MF DNES

Léky na alergie podraží. Nejvíc to odnesou děti

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Od srpna se zvýší doplatky za léky na nemoci, jako jsou alergie či vysoký krevní tlak. Alergií přitom trpí přes milion Čechů, podobný počet je i lidí s hypertenzí.

Za některé léky na tyto choroby mohou pacienti doplatit až o patnáct procent více než dnes. Státní ústav pro kontrolu léčiv některým lékům totiž sníží úhradu.

Nejvíce změny dopadnou na malé děti s alergiemi do šesti let, pro které není žádný lék bez doplatku. Neumějí totiž ještě polykat tablety, a tak se pro ně hodí pouze léky ve formě sirupu.

„V této formě ale žádný lék bez doplatku není, což rodiče s alergickým­i dětmi jednoznačn­ě diskriminu­je,“říká dětská alergoložk­a Hana Janíčková. Někteří rodiče malých alergiků zaplatí přitom na těchto lécích až tisícovku ročně.

Podle lékového úřadu je to v pořádku. „V každé skupině léčivých látek má být nejméně jeden přípravek plně hrazený ze zdravotníh­o pojištění. Zákon ale nestanoví, v jaké formě má být – zda ve formě tablet, kapek, nebo sirupu,“sdělila tisková mluvčí úřadu Lucie Přinesdomo­vá.

● Příklady léků na alergie, u kterých se dá čekat navýšení doplatků až o 15 procent: Aerius, Allegra, Analergin, Claritine, Flonidan, Xyzal, Zenaro, Zodac, Zyrtec. ● Příklady léků na vysoký tlak, u kterých se dá čekat snížení doplatků až o 67 procent: Accupro, ● Příklady léků na vysoký tlak, u kterých se dá čekat zvýšení doplatků až o 15 procent: Micardis, Tolura,Tezeo,Telmisarta­n. Pozn.: skutečná výše doplatků se může změnit, záleží na reakci výrobců léčiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia