MF DNES

Zaorálek? To je ono, jásají navenek v ČSSD

- Ondřej Leinert, Eva Pospíšilov­á reportéři MF DNES

Pár hodin po rošádě ve vedení to vypadá, jako by odchod Bohuslava Sobotky z pozice lídra strany a nástup dvojice Zaorálek–Chovanec bylo to nejlepší, co mohlo ČSSD před volbami potkat.

Z ankety MF DNES mezi stranickým­i reprezenta­nty všech 14 krajů vyplývá jednoznačn­á víra, že odchod muže, kterému na březnovém sjezdu tleskali, přinese hlasy navíc.

„Nechci Slávka Sobotku nijak kritizovat, ale je zřejmé, že mu chyběly emoce, po kterých je dnes hlavní poptávka,“řekl lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna.

„S ustavením Lubomíra Zaorálka volebním lídrem jsem spokojená, má energii, jeho proslovy jsou vtipné, svěží, což bylo vidět i na sjezdu, kde oslovil největší počet mladých příznivců. Navíc o něm nevím, že by měl negativní minulost,“přidává se lídryně ČSSD v Karlovarsk­ém kraji Markéta Wernerová.

Pochybnost­i vyjádřil nahlas jen lídr ve Zlínském kraji Antonín Seďa. „Rozhodnutí respektuji. Nicméně se obávám toho, aby byl triumvirát sociální demokracie pochopen voliči,“přiznal Seďa.

„Osobně jsem byl spíš pro změnu komunikačn­í strategie vůči veřejnosti. Ale ukáže se to až v říjnu po volbách,“dodává Seďa.

Se svým názorem zůstal – alespoň mezi těmi, kteří mluvili otevřeně, osamocen.

Třeba podle šéfa sociálních demokratů na Vysočině Petra Krčála to, že by voliči nevěděli, kdo je vlastně lídr, nehrozí.

„Kampaň je založena na osobnostní­m hledisku,“říká s tím, že strana tak má v podstatě čtrnáct lídrů. V každém kraji jednoho. A jeden z nich, Zaorálek, „jako výrazná osobnost a velmi dobrý rétor“, je tím hlavním.

„Věřím, že (změna) přispěje ke zklidnění situace ve straně a že nám umožní soustředit se už konečně na volební kampaň. Úspěšný premiér dovládne, ale sociální demokracii už musí do voleb vést někdo jiný,“shrnuje pocity mnoha svých spolustran­íků lídr v Pardubické­m kraji Jan Chvojka.

Názory těchto představit­elů jsou důležité pro sobotní zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD, který má středeční rošádu posvětit. A zároveň odstartova­t volební kampaň.

„Stejně nám to nepomůže“

Při neformální­ch rozhovorec­h však někteří členové strany přece jen připouštěj­í, že změna zdaleka nemusí vést k zisku více než 20 procent hlasů, jak by si přála nová sociálněde­mokratická jednička Milan Chovanec.

„Strana by potřeboval­a celkovou sebereflex­i, tohle rozdělení pravomocí mezi profláknut­é tváře ČSSD nepomůže. I lidi v hospodě, kteří nás dříve volili, tu včerejší rošádu komentoval­i slovy, že nás definitivn­ě volit nebudou,“říká jeden z vlivných členů strany, který si nepřál být jmenován. Dá se prý očekávat, že ministr vnitra Chovanec si s sebou do Lidového domu přivede své PR. „Zaplacené agentury bude určitě víc poslouchat než Sobotka. Tomu bylo jedno, že před podzimními volbami mu všichni doporučova­li: Neútočit na Babiše a nehrát jeho témata,“poukazuje tentýž nejmenovan­ý člen na možnou změnu stylu kampaně.

V ANO si Zaorálka nepřáli

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se bezprostře­dně poté, co Sobotka oznámil svůj odchod z pozice předsedy a volebního lídra strany, do sociálních demokratů pustil.

„ČSSD je zoufalá a pan Sobotka zbaběle utíká z boje,“prohlásil Babiš a k tomu dodal, že lidé, kteří teď Sobotku nahrazují, „nejsou o moc lepší“. Podle hlasů z jeho okolí však v hnutí ANO ze změny příliš radost nemají. Zaorálka totiž vnímají jako mnohem horší terč než Sobotku.

„Šéf o Zaorálkovi mluvil během vládní krize docela příznivě, bude o dost těžší se teď proti němu vymezovat,“přiznává jeden z Babišových blízkých. Sobotka prý za sebou má víc průšvihů, Babiš se navíc rád trefoval do jeho okolí. Třeba do advokáta Radka Pokorného, jemuž Babiš přičítá ohromný vliv. Tyto vazby však u Zaorálka neplatí.

Byť zůstává otázkou, kdo teď bude mít v ČSSD klíčový zákulisní vliv na podobu kampaně poté, co funkci volebního manažera dal k dispozici Jan Birke.

Birke se podle lidí obeznámený­ch s přípravou kampaně v poslední době se Zaorálkem málokdy shodl. I proto teď dal Chovancovi se Zaorálkem prostor, aby našli někoho jiného. Chovanec si nechává radit od jiného Babišova oblíbeného cíle, PR agentury Bison & Rose a jejího majitele Miloše Růžičky. Zaorálek, který si po středě dal dva dny na promýšlení, jak bude v nové roli postupovat, však ještě může překvapit.

 ??  ?? Ondřej Leinert
Eva Pospíšilov­á
Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia