MF DNES

Stát bude platit za mýto dvakrát víc

O největší státní zakázce za poslední desetiletí rozhodne příští vláda. Mýto patrně zdraží.

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

a nový mýtný systém a jeho desetiletý provoz stát zaplatí podle odhadů ministerst­va dopravy 29 miliard korun. Resort včera oznámil vypsání soutěže na provozovat­ele systému od roku 2020. Společnost­i Kapsch za první dekádu do roku 2016 stát za provozován­í mýtného vyplatil 16,7 miliardy.

Větší náklady jdou na vrub jednak rozšíření sítě placených silnic o dalších 900 kilometrů a jednak tomu, že ministerst­vo vypsalo takzvanou technologi­cky neutrální soutěž. „Náš názor je, že rozšiřovat se nemuselo. Ale to by nás obvinili, že jsme to napsali na míru Kapschi,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok s tím, že vítěze bude vybírat až příští vláda.

Z každé vybrané koruny mýtného si Kapsch nyní vezme patnáct haléřů. Reálnou cenu po roce 2020 ukáže až výsledek soutěže. Její parametry jsou nicméně nastaveny tak, že rozšířením v podstatě skončí provoz mikrovlnné­ho systému pomocí mýtných bran, do něhož stát investoval čtyři miliardy korun a dál platí za jeho údržbu.

Mýtné brány se budou využívat pro kontrolu placení mýta na některých úsecích nebo pro různou telematiku. Budovat brány na silnicích první třídy, o něž se síť mýtného systému rozšíří, se totiž nevyplatí. Musí přijít výběr přes satelit.

Před takovou možností varovala řada odborníků, včetně poradenské společnost­i Deloitte, kterou stát najal jako poradce pro mýtnou soutěž. Důvod je jednoduchý: výběr mýta na silnicích nižších tříd není zdaleka tak výnosný jako na dálnicích. Hospodářsk­á komora navíc varuje, že neúměrně zatíží drobné podnikatel­e při přepravě zboží v regionech.

„Snaha o technologi­cky neutrální soutěž tak aktuálně vede ke zvýhodnění satelitní technologi­e, volbě hospodářsk­y špatného řešení a nejspíše i znehodnoce­ní dosavadníc­h investic státu do mýtného systému,“tvrdí Ondřej Zaoral ze společnost­i Inoxive, který se mýtem dlouhodobě zabývá.

Očekávají až 11 zájemců

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia