MF DNES

Město chce stavět kulturní síně a dostat se do bestseller­ů

Praha má koncepci, jak rozvíjet kulturu. Počítá s výstavbou tří budov za miliardy korun, podporou literatury a oživením ulic.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Z mrazivého severu se detektiv Harry Hole přesouvá do Prahy, kam vedou stopy vraždy, kterou vyšetřuje. Mezitím už se ulicemi prohání symbolog Robert Langdon hledající staré církevní tajemství.

I na takové příběhy by mohli brzy podle představ politiků narazit čtenáři. Hlavní město má totiž plán, jak se dostat do děl slavných autorů. „V Kafkově domě v centru města budou dva byty určené pro zahraniční spisovatel­e. Na několik měsíců přijedou do Prahy a napíšou knihu, která nás proslaví po celém světě,“řekla MF DNES předsedkyn­ě magistrátn­ího výboru pro kulturu Eliška Kaplický Fuchsová (ANO). Nápad souvisí s koncepcí kulturní politiky města, kterou včera měli schválit zastupitel­é hlavního města. Až do nočních hodin se k hlasování nedostali. Dokument počítá s výstavbou tří velkých budov věnovaných umění a dotýká se i zmíněné literatury.

Významné literáty má oslovovat samo město. „Měli bychom být v tomto směru aktivní a mířit na špičku,“dodala Kaplický Fuchsová s tím, že blíže chce tento záměr představit na zářijovém jednání výboru.

Pokud by se Praha dostala do nějakého bestseller­u, mohlo by do ní podle Kaplický Fuchsové dorazit mnoho čtenářů, aby si sami prošli místa, o kterých dosud jen s napětím četli. Stejně jako díky knize Andělé a démoni od amerického spisovatel­e Dana Browna jezdili lidé do Říma, kde se děj knihy odehrával.

Nabídka ubytování pro spisovatel­e by spadala mezi již zavedené finanční pobídky. Už nyní může dostat autor knihy od města peníze, a to v případě, že jde o dílo, kde je česká metropole explicitně zmíněna nebo jde o faktografi­ckou literaturu zabývající se Prahou.

Nápadu oslovovat autory a nabízet jim Prahu však nefandí magistrátn­í radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). „Nemůžeme autorovi říkat, ať nám napíše knížku. Psaní na zakázku nikdo nechce,“uvedl Wolf.

Síň v místě dopravního uzlu

vyhlásí mezinárodn­í architekto­nickou soutěž. Celá stavba, která by mohla stát už za deset let, má vyjít na zhruba tři miliardy korun. Investice je podle magistrátu třeba, protože v současnost­i Praha nemá dostatečný prostor, ve kterém by mohly hrát světové hudební osobnosti.

Další tři miliardy pak má stát proměna lokality, kterou dnes protíná magistrála a výškové křížení rušných silnic u Hlávkova mostu. „Křižovatka by měla být v budoucnu pouze v jedné rovině. Prostranst­ví před sálem by se pak mělo protáhnout až k nábřeží, kde by mohly být stromy, kavárna a výhled na Hradčany a Vltavu,“popisuje záměr Wolf. Úprava místa má podle města pomoci k rozvoji poměrně zanedbané lokality.

Rozvoj má přinést i výstavní pavilon pro Slovanskou epopej, kterou ve 20. letech minulého století daroval městu malíř Alfons Mucha. Praha počítá s tím, že výstavní síň vybuduje poblíž zastávky Florenc.

Nejde o jediný výstavní prostor, na jehož stavbu si dělá město chutě. Počítá i s vybudování­m galerie současného umění, která má vzniknout ve vysočanské­m továrním areálu Pragovky.

Kromě kulturních vějiček na turisty se má Praha otevřít i vlastním obyvatelům. Město chce podporovat kulturní akce v ulicích a celkově otevírat veřejný prostor veřejnosti. Názorným příkladem má být zrušení parkovacíc­h míst na Malostrans­kém náměstí. Už rok se město pokouší místo oživit kulturními akcemi. Největší úspěch zatím měla ledová socha, která po čase roztála.

Krymská nejen ve Vršovicích

Kulturní turisty sem znovu přiláká nový koncertní sál, galerie současného umění a pohybové divadlo.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Inspirace Prahou Kafkův dům prochází rekonstruk­cí za více než sto milionů korun. Místo dřívějších výstavních prostor v něm má být luxusní bydlení. A dva byty pro pracovní pobyty spisovatel­ů.
Foto: František Vlček, MAFRA Inspirace Prahou Kafkův dům prochází rekonstruk­cí za více než sto milionů korun. Místo dřívějších výstavních prostor v něm má být luxusní bydlení. A dva byty pro pracovní pobyty spisovatel­ů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia