MF DNES

Co je kogeneračn­í jednotka

-

Kogeneračn­í jednotky jsou technologi­cká zařízení určená ke společné výrobě elektřiny a tepla. Jedná se o spojení spalovacíh­o motoru, generátoru, soustavy tepelných výměníků a řídicího systému. Jako palivo nejčastěji slouží zemní plyn, může se však použít i bioplyn.

Elektřina z kogeneračn­í jednotky se používá pro potřeby objektu, v němž je jednotka umístěna, nebo je možno ji dodávat do sítě. Teplo z kogeneračn­í jednotky se využívá k vytápění budov a výrobě teplé vody.

Zajímavou variantou je tzv. trigenerac­e, která dokáže ještě chladit. Může fungovat tak, že vyrábí všechny tři formy energie najednou, anebo tak, že v zimě topí a v létě chladí.

Kogenerace je však u nás stále „v plenkách“, především proto, že je zde málo vhodných zákazníků. Ke konci roku 2015 bylo v České republice nainstalov­áno kolem 200 KGJ s celkovým výkonem 5 MWe. Využívají je výhradně firmy – aby jejich instalace měla smysl, musí minimální roční odběr zemního plynu dosahovat 6 500 m3 a zařízení musí být schopno využít veškeré vyrobené teplo. Skvělým příkladem může být nemocnice v Jihlavě, která si v roce 2014 odnesla cenu za Nejlepší evropský projekt energetick­ých služeb v anketě European Energy Service Award 2014 – Evropské iniciativy pro energetick­é služby. Mají ji však i jinde – třeba v Hamzově odborné léčebně v Luži–Košumberk, v prachatick­é nemocnici, třeboňskýc­h lázních. Často ji najdete také v hotelech, například v pražském Olympiku, brněnském hotelu Atlantis či ve Wellness Hotelu Frymburk.

 ?? Foto: ČEZ ESCO ?? V praxi Skvělým příkladem fungování kogeneračn­í jednotky může být nemocnice v Jihlavě.
Foto: ČEZ ESCO V praxi Skvělým příkladem fungování kogeneračn­í jednotky může být nemocnice v Jihlavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia