MF DNES

Vážím si toho, že jsem se nezhroutil, říká Hradilek

- — Tomáš Macek

VLondýně 2012 slavil olympijské stříbro. O rok později v Praze i titul mistra světa. Tehdy se vodní slalomář Vavřinec Hradilek ocitl na vrcholu. V 26 letech.

Mohl si říci: Nikomu už nemusím nic dokazovat. Mám splněno.

Ale ruku na srdce, kdo by si to v takové situaci řekl?

Jeho poslední dvě sezony jsou nyní o tolik jiné. Loni se neprobojov­al na hry v Riu, letos ani do tříčlennéh­o národního týmu kajakářů pro mistrovstv­í Evropy a světa.

Chuť rvát se neztratil, jenže přetížené tělo vypovídalo poslušnost.

„Pro mě je úspěchem i to, že se z proher nepokakám. Což se mi daří,“usměje se. „Pravda je, že díky těm předchozím medailím snáším i ty prohry o něco líp.“

Světový pohár v Praze bude dnes a zítra jeho vrcholem sezony. Na rozdíl od evropského či světového šampionátu totiž smí Česko nasadit do bojů čtyři, a nikoliv jen tři kajakáře. Proto dojde také na Hradilka.

„Mrzí mě, že šampionáty letos nejedu,“vykládá. „Ale snažím se v životě vyrovnávat se vzniklými situacemi co nejjednodu­šeji. Nikdy by mě nenapadlo závidět těm, co jedou, nebo utápět se ve zklamání.“

Po životních sezonách 2012 a 2013 bylo Hradilka všude plno. Svoji olympijsko­u medaili dovedl zhodnotit jako málokdo, otevřela mu též mnohé dveře vedoucí do zcela jiných než sportovníc­h sfér.

„Nejvíc si vážím toho, že jsem se z toho všeho nezhroutil,“říká.

Vavřinec Hradilek herec ve filmu Tenkrát v ráji, mohl si připsat do svého portfolia. „Volali mi teď s další nabídkou na reklamu a do jednoho seriálu. Ale to už jsem odmítl,“líčí. Zato v Praze mocně podniká, na náplavce vybudoval Kayak Beach Bar. Je aktivním ambasadore­m značky Red Bull. Angažuje se v komisích sportovců Mezinárodn­í kanoistick­é federace a na Českém olympijské­m výboru. Složil zkoušky na pilotní průkaz, ve vzduchu si čistí hlavu, zároveň však má v oblasti letectví i další, dosud tajné plány.

„Je toho moc,“přitaká. „Ale nic, co by mě vyloženě nebavilo.“

Snad jen funkcionář­ské aktivity chce omezit. Nelíbí se mu, do jaké pozice se sport v Česku dostal. „Stává se z něj velké politikum. I když teď máme naději, že z něj odejde pár lidí, kteří ho v Česku dostali do současné krize.“

Namísto letošního mistrovstv­í světa v Pau vyrazí v září na expedici na kalifornsk­é řeky. „Budeme natáčet nějaké divočiny,“těší se. Neznamená to však, že by už závodní kariéru odsunul na druhou kolej. Vábí jej mistrovstv­í Evropy 2018 v Praze. A ještě jednou se chce pokusit o olympijský start. Tokio 2020 si určil za konečnou metu.

„Pak už závodit nechci,“ujistí, také kvůli varovným zdravotním signálům posledních let. Tři roky bojuje s bolavou krční páteří a s dalšími přetíženým­i partiemi. I proto letos najal nového kondičního trenéra a fyzioterap­euta Jakuba Kmeťka. „Jsme spolu skoro denně. Pracujeme na tom, aby mé tělo v celé té zátěži fungovalo hospodárně­ji.“

Dopady spolupráce si pochvaluje stejně jako novou loď, do které po nepovedené­m jaru přesedl. V trojských peřejích chce opět jednou vyzvat na souboj celý svět.

„I tohohle malého ďábla,“ukáže na Jiřího Prskavce, aktuálního mistra světa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia