MF DNES

Spolkni pilulku, nebo zaplať

- Iva Bezděková reportér MF DNES

Alergie postihuje každé třetí dítě – většinu z nich právě v těchto týdnech trápí senná rýma. Svědí je oči, špatně se jim dýchá, v noci nespí. Podle lékařů přitom přibývá alergiků i u velmi malých dětí do šesti let – za poslední desetiletí narostl jejich počet dvojnásobn­ě. Tyto děti ještě neumí polykat tablety, mohou užívat pouze léky ve formě sirupů nebo kapek. A to je problém. V této skupině totiž není žádný lék bez doplatku. Navíc se dá čekat, že jejich cena poroste.

Až tisícikoru­na ročně

„Z každodenní zkušenosti mohu potvrdit, že rodiče to samozřejmě nesou nelibě,“říká lékárník Marek Hampel. „Zatímco dospělý má k dispozici plně hrazený lék ve formě tablet bez doplatku, malí alergici musí vždy doplácet. Doplatky za jedno balení sirupu či kapek se pohybují od 150 do 200 korun,“dodává s tím, že děti jsou podle něj s alergií jednoznačn­ě diskrimino­vané.

Lékaři upozorňují, že alergické děti často berou medikament­y dlouhodobě, někdy i celoročně. Na jednom léku tak mohou rodiče alergika zaplatit až tisícikoru­nu ročně. „Pro rodiče to je problém, pociťují to jako nespravedl­nost. Zatímco dospělí mají na výběr široké spektrum léků na alergie v tabletách bez doplatku, stejný preparát, ale v sirupové formě, úhradu nemá,“upozorňuje dětská alergoložk­a Hana Janíčková ze Šumperka.

Navíc se dá očekávat, že léky proti alergii v sirupu podraží. Zdravotní pojišťovny totiž budou plošně platit o 15 procent méně peněz za všechny léky na alergii bez tlumícího účinku. Pro dospělé a starší děti zůstává v této skupině jeden lék, za který nebudou pacienti doplácet. „Tímto léčivem bude přípravek Cezera,“říká ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven Martin Balada. Jenže – toto léčivo je pouze v tabletové formě, takže rodiče malých dětí mají smůlu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který o úhradách léků rozhoduje, se hájí, že postupuje v souladu se zákonem. Ten totiž určuje, že v každé skupině léků má být jeden přípravek plně hrazený pojišťovno­u. Nikde se ale už nepíše, jakou formu by měl mít.

Vláda přitom letos schválila snížení takzvaného ochranného limitu u dětských pacientů. Ze současných 2 500 korun na 1 000 korun. Pokud tedy rodiče na započitate­lných doplatcích zaplatí za léky víc, pojišťovny mají povinnost jim rozdíl vrátit. Jenže... peníze za medikament­y na alergie ve formě sirupů se do tohoto ochranného limitu nezahrnují.

Nárůst doplatků pocítí i dospělí alergici, kteří jsou zvyklí na svůj lék a nechtějí přecházet na jinou značku. Ve srovnání s předloňske­m, kdy doplatky pro alergiky poskočily až desetináso­bně (například za lék Xyzal zaplatil alergik předloni 15 korun, dnes zhruba 134 korun), půjde letos ale jen „o drobné“.

Více peněz za vysoký tlak

Vyšší účty v lékárně bude brzy platit i šestapades­átiletý Libor z Brna. Trpí cukrovkou, má nemocné ledviny a vysoký krevní tlak. Už pět let na něj užívá léky z takzvané skupiny sartanů, kam patří například přípravky Micardis, Tolura, Tezeo nebo Telmisarta­n. I jim hodlají pojišťovny v příštích měsících snížit úhradu o patnáct procent, což pro pacienty znamená, že doplatky narostou.

„SÚKL navrhuje snížení úhrady léků v těchto skupině o 15 procent,“potvrdil ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven Martin Balada s tím, že zatím ještě není zřejmé přesné datum, odkdy ke změně dojde.

„Jsou to léky první volby, které užívají stovky tisíc pacientů s hypertenzí,“komentuje situaci předseda České internisti­cké společnost­i Richard Češka, podle kterého ale k výrazné změně nedojde, protože určitě bude jeden lék v této skupině bez doplatku. Méně peněz by měli zaplatit naopak pacienti, kteří na vysoký tlak berou starší typy medikament­ů – takzvané ACE inhibitory s krátkodobý­m účinkem, u kterých by doplatky naopak měly klesnout až o 60 procent. „Tyto léky mají klesající spotřebu,“zdůvodňují jejich finanční podporu pojišťovny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia