MF DNES

Vězni na drogách. Pašovali je i v konečníku

- — Pavel Svačina

Drogy ukryté v tělních dutinách, například v konečníku, pašovalo do věznice Bytíz na Příbramsku nejméně 12 vězňů. Shánět drogy jim venku pomáhalo dalších deset příbuzných a kamarádů. „Celkem šlo o 22 lidí ve věku od 21 do 63 let,“uvedla příbramská policejní mluvčí Monika Schindlová. Nyní byli obviněni z několika trestných činů, hrozí jim až deset let.

Letos už jde přitom o třetí podobný velký zátah na drogy v tamním vězení. „Unikátnost těchto tří akcí, které proběhly letos v rozmezí vždy dvou měsíců, spočívá v úzké spolupráci policie a vězeňské služby,“dodává Schindlová.

Odsouzení jsou přitom stále vynalézavě­jší. Letos v dubnu policie obvinila dvě desítky lidí za to, že zakázané látky dostávali do zařízení pomocí zasílaných balíků, obvinění na nich uváděli smyšlená jména a drogy se snažili ukrýt například v kancelářsk­ém lepidle či sušenkách.

Teď si obvinění vyslechla organizova­ná skupina vězňů a jejich kompliců za to, že do útrob věznice dostávala pervitin, marihuanu a také různé léky ukryté ve vlastních tělech.

Jejich známí a příbuzní na svobodě obstarával­i návykové látky, které z větší části předávali odsouzeným, když pracovali mimo věznici. Ti je poté skrytě pronášeli například v tělních dutinách za zdi nápravného zařízení.

Dávka za cigarety nebo kafe

„Na venkovních pracoviští­ch mimo objekt mají odsouzení možnost se setkat i s cizími lidmi, například civilními zaměstnanc­i firem. To jim ulehčuje komunikaci se známými venku a dá se tomu jen velmi těžko zabránit,“říká komisařka z příbramské věznice Milena Palková.

Zločin řídilo pět hlavních organizáto­rů z řad vězňů. Drogy používali pro vlastní potřebu, nebo je za peníze, případně za cigarety a kávu prodávali ostatním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia