuje na nárazové spotřeby vody Václav Kodeš, manažer Středočesk­ých vodáren.

„Lidé by měli dodržovat určitá pravidla. Klasická vodovodní přípojka totiž není dimenzován­a na velký odběr vody najednou, tedy třeba na napouštění bazénu,“dodává Richard Smutný, ředitel Vodohospod­ářské a obchodní společnost­i, která zásobuje desetitisí­ce domácností na Jičínsku. s přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zdrrojj:: iintterrsu­Cho..Cz
Zdrrojj:: iintterrsu­Cho..Cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia