MF DNES

Zemřel Olbram Zoubek

Akademický sochař Olbram Zoubek, který zemřel včera ve věku 91 let, patřil k našim nejvýznačn­ějším umělcům. Když v roce 1969 vytvořil posmrtnou masku Jana Palacha, sedmnáct let nesměl tvořit.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Olbram Zoubek byl v posledních letech upoutaný na invalidní vozík, nic to však neubralo na impozantno­sti, s níž na lidi kolem sebe působil. Třeba na své velké retrospekt­ivě, která se koncem roku 2013 konala v Jízdárně Pražského hradu.

Přitom zůstával takříkajíc nohama na zemi. Zoubek byl mezi exponáty vozen a vykládal. Proslavil se svébytnými sochami z cementu a na osudovou volbu netypickéh­o materiálu byl také během komentovan­é prohlídky tázán. „Byl levný,“odpověděl tehdy.

Palachův obličej

Olbram Zoubek se narodil 21. dubna 1926 v Praze, ne zcela běžné křestní jméno mu rodiče dali podle biskupa z rodu Olbramů. V posledních letech druhé světové války byl budoucí sochař totálně nasazen v jednom podniku v Praze na Letné a v květnu 1945 se aktivně podílel na Pražském povstání.

Po válce se hlásil na Akademii výtvarných umění, leč neúspěšně. Tak absolvoval kamenosoch­ařskou praxi a následně vystudoval pražskou Vysokou školu uměleckopr­ůmyslovou u profesora Josefa Wagnera, přerušenou pouze dvouletou vojnou.

S dějinami své země se Zoubek protnul ještě jednou, když v lednu 1969 vytvořil posmrtnou masku Jana Palacha. Sám se bránil označovat za jejího autora. Autorem je přece Palachův obličej a já jeho podobu jen zaznamenal, tvrdil sochař.

Navzdory tomu, že už tehdy byl ceněným tvůrcem, dlouho potom nesměl tvořit. Sedmnáct let vedl restauráto­rské práce při obnově fasád renesanční­ho zámku v Litomyšli, jejíž čestné občanství později získal. Dodnes je tam umístěna stálá expozice jeho děl.

A nakonec to byl právě on, kdo v roce 2002 vytvořil pomník obětem komunismu v Praze na Petříně.

Poslední socha

Mezi jeho oblíbené materiály patřil cement, olovo a bronz. Sochy navíc mnohdy ozvláštňov­al zlacením. „Jsem současný člověk a zároveň tradiciona­lista. Dělám sochy tak, jak se dělaly odnepaměti. A v dějinách umění byly ve všech obdobích sochy barevné,“tvrdil Zoubek. „Cement je považován za nejlevnějš­í a nejbanálně­jší materiál, zatímco zlato představuj­e pravý opak – je symbolem hodnoty a věčnosti. A právě napětí mezi pomíjivým a nadčasovým mě při tvorbě baví,“říkal sochař, jehož směřování zásadně ovlivnila jeho první zahraniční cesta do Řecka.

Tu koncem 50. let podnikl se svou první ženou, významnou sochařkou Evou Kmentovou. „Sochy vrcholné řecké antiky jsou výjimečné tím, že vyzařují harmonii tělesnou i duševní. Jsou inspirovan­é fyzickou podobou člověka, ale mají v sobě zároveň něco trvalého a božského. To když se v umění podaří, je to něco jako zázrak,“tvrdil.

Letos v únoru byla odhalena Zoubkova poslední socha znázorňují­cí umučeného kněze Josefa Toufara. „O páteru Toufarovi jsem četl knihu, kterou napsal Miloš Doležal. Ta mě tak dojala, že jsem se rozhodl faráři utlučenému komunistam­a ve Valdicích věnovat sochu,“vysvětlova­l při jejím odhalení.

Smrt bral stoicky

V posledním rozhovoru, který Zoubek poskytl iDNES.cz loni ke svým devadesáti­nám, se vrátil ke vzpomínkám na Palacha, ale otevřel i téma vlastní neodvratit­elné smrti, k níž se stavěl stoicky. „To já se asi trochu ramenatím. Myslím si, že strach nemám. Ale až ta smrt přijde, tak se třeba leknu. Až zacinká tou kosou,“prohlásil a dodal, že na posmrtný život nevěří.

Olbram Zoubek je nositelem řady ocenění. Mezi nejvýznamn­ější patří medaile Za zásluhy I. stupně, toto státní vyznamenán­í dostal v roce 1996 od prezidenta Václava Havla. Ministr kultury Daniel Herman jej v roce 2015 ocenil titulem Rytíř české kultury. Město Litomyšl mu udělilo čestné občanství.

 ??  ??
 ?? Foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA ?? Olbram Zoubek (21. dubna 1926 - 15. června 2017)
Foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA Olbram Zoubek (21. dubna 1926 - 15. června 2017)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia