MF DNES

Plzeňské retro

Kolikrát se dá prožít pravá fotbalová pohádka? Jedinkrát! Plzeň však starou pravdu zkusí ošálit.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vříjnu to bude devět let, kdy dorazil poprvé. Nikdo ho moc neznal. I protřelý kapitán Pavel Horváth se musel hodně snažit, aby jej při prvním kontaktu zařadil do kolonky trenér.

„Pavel Vrba, těší mě,“řekl ten muž, když si s Horváthem podávali ruce u staré recepce.

Stadion ve Štruncovýc­h sadech se drolil před očima, fanoušků ubývalo. Plzeň se krčila ve stínu, nikoho nezajímala. „Na mně bylo, aby se každý druhý rok nepadalo z ligy. Ambice byly úplně jiné než teď,“vzpomínal Vrba po včerejším poledni.

Poprvé to bylo bez Horvátha, který odešel za trenérskou vizí do Sokolova. A podruhé Vrba vstoupil do stejné (a přitom do úplně jiné) řeky.

Z ošklivého kačátka se během Vrbovy první éry vyklubala princezna: dva tituly, dva postupy do Ligy mistrů a stamiliony na odměnách. Plzeň díky tomu zgruntu zlepšila stadion, v české lize si hýčká pozici mocného hráče a poznala ji Evropa. Včera se Vrba vrátil. „Maličko přibral, ale jinak vypadá pořád stejně dobře,“pousmál se generální ředitel Adolf Šádek.

Na nostalgii se stavět nedá, přesto plzeňské retro budí velký zájem. Vrba si oblékl černé tričko, zavolal si hráče do kruhu kolem sebe a za ostrého slunce zahájil úvodní trénink. „Byla to jízda, což jsme nečekali,“přiznal kapitán Roman Hubník.

Žádné šolíchání, trénink měl grády. „Přeber to levou nohou a pak už hraj, jak chceš,“diktoval Vrba ostrým hlasem, jak se má kombinovat. Z hráčů crčel pot a kouč si vychutnáva­l každé cvičení. V jednu chvíli si sedl na zábradlí a klábosil s bývalým útočníkem Fořtem, na druhé straně hřiště pozdravil trávníkáře i správce. Tleskal, chválil, hecoval. I k novinářům přišel, aby oznámil, že nás po čtvrthodin­ě nevyžene: „Pánové, udělám vstřícné gesto a nechám trénink celou dobu otevřený.“

Po „manažerské­m“angažmá u národního týmu a půlroční zkoušce nervů v ruské Machačkale se pustil do práce, která ho očividně láká. Jede se na plné obrátky, tréninky dvakrát denně. Však už šest dní před oficiálním startem museli hráči pečlivě plnit domácí úkoly.

Trochu se zvolní až v červenci, kdy se Plzeň kromě jiného pustí do 3. předkola Ligy mistrů. „Kdybychom se nedostali do Champions League nebo aspoň do základní skupiny Evropské ligy, bylo by to zklamaní,“neskrýval Vrba.

Když to trochu přeženeme, při své první misi učil fotbalovéh­o chudáka, jak se správně drží klobouk při žebrání. Teď Vrba nutně potřebuje, aby ze suverénů poskládal vítěznou mašinu. Cílem je první místo, z něhož by na 99 procent měla vést cesta rovnou do Ligy mistrů. Čili za sladkou odměnou přesahujíc­í 300 milionů korun.

Úhlavní konkurenti Sparta a Slavia kvůli tomu zběsile nakupují. Sparta dokonce vsadila na italského trenéra Stramaccio­niho, který bere 40 milionů ročně. Zato Plzeň inspiruje minulost. Plno třicátníků, kteří pamatují krásné časy, plus ofenzivní záložník Kolář, jenž se vrátil ve svítivě zelených kopačkách. „I svoje kolo jsem ve skladu našel,“řekl Kolář, když na vrzajícím bicyklu přijížděl na tréninkové hřiště za řekou Mže.

Loni odešel, po letech věrných služeb byl přebytečný. V tureckém Gazianteps­poru štěstí nenašel, na podzim hrál sporadicky, na jaře vůbec, dostal neplacenou dovolenou. I tak mu Vrba věří: „V jedenatřic­eti letech by měl být teoreticky v nejlepším věku.“Už brzo se to pozná.

Na podzim 2008 Kolářova a především Vrbova hvězda teprve stoupala. V létě 2017 by obě měly zazářit, aby retro zafungoval­o.

Plzeň se zatím připravuje bez šesti reprezenta­ntů. Krmenčík, Hořava, Kopic a Hrošovský mají po víkendové kvalifikac­i prodloužen­ou dovolenou, mladíci Matějů a Chrien odletěli na Euro jednadvací­tek. Až se vrátí, bude na hřišti nabito, což znamená výrazné škrty. Trenér chce mít jen 20 hráčů do pole a 3 brankáře. A kdo vychází ze zkušeností, musí čekat, že ve svém mustru bude používat nanejvýš čtrnáct jmen. „Znovu půjdu svou cestou a uvidím, jestli budu úspěšný. Uvědomuju si, že povolání trenéra v Česku není nejjistějš­í zaměstnání,“řekl Vrba.

Do role defenzivní­ho štítu si vybral Chorvata Živuliče ze Zlína, z Brna přivedl rázného útočníka Řezníčka, do role prvního asistenta obsadil kolegu Fitzela. A dál? Plzeň nehodlá zběsile nakupovat, ale pár změn ještě proběhnout může. Retro styl by jistě oživil comeback útočníka Ďuriše, který zmizel loni a sestoupil s ruským Orenburgem. I krajní záložník Fillo, jarní hvězda Teplic, plzeňský stadion dokonale zná. Pro sparťanské­ho záložníka Čermáka, který v květnu opilý boural, by to byl hodně pikantní přesun. „Trenérovi se líbí a mně taky,“naznačil ředitel Šádek.

Zato není vyloučený odchod útočníka Krmenčíka, nejlepšího střelce stříbrného týmu. Vrba má volné ruce a buďte si jisti, že je využije.

Kdybychom se nedostali do Champions League nebo aspoň do základní skupiny Evropské ligy, bylo by to zklamání. Pavel Vrba po návratu do Plzně

 ??  ?? Zpátky do minulosti Fotbalová Plzeň se vrací k tomu, co fungovalo. Přivedla zpět trenéra Pavla Vrbu i záložníka Daniela Koláře (v zeleném rozlišovák­u). Na tréninkové hřiště se jezdí na kole či skútru. 3x foto: Ladislav Němec, MAFRA
Zpátky do minulosti Fotbalová Plzeň se vrací k tomu, co fungovalo. Přivedla zpět trenéra Pavla Vrbu i záložníka Daniela Koláře (v zeleném rozlišovák­u). Na tréninkové hřiště se jezdí na kole či skútru. 3x foto: Ladislav Němec, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia