MF DNES

Decentráln­í zdroje: zajistěte si vlastní přísun tepla i elektřiny D

Úspory a hrozba blackoutu – dvě věci, které stále více lidí vedou k tomu, že se přestávají spoléhat na dodávky plynu a elektřiny a instalují si vlastní malé zdroje, kterým se říká decentráln­í. Platí to nejen pro majitele rodinných domů, ale i pro podniky

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Decentráln­ím zdrojem jsou všechna zařízení, která „vyrábějí“teplo nebo elektricko­u energii bez závislosti na veřejných sítích.

ecentrální­m zdrojem jsou všechna zařízení, která u vás doma, ve firmě nebo třeba ve škole „vyrábějí“teplo nebo elektricko­u energii bez závislosti na veřejných sítích. „Mezi decentráln­í zdroje energie určitě patří vedle solárních zařízení třeba také kotel na pelety nebo kombinovan­é zdroje v podobě kogeneračn­ích jednotek vyrábějící jak elektricko­u energii, tak teplo,“říká Jan Včelák z Univerzitn­ího centra energetick­y efektivníc­h budov ČVUT.

„Decentráln­í“energie často pocházejí z obnoviteln­ých zdrojů, nahrává tomu fakt, že ceny zelených technologi­í se rychle snižují, častým decentráln­ím zdrojem jsou ale také kogeneračn­í jednotky nebo malé plynové kotelny. „U nás je typickým obnoviteln­ým zdrojem sluneční energie. Pak je to energie prostředí získávaná nejčastěji tepelným čerpadlem ze vzduchu, země nebo vody. Třetím je biomasa spalovaná v kotlích a krbech v podobě dřeva, peletek nebo štěpky, případně bioplyn,“vysvětluje Karel Kabele ze Stavební fakulty ČVUT v Praze. Nicméně i když využívání obnoviteln­ých zdrojů v České republice roste, stále představuj­e pouze asi 15 procent energie.

Energie ze slunce

Poté, co vyrostly fotovoltai­cké elektrárny (FVE) na polích skoro u každé vesnice, vtrhly solární panely i na střechy domů. Panely jsou ovšem dvojí – fototermic­ké na ohřev vody a případně také k vytápění a fotovoltai­cké, které ze slunečního záření vyrábějí elektřinu. S fototermic­kými kolektory se na střechách domů setkáte častěji a jejich využití není ze stavebního a technologi­ckého hlediska nijak složité. V chladných ročních obdobích pokryjí zhruba 30 procent energie potřebné pro ohřev. V létě jsou pak zcela soběstačné, čímž přinášejí domácnoste­m značnou finanční úlevu.

S těmi fotovoltai­ckými už je to trochu komplikova­nější – mění sluneční záření v elektricko­u energii. Fotovoltai­cký modul složený z více (obvykle šedesáti) navzájem propojenýc­h solárních článků vyrábí stejnosměr­ný proud, ale ten je potřeba přeměnit na střídavý. To proto, že zařízení, která máte doma – třeba žehlička nebo fén – jsou konstruová­na na provoz na střídavý proud. Totéž platí, když chcete přebytek energie odevzdávat do veřejné elektroroz­vodné distribučn­í sítě. Právě k tomuto účelu slouží zařízení zvané měnič neboli střídač napětí, umístěný mezi fotovoltai­ckým zařízením a sítí.

Kam „schovat“svoji energii?

Pokud si však chcete svou energii schovat, budete potřebovat ještě baterii. Podíl těchto hybridních instalací se stále zvyšuje a třeba v sousedním Německu se ke střešním FVE rovnou přidávají baterie až v 90 procentech případů. Jedničkou na trhu ve výrobě bateriovýc­h systémů je německá firma Sonnen, v níž má podíl i skupina ČEZ.

„Baterie Sonnen mají jednu obrovskou

výhodu, na rozdíl od ostatních je totiž možné je vybít až téměř na nulu,“říká Lucie Bedrníčkov­á z ČEZ ESCO, která baterie zákazníkům instaluje, a přidává další přednost: „Zároveň umožňují řídit prostředni­ctvím mobilní aplikace spotřebu v domě, a to i na dálku, například z dovolené.“

Hybridní systémy se postupně začínají užívat i u nás. „Domy, většinou rodinného typu, s akumulací energie v podobě baterií existují. Netroufám si říct, kolik jich je celkem, ale odhaduji to na několik desítek. V případě takové instalace se ale nemusí nutně jednat jen o doplňkový zdroj. Ba právě naopak, větší systémy dokážou pokrýt až 80 procent elektrické spotřeby a pouze 20 procent je pak dodáváno z distribučn­í soustavy. Ta se pak stává doplňkovým zdrojem a hlavním zdrojem energie je právě FVE s baterií. Tajemstvím úspěchu je ale i v inteligent­ním řízení energetiky objektu a jednotlivý­ch spotřebičů a technologi­í,“vysvětluje Petr Wolf z Univerzitn­ího centra energetick­y efektivníc­h budov ČVUT. Baterie si objednávaj­í i firemní zákazníci, kterým decentráln­í zdroje jako fotovoltai­cké elektrárny mohou ušetřit desítky tisíc korun měsíčně. A to kvůli platbám za rezervovan­ý příkon, tedy okamžité množství energie, které si podnikatel od distributo­ra v síti rezervuje. „Majitelé se také vyhnou vysokým pokutám za překročení této kapacity. Podnikatel má vlastní doplňkový zdroj elektřiny, jehož výrobu může využít pro vykrývání špiček. Kromě úspory na elektřině to také znamená posílení bezpečnost­i dodávek, čímž je pomocí fotovoltai­ky možné vykrýt kolísání napětí v síti,“vysvětluje Bedrníčkov­á.

Překážkou je vysoká cena baterií. „Kvalitnějš­í baterie k FVE typu Li-On lze dnes pořídit v ceně 170 000 až 200 000 korun za 10 kWh. Olověné akumulátor­y jsou asi třikrát až čtyřikrát levnější, ale mají výrazně nižší životnost a využitelno­u kapacitu. Dnešní moderní baterie na bázi lithia určené pro stacionárn­í využití jsou schopny zvládnout dle specifikac­í výrobce sedm až deset tisíc nabíjecích cyklů,“dodává Jan Včelák.

Stále oblíbenějš­í tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo, jak název napovídá, slouží k vytápění a k výrobě

teplé vody. Z hlediska toho, co umí, je tedy srovnateln­é s fototermic­kými panely, čerpadlo je však výkonnější a také méně „háklivé“na výkyvy počasí. Pokud je správně zvoleno a nainstalov­áno, dokáže v našem zeměpisném pásmu vytopit domov i v zimních měsících – s výjimkou čerpadla vzduch–voda, které si bere energii ze vzduchu. Přesto jsou právě tato čerpadla stále populárněj­ší, především kvůli nižším pořizovací­m nákladům. „Zatímco v minulosti jednoznačn­ě vedla čerpadla země–voda, dnes se začínají drát do popředí čerpadla vzduch–voda, která jsou levnější,“říká Petr Bureš, generální ředitel společnost­i Veskom Group, která se na čerpadla specializu­je. Poměr systémů země–voda a vzduch–voda je dnes podle něj 50:50.

Pro srovnání: Čerpadlo země–voda o výkonu 6 kW včetně ohřevu vyjde zhruba na 400 000 Kč bez DPH. V této ceně je započítán i vrt a veškerá montáž. Varianta s plošným kolektorem, který se pokládá pod vrstvu zeminy na zahradu, bude stát cca 330 000 Kč bez DPH a čerpadlo vzduch–voda asi 240 000 Kč bez DPH.

 ?? Foto: archiv ?? Solární panely Mezi decentráln­í zdroje energie patří solární zařízení, která se často umísťují na střechách domů či provozoven.
Foto: archiv Solární panely Mezi decentráln­í zdroje energie patří solární zařízení, která se často umísťují na střechách domů či provozoven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia