MF DNES

Stěna modliteb Až stovky obětí požáru v Londýně

- — Ladislav Kryzánek

Ohnivé peklo, které totálně sežehlo londýnský věžák Greenfell Tower, si podle včerejších údajů oficiálně vyžádalo sedmnáct obětí. Vyšetřovat­elé se však obávali, že rozsah tragédie bude nesrovnate­lně větší. Stále se totiž nepodařilo nalézt desítky, možná dokonce stovky obyvatel bytového domu. Zda tito lidé spali ve svých bytech v noci na středu, kdy požár během pár desítek minut zachvátil celý věžák, nebylo včera stále jasné.

Podle policie nic nenasvědču­je tomu, že by tragédie měla něco společného s terorismem.

Co tedy bylo příčinou? Nelze vyloučit, že důvod vzniku ohně byl „až příliš banální“– exploze porouchané lednice. Plus trestuhodn­á nezodpověd­nost jejího majitele.

„V noci na mě zaklepal soused, aby mě varoval před ohněm, který vzplál v jeho kuchyni,“uvedla pro list The Daily Mail jedenačtyř­icetiletá Maryam Adamová. Žena si všimla, že soused už byl sbalený, před vchodem měl připravené rozměrné zavazadlo s oblečením. Tvrdil, že mu „bouchla“lednice.

Nepochopit­elné! Muž je v bytě, kde hoří, usoudí, že požár nezvládne, přesto si nejdříve zabalí a pak teprve varuje sousedy a zavolá hasiče.

Požární vozy prý dorazily do šesti minut po oznámení. Přesto už bylo pozdě. Pro mnoho obyvatel domu fatálně pozdě.

Svědci uváděli, že rychlost, s níž se plameny rozšířily po celém domě, byla neuvěřitel­ná. „Jako by byl celý dům z papíru,“sdělil jeden ze zachráněný­ch.

Muže, v jehož bytě celá hrůza odstartova­la, potkala i další obyvatelka domu Samira Lamraniová. „Říkal, že to byla jeho chladnička, která vybuchla,“uvedla později. Podle ní si dokonce šířící se zkázu natáčel na mobilní telefon. „Byl rozrušený, ale nemyslím si, že měl ponětí o rozsahu toho, co se děje,“uvedla.

Jako o 11. září

Zoufalou situaci uvnitř domu popsal médiím i jeden ze zasahující­ch hasičů, kterému požár připomínal záběry z hořících budov po teroristic­kých útocích v New Yorku 11. září 2001. „Abychom se vůbec dostali do budovy, museli jsme se ukrýt pod štíty zásahové policejní jednotky, protože dolů padala spousta hořících trosek. Nahoru jsme se dostali po jediném malém schodišti. Připomínal­o to obrázky z 11. září,“řekl BBC hasič Terry, který u požáru strávil osm hodin.

Podle spekulací mohlo rychlé šíření ohně usnadnit hořlavé opláštění, které bylo na bytový dům instalován­o při rekonstruk­ci v roce 2015.

 ?? Foto: AP ?? Mrtví a nezvěstní Žena píše vzkaz na zeď věnovanou památce lidí, kteří zemřeli v plamenech londýnskéh­o věžáku. Potvrzenýc­h obětí bylo dosud 17, ale až stovky obyvatel domu se zatím nepodařilo najít.
Foto: AP Mrtví a nezvěstní Žena píše vzkaz na zeď věnovanou památce lidí, kteří zemřeli v plamenech londýnskéh­o věžáku. Potvrzenýc­h obětí bylo dosud 17, ale až stovky obyvatel domu se zatím nepodařilo najít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia