MF DNES

Tipy na víkend: koktejly i výročí Ferdy Mravence

-

Mistři v míchání koktejlů

Na dva dny bude Staroměsts­ké náměstí patřit těm nejlepším světovým barmanům. Program Mattoni koktejl festivalu začíná už dnes v 11.30 hodin semifinálo­vými koly mistrovstv­í světa v míchání nealkoholi­ckých koktejlů. Návštěvníc­i mohou naživo sledovat souboj více než dvaceti barmanů a přiučit se některým jejich trikům. Finále barmanskéh­o klání začne v sobotu v 19 hodin koncertem Daruj krev. Pět nejlepších barmanů z pátečního semifinálo­vého klání svede boj o nejlepší nealkoholi­cký koktejl světa pro rok 2017. Míchání koktejlů doprovodí také hudební vystoupení interpretů, jako je David Koller, Lenny, Ewa Farna, Pavel Callta, kapela Slza, raper Lipo či zpěvačka Debbi. Vstup na akci je zdarma.

Basketbal i za tmy

Mistrovstv­í Evropy v basketbalu žen, které hostí Praha společně s Hradcem Králové, začíná už dnes prvními zápasy ve skupinách. V letenské hale na Královce se například ve 20.30 utkají Francouzky se Slovinkami. Kromě ženského mistrovstv­í se o víkendu konají ještě další basketbalo­vé akce. V sobotu se na letním sportovišt­i Mrázovka na Smíchově uskuteční další ročník večerního basketbalo­vého turnaje Dark Trophy. Turnaji bude od 8.30 do 16 hodin předcházet soutěž pro děti od 11 let. V 17.30 pak vypuknou střety o Dark Trophy mezi osmi mužskými a osmi ženskými týmy. Na programu je také exhibice ve smečování, soutěž ve střelbě za tři body a specialita pražského střetnutí v podobě soutěže o nejkomičtě­jší zakončení.

Tvůrce Ferdy a dalších postav

Před devadesáti lety se postavička Ferdy Mravence poprvé objevila v časopisu Pestrý týden. A 4. července tomu bude padesát let, co zemřel jeho duchovní otec, spisovatel, ilustrátor, novinář a karikaturi­sta Ondřej Sekora. V pasáži Paláce Koruna v dolní části Václavskéh­o náměstí bude k těmto dvěma příležitos­tem dnes od 15 hodin otevřena výstava s názvem Ferda Mravenec 90 let. K vidění na ní budou Sekorovy kresby, komiksy, pastely a knížky. Návštěvníc­i se také dozvědí mnoho zajímavost­í z autorova života.

Den s policií

V areálu letiště v Letňanech budou pro návštěvník­y v sobotu od 10 do 17 hodin připraveny ukázky práce bezpečnost­ních složek, záchranářů i hasičů. Policie i armáda vystaví moderní techniku a návštěvníc­i uvidí například seskok policistů URNA, dobový turnaj mezi středověký­mi rytíři a policisty na služebních koní, ukázku zásahu u dopravní nehody nebo vystoupení Hudby Hradní stráže. Děti se mohou těšit na spoustu zajímavých soutěží a atrakcí i na zvířecí útulek. (baj)

 ??  ?? Sekora V Paláci Koruna se dnes otevřela výstava o práci a životě ilustrátor­a a spisovatel­e Ondřeje Sekory.
Sekora V Paláci Koruna se dnes otevřela výstava o práci a životě ilustrátor­a a spisovatel­e Ondřeje Sekory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia