MF DNES

Automaty z hospod zmizí po Novém roce

Hazardní zákon se teprve rozjíždí, říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Úřad se chystá vypnout první nelegální herní web.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pět a půl měsíce platí nový zákon o hazardních hrách. Sliboval zavírání nelegálníc­h heren a vyšší zdanění. První výsledky z pohledu ministerst­va financí se už dostavily – celníci rychleji zabavují automaty a sami provozovat­elé vypnuli desítky nelegálníc­h hazardních webů. „Až se začnou plně používat všechny nástroje nového zákona, dojde k likvidaci hazardu,“říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Kdy zmizí z hospod poslední herní automaty?

K největšímu poklesu počtu provozoven s automaty dojde počátkem roku 2018. Zmizí 95 procent hazardu v hospodách. Zbytek jsou desetileté licence vydané v roce 2009.

Některé obce si stěžují, že zákon toho zatím moc nepřinesl, a ty, které vyhlášku proti hazardu ještě nemají, ji chtějí vydat. Co jim radíte?

Vysvětluje­me jim, že v minulosti vydaná povolení na automaty postupně dobíhají, v některých případech by to mohlo být zbytečné. Mnoho velkých měst k restrikci, například vykazování automatů z center měst nebo do konkrétníc­h ulic města či prohibici, už přistoupil­a. Nezregulov­aných měst jako Most, Karviná nebo Plzeň je už poměrně málo.

Ministerst­vo financí má v kompetenci také boj proti ilegálnímu hazardu na internetu. Kolik takových webů jste už vypnuli?

Zatím žádný, ale schyluje se k prvnímu. Na konci loňského roku jsme zaznamenal­i asi 55 ilegálních provozovat­elů. Obeslali jsme je a s těmi, kteří stránky sami nevypnuli nebo nezískali licenci, jsme zahájili správní řízení. Zatím jsme uložili pokuty pěti společnost­em ve výši 155 milionů korun. Jde často o firmy registrova­né v zahraničí (Kostarika či Kypr – pozn. red.), proto bude následovat složitý proces přeshranič­ního vymáhání.

Jak složité je web, který nemá povolení od ministerst­va a neplatí žádné daně, vypnout?

Včera dospělo první správní řízení k rozhodnutí o zapsání na seznam nepovolený­ch herních webů. Firmy provozujíc­í web 1xbet.com, registrova­né na karibském ostrově Curacao a v Arizoně, teď mají zhruba měsíc na to, podat rozklad. Jakmile bude rozhodnutí pravomocné, poskytovat­elé internetu budou muset stránku zablokovat a bankovní ústavy, které pro web zprostředk­ovávají platby, už další neumožní.

Objevují se nové nelegální weby?

Některé stránky nejsou lehce vyhledatel­né, šíří se emailem předávaným­i odkazy nebo je někde zaheslovan­á mutace v češtině. Může se stát, že firmy, které své stránky již zablokoval­y, budou provozovat nějaké jiné pod identitou svého subdodavat­ele. Postihujem­e hazardní weby, které cílí na české hráče. Tedy jsou v češtině, případně umožňují platební styk v korunách nebo míří reklamou na české hráče nebo na české uživatele Facebooku. Finta, že vypnou českou mutaci a dál pokračují v angličtině v korunách, neprojde.

Rozvázal zákon ruce celníkům a finanční správě při zásazích proti ilegálnímu hazardu v hernách? Dosud bylo zvykem, že zabavené automaty nahradily obratem nové, a než znovu došlo na zabavování, provozovat­el na nich ještě stihl vydělat.

Nejúčinněj­ší nový mechanismu­s je okamžité zabavování přístrojů a jejich odvoz pryč. Od začátku roku došlo zhruba ke 140 zásadním kontrolám, při kterých bylo zjištěno nějaké provinění (zabaveno zhruba 450 automatů – pozn. red.). Nejčastěji jde o užívání automatů bez platného povolení, někdy mají provozovat­elé povolení jen na jejich část. Případně se herny schovávají za různé privátní spolky, svěřenecké fondy nebo provozují přístroje, o kterých tvrdí, že pod zákon o hazardu nespadají, zjednoduše­ně řečeno kvízomaty. (Jde o přístroje, které nabízejí hru o peníze jako výherní automaty, ale s „vědomostní“soutěží – pozn. red.).

Stát vede několik soudních sporů s provozovat­eli kvízomatů, u kterých dotčení tvrdí, že jde o vědomostní soutěže. Došlo k nějakému posunu, nebo stále běží bitva znaleckých posudků o to, co spadá pod zákon o hazardu?

Jednotlivé soudní spory nevede přímo ministerst­vo, takže nedokážu odpovědět. Každý typ přístroje se prověřuje zvlášť. Na počátku stála nešťastná inspekční zpráva státního podniku Elektrotec­hnický zkušební ústav (EZÚ), který posuzoval jen část zařízení a posudek nešťastně zformulova­l. K tomu se přidala demagogie provozovat­ele

(stála za ním polská firma Verdex – pozn. red.) a vyšlo z toho, že přístroj nespadá pod loterijní zákon a nemělo by u něj být vyžadováno povolení na herní přístroj. EZÚ k tomu následně vydal dodatečné sdělení a ministerst­vo financí komentář, ve kterém jsme jasně řekli, že kvízomaty pod loterijní zákon spadají. Někteří provozovat­elé se scestně ohánějí posudky ze zahraničí, nejčastěji z Polska, kde u soudu vyhráli. Je to však úplný nesmysl, aby nám někdo z Polska říkal, co spadá pod český zákon. Nicméně neříkáme, že kvízomat musí být nutně ilegální.

Jak to myslíte?

Při splnění určitých podmínek by kvízomaty povolení dostat mohly. Dovedu si představit přístroj, který nebude hazardní, ale vědomostní a bude v hospodě prvkem zábavy a za deset korun na hodinu si na něm mohu vyplňovat kvízy. Podobně jako je dnes zpestřením zábavy fotbálek nebo kulečník v hospodě. Další problém je, že je provozovat­elé umisťují do lokalit, kde je hazard vyhláškou zakázaný.

Nový zákon také zavádí dohled nad hazardem skrze nový informační systém. Ten však zatím nemáte a zakázka byla zrušena. Proč?

Soutěž byla mimořádně složitá, některé společnost­i použily strategii, že nás zásobovaly desítkami dotazů k zakázce, na které musíme jako zadavatel v zákonné lhůtě odpovídat. Kvůli více než sto dotazům ze strany uchazečů se zadávací dokumentac­e stala nepřehledn­ou. Ve finále byla soutěž napadena u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže pro údajnou netranspar­entnost zadání a nejasný postup pro hodnocení nabídek. I když se přihlásilo asi jedenáct společnost­í, soutěž jsme sami zrušili, abychom se vyhnuli jakýmkoliv podezřením.

Co všechno by měl informační systém umět?

Měl by v první řadě monitorova­t finančních toky hazardních firem. To dnes zajišťujem­e pasivními přístupy a kontrolním­i nákupy – máme možnost si při fyzické kontrole vyjet herní data v IT systému přímo u provozovat­ele hazardní hry. Dále budou v systému důležité analytické nástroje. Hráči na herních automatech a na hazardních webech budou mít zřízena konta a my například uvidíme, že nějaký z nich hru zintenzivň­uje – roste rychlost a výše sázek, frekvence návštěv. Systém by ho mohl upozornit, že se posouvá do fáze závislosti.

To si neumím představit, to byste poslali hráči dopis, aby si dával pozor? Nebo jeho lékaři?

To dotažené nebylo, ale protože se bude na hracích přístrojíc­h přihlašova­t pod svým jménem, tak by mu avízo dával přímo přístroj.

Kdy tedy dozorový informační systém začne fungovat?

V létě chceme vyhlásit soutěž znovu. Hledáme takový způsob, který by proces zkrátil a eliminoval obstrukční mechanismy. Diskutoval­i jsme, jestli zakázku soutěžit jen na cenu, nebo i na kvalitu. Druhý způsob byl napaden s tím, že kritérium výběru podle kvality je netranspar­entní. Budeme tedy soutěžit na cenu, ale chceme nastavit vstupní kritéria tak, abychom určitou garanci kvality měli. Zvažujeme, že uchazeči budou muset předložit a předvést určitý vzorek systému, ale nechceme firmy odradit tím, že by vynakládal­y spoustu úsilí marně. Další možnost je, že vítězný uchazeč by do dvou měsíců musel předvést část fungujícíh­o systému, abychom měli jistotu, že to zvládne.

Jaká je odhadovaná cena systému?

200 až 300 milionů korun, nabídnuté ceny se pohybovaly v tomto řádu i o řád níže. V hazardu se ročně otočí 150 až 200 miliard korun ročně. Investice do účinného nástroje na monitorová­ní těchto finančních toků se tedy vrátí velmi brzy.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia