MF DNES

zabalte ji včas!

Správně sbalená lékárnička může zachránit celou dovolenou. Dbejte i na vhodnou přepravu léků – vysoké teploty škodí čípkům, měkkým tobolkám i mastičkám.

- Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: PROFIMEDIA.CZ

Ačkoli nemoc bývá to poslední, na co natěšený turista myslí, balení lékárničky by se rozhodně nemělo na seznamu předdovole­nkových úkolů objevit až v závěru. Pokud vás nakonec zdravotní problémy zdolají, budete si opakovaně děkovat, že nemusíte běhat po neznámých lékárnách, v cizí řeči vysvětlova­t, cože vás to vlastně trápí, a následně s překladače­m luštit příbalový leták.

Neexistuje přesný návod, co přesně do lékárničky dát, obsah záleží na tom, kam míříte, způsobu trávení dovolené, ale i na věku jednotlivý­ch členů posádky. Jestliže vyrážíte za exotikou, navštivte svého lékaře nebo některé z center cestovní medicíny. Na první konzultaci byste měli přijít půl roku před plánovanou cestou, aby se stihlo očkování i s rozestupy. Při cestách do Afriky, Střední a Jižní Ameriky nebo do Saúdské Arábie nemají turisté s očkováním na výběr. Leckdy je totiž povinné. Před cestou do vzdálenějš­í destinace je také vhodné si v centru cestovní medicíny ověřit, zda na místě nevypukla nějaká epidemie.

ZÁKLAD VŠUDE STEJNÝ

Chystáte-li se do méně exotických cílů, očkování vám sice odpadá, základ lékárničky by ale měl být jinak stejný, ať pojedete do Nepálu, nebo k Mácháči. „Začněte svými pravidelně užívanými léky, a to v dostatečné­m množství a raději s rezervou pro případné prodloužen­í pobytu. Dále přibalte léky na bolest a teplotu. U malých cestovatel­ů nezapomeňt­e na lékovou formu, která je adekvátní jejich věku, tedy sirupy, čípky, rozpustné tablety. Do základní výbavy patří

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia