MF DNES

Kauza Rumburk: dokažte omyl znalci

Ministerst­vo nesouhlasí s trestem pro znalce Matlacha v případu smrti šesti pacientů

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Ústecký krajský soud stojí před neobvyklým úkolem. Když loni v lednu osvobodil bývalou zdravotnic­i z Rumburka, obžalovano­u z vražd šesti pacientů, rozcupoval práci znalce Radka Matlacha, na jehož posudku stála obžaloba. A následně ho vyškrtl ze seznamu znalců. Ministerst­vo spravedlno­sti vyškrtnutí zrušilo a nařídilo, aby soud dokázal, že posudek, který už jednou zkritizova­l při procesu, je opravdu tak špatný.

„Upřímně řečeno postoj ministerst­va moc nechápeme,“řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Pro pochopení případu je nutné se vrátit do loňského ledna. Soud tehdy rozhodoval o šesti vraždách v nemocnici v Rumburku. Podle posudku znalce Matlacha pacienti zemřeli tak, že jim někdo píchl draslík. Podezření padlo na sestru, která měla službu. Jenže podle posudku obhajoby zemřeli přirozeně. K tomu se přiklonil i revizní posudek zadaný soudem, jehož autoři označili Matlachovu práci za lajdáckou a diletantsk­ou. Jiný důkaz neexistova­l a soud ženu zprostil viny.

Správní orgán téhož soudu pak Matlacha vyškrtl ze seznamu znalců, neboť konstatova­l, že „nevykonáva­l znaleckou činnost řádně“.

Matlach nesouhlasi­l a odvolal se. Namítal, že z verdiktu není jasné, jakých chyb se měl dopustit, a že soud neprovedl důkazy, které navrhoval.

Příčina smrti nejistá

Ministerst­vo spravedlno­sti letos 25. května vyškrtnutí zrušilo. Správnímu orgánu soudu vytýkalo procesní chyby a to, že se příliš opíral o rozhodnutí trestního senátu, aniž by sám zkoumal, jestli Matlach spáchal přestupek a zda to udělal úmyslně, nebo nedbalostí. Ministerst­vo zdůraznilo, že příčinu smrti pacientů nikdo s jistotou neurčil. Ani revizní posudek. Mohli zemřít přirozeně, ale také nemuseli. „Otázka o příčině smrti je v současnost­i již zřejmě nevyřešite­lná,“píše resort.

Soud bude hledat důkazy a podle Trejbalové to nebude snadné.

Osvobozují­cí rozsudek platí

Pokud by se ukázalo, že posudek, který byl při trestním procesu označen za špatný a v přestupkov­ém řízení by za špatný označen nebyl, hrozí absurdní situace. Nedostatky posudku totiž přispěly k osvobození obžalované zdravotní sestry.

„Je otázka, zda předseda soudu (Luboš Dörfl, který je pod vyškrtnutí­m podepsaný) v přestupkov­ém řízení znalce si může dovolit zpochybnit závěr o vadnosti posudku vyslovený soudem v proběhlém a pravomocně skončeném trestním řízení,“sdělila mluvčí Trejbalová.

Na kauzu zdravotnic­e by to už nemělo žádný vliv, ta byla osvobozena pravomocně.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Radek Matlach Soud rozhodl o jeho vyškrtnutí ze seznamu znalců. Ministerst­vo verdikt zrušilo.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Radek Matlach Soud rozhodl o jeho vyškrtnutí ze seznamu znalců. Ministerst­vo verdikt zrušilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia