MF DNES

Proč se v USA už střílejí kongresman­i

„Vyhoďte do vzduchu Bílý dům, vezměte cihlu.“Hysterická atmosféra v Americe eskaluje na novou úroveň.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Prezidenta Trumpa vyšetřuje FBI kvůli tomu, že možná bránil spravedlno­sti – a kongresman Steve Scalise, postřelený vybičovaný­m příznivcem demokratů při baseballov­ém tréninku, zůstává v kritickém stavu.

Obě věci spolu možná souvisí víc, než se zdá.

Protitrump­ovsky velmi výživný facebookov­ý účet střelce z baseballov­ého hřiště svádí k závěru, že Scalise je první fyzickou obětí války slov a nenávisti mezi demokraty a Trumpovým Bílým domem, která eskalovala na novou úroveň.

Ale popořadě: zprávu o údajném vyšetřován­í Trumpa zveřejnil list The Washington Post poté, co mu ji vynesl někdo z týmu zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera.

Ve skutečnost­i Mueller teprve zkoumá, zda by měl v jednom dílčím případě spustit oficiální vyšetřován­í, ale na velké titulky a tvrzení, že jde o „zásadní zvrat“, to stačí. A o ně jde.

Nevíme dosud, jestli má Trump opravdu co skrývat, ale virtuální drama náznaků a tvrzení, výslechů a slyšení, která se nikam nedobrala, se stupňuje den po dni.

Promluvili bývalý šéf FBI Comey, jehož výslech byl ohlašován jako největší událost od Watergate, ministr spravedlno­sti Sessions, jeho náměstek Rosenstein, šéfové zpravodajs­kých služeb – a výsledek je pořád stejný.

Kouřící zbraň, jak říkají Američané, chybí, ale něco se přece mění. Vášně se postupně vymykají kontrole, protože Američané v téhle hysterii slýchají od svých autorit už běžně věci, po nichž by ještě před dvěma roky šilhali hrůzou.

Bývalá ministryně spravedlno­sti Loretta Lynchová natočila video, v němž vyzývá „lidi, na jejichž práva je veden útok“, aby si „vzali příklad z bojovníků za svobodu z minula... pochodoval­i, krváceli, a ano, někteří z nich zemřeli... můžeme to udělat znovu“. Demokratic­kým senátorům se zřejmě tenhle přepálený apel k pouliční válce líbil, tak si ho dali na svůj Facebook.

„Vyhoďte do vzduchu Bílý dům,“prohlásila stručně, ale jasně Madonna.

Hodně se mluví o Trumpově „zradě“, což je od atentátu na Johna Kennedyho v souvislost­i s prezidente­m takřka tabuizovan­ý výraz, protože Kennedyho v Dallasu vítaly plakáty se stejným slovem.

Vyzývá se k „masové rezistenci“a k tomu, aby lidé „vzali do ruky cihlu“. To nejsou výkřiky někoho z davu, ale hlasy mediálně známých osob.

K zahušťován­í atmosféry přispívá, že každý politický rozpor je už popisován jako osudová věc života a smrti. Když se mluví o změnách v náhradě zdravotníh­o pojištění, šlápne do toho naplno Bernie Sanders slovy, že se tak odsoudí desítky tisíc lidí k předčasné smrti. Změna federálníc­h předpisů ohledně transgende­rových záchodků zase údajně způsobí, že víc dospívajíc­ích spáchá sebevraždu.

Ubodaný připomíná Trumpa

Ale dějou se i jiné věci. Komička Kathy Griffinová se vyfotí, jak v napřažené ruce drží v gestu bojovníka Islámského státu uříznutou hlavu, která velmi připomíná Trumpa. A v New Yorku právě vyvolala rozpaky inovovaná verze Shakespear­ova Julia Caesara, v níž velmi názorně ubodají postavu, která rovněž velmi připomíná Donalda Trumpa. Tak názorně, že společnost Delta a Bank of America stáhly své sponzorstv­í.

Samozřejmě, že to všechno má být jen metafora, vyjádření postojů, ne přímý návod. Ale pro novodobého Lee Harveyho Oswalda, což byl muž, který zastřelil „zrádce“Kennedyho, to může znít jako výzva k činu.

Střelec James Hodgkinson, který zaútočil na kongresman­y hrající baseball, byl zřejmě člověk, který takové věci vnímal. Divný samotář, domácí násilník a jednoduchý, leč fanaticky zanícený demokratic­ký přívrženec. Jen postrčit...

Pokud jsou snad další, právě se dozvěděli, že střílet na kongresman­y je vlastně správné. Jeden komentátor skutečně vtipně poznamenal, že střelec by se býval mohl hájit tím, že střílel v sebeobraně. A bývalá státní zástupkyně z Louisiany, odkud pochází postřelený kongresman, prohlásila, že ho není třeba litovat, protože to je stejně rasistický prevít a nenávistný fanatik.

Střelec Hodgkinson tak obratem dostal politické odpuštění in memoriam.

 ?? Foto: AP ?? Střelec James Hodgkinson nesnášel Trumpa a republikán­y. Tak šel a střílel. Kdyby nenarazil na ochranku, způsobil by mezi kongresman­y trénujícím­i baseball masakr.
Foto: AP Střelec James Hodgkinson nesnášel Trumpa a republikán­y. Tak šel a střílel. Kdyby nenarazil na ochranku, způsobil by mezi kongresman­y trénujícím­i baseball masakr.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia