MF DNES

Stát proti hazardu. Kdo vyhrává

Nový hazardní zákon po půlroce: hraní on-line je pod kontrolou, kamenné herny a kasina však čekají na vyhlášky ministerst­va financí a chybí i slibovaný hráčský registr.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Automaty v hospodách a barech zatím přetrvávaj­í. Šest set obcí kvůli tomuto nešvaru v minulých letech vydalo místní vyhlášku, kterou hazard na svém území buď úplně zakázaly, nebo mu vyhradily jen určité území.

Viditelná plošná změna by měla přijít teprve začátkem příštího roku, slibuje ministerst­vo financí. To totiž doběhnou platná povolení na většinu „beden“v pohostinsk­ých zařízeních. A nové už provozovat­elé nedostanou.

Automaty totiž podle nového zákona smějí být provozován­y výhradně v povolených hernách a kasinech. Nejmenší možný počet pro otevření herny je 15 přístrojů s řádným povolením. To už si nebude moci dovolit kdekdo, díky čemuž by se hazardní hráčství mělo víc koncentrov­at a lépe kontrolova­t.

„Nepochybně to povede k redukci trhu, přispěje k ní i extrémní zdanění automatů,“říká Stanislav Brunclík, prezident České komory loterního průmyslu při Hospodářsk­é komoře ČR, která sdružuje legální provozovat­ele hazardu.

Nově povolované automaty budou muset mít nastavenou nejvyšší hodinovou prohru. Zatím se neví, jak se bude vypočítáva­t. „Záleží, jak rychle ministerst­vo vydá technické předpisy. Programáto­ři to musí připravit,“vysvětluje Brunclík.

Jak počítat daň z rulety

Většina kasin, heren a loterií nyní svůj byznys provozuje na základě povolení z minulých let. Čeká se na vyhlášky k zákonu, které dají návod, jak ho vykládat v praxi.

Novou licenci nikdo z nich zatím nedostal. „Vyjasňuje se řada důležitých detailů, jak má povolovací proces fungovat a co musí systém splňovat,“vysvětluje Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu, který zastupuje hlavně kasináře a automatáře.

Nová licence bude znamenat dodat nové herní plány, zajistit kontrolu podle pravidel zákona, kamerové systémy a další věci.

Provozovat­elům rulet například zatím není jasné, jak se bude počítat daň u rulety či karetních her. „Daňový úsek ministerst­va financí má představu, že se má evidovat každá sázka a každá výhra jednotlivý­ch hráčů u stolu. To v praxi, kdy se po stole přemísťují desítky žetonů několika lidí, není možné,“líčí Čírtek.

Zřejmě nejdále je s regulací podle nového zákona on-line hazard, který s výjimkou kurzových sázek v minulosti vůbec povolen nebyl a na internetu běžel ilegálně. Od začátku roku kvůli nové regulaci dobrovolně skončila zhruba padesátka hazardních webů a padly rovněž první pokuty, celkem za 155 milionů korun.

Ti, kdo mají zájem provozovat hazard on-line legálně, teď žádají o povolení ministerst­vo financí. „Aktuálně je podáno 63 žádostí, pět základních povolení již bylo vydáno,“říká Filip Běhal z tiskového oddělení ministerst­va financí. On-line tak lze podle nového zákona legálně sázet loterii u Sazky nebo Korunky (nově jsou k dispozici i on-line stírací losy), podávat kurzové sázky u Maxi-Tipu, hrát v on-line kasinu ruletu či herní automaty u Fortuny či poker u provozovat­ele Reel Spain.

Problém je nicméně s chystaným informační­m systémem pro dohled nad hazardními hrami, který měl zahrnovat i hráčský registr. Tendr na něj muselo ministerst­vo kvůli zmatečnost­i zrušit.

Kvízomaty zákonu unikají

Jestli zákon zabere i proti nelegálním­u kamennému hazardu, zatím není zřejmé. Celníci se sice činí, ale nemohou být všude. „Provozovat­elům černých heren s automaty je nový zákon vcelku ukradený. Spoléhají, že represe přijde pozdě nebo nikdy,“říká skepticky Čírtek.

Podle něj je zákon krátký i na kvízomaty. Jejich výrobci přístroje stále technicky zdokonaluj­í, aby se úplně vyhnuli regulaci hazardu. „V Polsku s tím měli nakonec u soudu úspěch a v Česku to chtějí zopakovat,“dodává Čírtek.

O hazardu více čtěte v rozhovoru s náměstkem ministra financí Ondřejem Závodským na str. 10

Provozovat­elům černých heren s automaty je nový zákon vcelku ukradený.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia