MF DNES

Nejistá léčba ČSSD

Komentář Miroslava Koreckého

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kdyby přítelkyně a přátelé z ČSSD hasili požár dříve, než Lidový dům lehne popelem, vypadala by předvolebn­í léčba strany asi takto. Nejpozději na březnovém sjezdu by býval uspěl návrh Sobotkovýc­h kritiků na oddělení funkcí premiéra a předsedy ČSSD. Do té druhé by byl zvolen nějaký zřetelný představit­el vnitrostra­nické opozice – a ten by byl pochopitel­ně také volebním lídrem i hlavním povolebním vyjednavač­em. Jak prosté.

ČSSD má jiná měřítka, i volby funkcionář­ů na jejích sjezdech trvají vždy dvojnásobe­k času co v ostatních stranách. Také kritický pád preferencí řeší až čtyři měsíce před volbami. Navíc přijde s řešením zvláštně ukoptěným. Nenastoupí žádný Sobotkův oponent, žádná nová tvář, protože ty předseda ze strany dávno vyštípal. A tak si tři muži, kteří už léta stojí ve vedení partaje, jenom trochu proházejí své role a pokusí se to vydávat za novou, lepší ČSSD.

Jak se běžný volič zorientuje ve svaté trojici Zaorálek–Sobotka–Chovanec? První bude hlavní hvězdou na billboarde­ch, druhý bude na mítincích skládat účty za svou vládu a třetí bude mít pod palcem celou stranu. A jakou stranu to vlastně budou lidé volit? Stranu salonního evropského levičáka Zaorálka? Stranu národně socialisti­ckého pragmatika Chovance? To jsou přece dvě úplně odlišné volby včetně napojení na různé byznysové skupiny. Odpověď v tuto chvíli nezná nikdo. Pokud ČSSD ve volbách něco uhraje, posílí to Zaorálka. Pokud ČSSD neuspěje, Zaorálek padne a využije toho Chovanec. A pokud to bude tragická prohra, skončí oba a nastoupí někdo úplně jiný. Sázka do loterie.

Jak může Zaorálkův nástup do mediálně nejviditel­nější role zafungovat? Ministr zahraničí je muž pružný, stejně jako mu dnes sedí pozice oddaného stoupence euroatlant­ické myšlenky, mu dříve seděla role mírového štváče proti radaru a americkému imperialis­mu. Dnes jako hlavní ideolog strany umí oslnit intelektuá­lní kroužek stejně jako „po našemu“oslovit horníky z OKD. Lidé rostou s novými výzvami, na druhé straně, kdyby pravé vůdcovství v Zaorálkovi opravdu dřímalo, asi by se za 28 let, co je ve vysoké politice, už nějak projevilo.

Poslední manévr ČSSD se teď hodně srovnává s tím, když po Zemanovi nastupoval Špidla, po Grossovi Paroubek nebo po Topolánkov­i Nečas. Tyhle paralely jsou hodně nepřesné. Špidla i Paroubek měli více než rok na to, aby stranu vytáhli ke slušnému volebnímu výsledku. V ODS to sice byla blesková výměna půldruhého měsíce před volbami, ale zase to ulehčoval fakt, že strana v tu dobu nebyla ve vládě. Zaorálek má čas reálně dva týdny, než národ odjede do Chorvatska, a pak měsíc a půl po prázdninác­h. Tragicky málo na to, jak velký náskok má dnes hnutí ANO.

Na druhou stranu horší než se Sobotkou v čele to být asi nemůže. A ČSSD tím dala najevo, že jí troška sebereflex­e ještě zbyla. Nabízí trochu okoukaného lídra, matnou budoucnost, kudy se strana po volbách vydá, a v tuto chvíli patrně jedinou jistotu: že v novém obsazení podpoří Miloše Zemana při volbě prezidenta.

 ??  ??
 ??  ?? Stará nová tvář ČSSD. Lubomír Zaorálek si k vyšší politice přičichl už v lednu 1990, kdy nastoupil do Federálníh­o shromážděn­í za Občanské fórum. Pak se profiloval hodně doleva, čímž si vysloužil i přezdívku Zao Ce-tung. Vystřídal spoustu funkcí,...
Stará nová tvář ČSSD. Lubomír Zaorálek si k vyšší politice přičichl už v lednu 1990, kdy nastoupil do Federálníh­o shromážděn­í za Občanské fórum. Pak se profiloval hodně doleva, čímž si vysloužil i přezdívku Zao Ce-tung. Vystřídal spoustu funkcí,...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia