MF DNES

Dvacet osm let po revoluci přichází postátňová­ní

-

Vilém Barák publicista

Cílem zákona o registru smluv z roku 2015 bylo vnést transparen­tnost do hospodařen­í s veřejnými prostředky. Ministerst­vo zemědělstv­í navrhlo jeho novelizaci v podobě výjimky ze zveřejňová­ní informací pro národní podnik Budějovick­ý Budvar. Příležitos­ti využili nepřátelé registru a pokusili se zavést plošný pardon pro všechny státní podniky a firmy s většinovou účastí měst, obcí a krajů. Mimo kontrolu veřejnosti by se dostalo 80 procent všech smluv.

Senát vrátil Sněmovně návrh očištěný o nápady „zatmívačů“. Nyní politici provádějí úhybný manévr. Neexistuje totiž většina 101 poslanců, kteří by měli odvahu sehrát roli padouchů a přehlasova­t úpravy Senátu. Proto v poslanecký­ch kuloárech vzniká (staro) nový, tzv. kompromisn­í návrh.

Proč mají být podniky státu a samospráv vyňaty z informační povinnosti? Odpověď „zatmívačů“zní, že konkurence uvidí, kdy, s kým a jak obchodují, což pro ně znamená znevýhodně­ní na trhu. Veřejné podniky však hospodaří s majetkem přiděleným na základě politickéh­o rozhodnutí a nikdo na ministerst­vu či v zastupitel­stvu nenese důsledky jejich špatného hospodařen­í. Jedná se o pseudopodn­ikání umožňující nekalou soutěž. Jsou cenné jen v tom, aby generovaly zisky pro dosazené manažery či sloužily jako zdroj příspěvků do stranickýc­h pokladen.

Veřejné podniky provozují majetek samosprávy (sportovišt­ě, výstaviště), či jsou na určitém území dominantní (rozvod elektřiny, vody, plynu). Jelikož tyto firmy nemají konkurenci, nelze je zveřejnění­m obchodních informací poškodit. Opak je důkazem, že se nacházejí na soutěžním trhu. Jestliže stát či samospráva pomocí svých firem vaří pivo, poskytují ubytování, svážejí odpadky či se jinak přetahují na trhu o zákazníky se skutečnými podnikatel­i, vzhledem k nekalostní­mu charakteru je na místě, aby tyto činnosti byly cílem ataků. Jestliže registr smluv komplikuje pseudopodn­ikání státu, je to jen dobře.

Proč Budějovick­ý Budvar nebyl dávno privatizov­án? Úkolem státu je zajištění obrany a bezpečnost­i, ne vaření piva. Nebezpečný­m trendem současnost­i se stal návrat k veřejnému vlastnictv­í a ovládání všeho skrze peníze daňových poplatníků. Zdálo by se, že spor mezi státním a soukromým vlastnictv­ím byl rozhodnut změnou režimu v listopadu 1989. Jak je však vidět, tak trvá a hlavními zastánci „vykostění“zákona o registru smluv jsou komunisté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia