MF DNES

Zámolová mezi profíky září a těší se do Las Vegas

- — Petr Procházka

Všechna tréninková dřina má smysl, včetně dodržování přísného jídelníčku. Tohle si zcela jistě po velkých úspěších z poslední doby může odsouhlasi­t elitní česká kulturistk­a Margita Zámolová.

„Kdybych tvrdila, že to není náročné, tak bych lhala. Naučila jsem se ovládat a držet disciplínu. Jak v jídle, tak ve cvičení,“potvrdila sportovkyn­ě z Jesenice u Prahy, že k sobě dokáže být přísná. „Kvůli nepodstatn­ým věcem nevynecháv­ám trénink. To už musí být opravdu důležitá záležitost, abych kvůli tomu posunula či vynechala přípravu. To rozlišuje profíky od amatérů.“

Margita Zámolová se statusem profi pouze neslovíčka­ří. Ona v kategorii profesioná­lů vysloveně září.

Tady jsou důkazy: na konci května skončila třetí na skvěle obsazené soutěži New York Pro 2017 a jen o pár dnů později dokonce zvítězila na podniku Czechia Pro 2017 v Ostravě. Byl to její první triumf mezi profesioná­lkami, díky němuž si vybojovala i nominaci do nesmírně uznávané soutěže Olympia Women’s Physique Showdown.

„New York Pro je pro mě jednou z nejprestiž­nějších soutěží a podle toho jsem k tomu přistupova­la. Přála jsem si postoupit do finále, ale fajn by byla i první desítka,“vyznala se Margita Zámolová.

A hle, bylo to mnohem lepší, bronzový úspěch! „Přitom se bojovalo pouze o umístění od druhého místa hůře, protože Shanique Grant je tak suverénní, že o jejím prvenství nebylo pochyb,“poukázala Zámolová na hvězdnou soupeřku.

A Ostrava? Tam to pro rodačku z Komárna byl návrat k závodům v domácím prostředí.

„Od doby, co patřím do kategorie profesioná­lek, to vlastně byla moje premiéra před českými fanoušky,“prozradila šestačtyři­cetiletá matka dvou dcer. „V posledních čtyřech letech jsem soutěžila převážně v zahraničí,“upřesnila.

Margita Zámolová závodí v odvětví physique, v němž se hodnotí celkový vzhled a působení závodníka na pódiu. Kulturisti­ce se věnuje i jako osobní trenérka a konzultant­ka pro fitness a výživu. „Soutěžení beru jako zábavu a doplněk k zaměstnání, jako jakousi reklamu. Spíš to peníze bere, než dává, takže úplně se upnout jen k soutěžení by nebylo moc rozumné. Zatím z toho u nás nikdo nezbohatl,“usmála se absolutní vítězka loňského ročníku Arnold Classic Africa.

Na Olympia Weekend v Las Vegas bude teprve pátou Češkou v historii, která si dokázala vybojovat účast. „Nemusím už honit body a mohu se tři a půl měsíce v klidu připravova­t, což je velká výhoda. Bude to dobrodružs­tví,“těší se do města hazardu Margita Zámolová.

 ?? Foto: archiv závodnice ?? Vítězka Margita Zámolová při soutěži Czechia Pro v Ostravě, kde triumfoval­a.
Foto: archiv závodnice Vítězka Margita Zámolová při soutěži Czechia Pro v Ostravě, kde triumfoval­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia