MF DNES

LÉKY z přírody

V některých případech se lze obejít i bez chemie. Přírodní léčiva ale raději zabalte už doma. Sehnat v zahraničí třeba takovou lichořeřiš­nici by nemuselo být úplně snadné.

- rodina@mfdnes.cz

Pětatřicet­iletá Kateřina z Vysočiny má dvě děti. Ať jede kamkoliv, třeba i na noc, v batohu jí nesmí chybět tea tree oil. Používá ho, když vidí první známky nachlazení, když ji bolí v krku, ale i ke zklidnění štípanců či podrážděné pleti. Stejně tak nedá dopustit na zázvor, který podle jejích zkušeností zabrzdí začínající chřipku a navíc je vhodný i při cestovní nevolnosti. Pomoci mohou další běžně dostupné potraviny. Třeba jogurt na spáleniny nebo ocet, který dokáže zklidnit kůži po požahání medúzou. Při těchto potížích skvěle poslouží i aloe vera.

LICHOŘEŘIŠ­NICE NA STREPTOKOK­Y

Byliny vás neochrání jen před lehkým nachlazení­m, některé fungují i jako antibiotik­um. Tím nejznámějš­ím je česnek, který dokáže zlikvidova­t bakterie i viry. Brusinky vám zase uleví při zánětech močových cest, které bývají na dovolených poměrně častým společníke­m. Antibakter­iální účinky brusinek souvisejí s obsahem kyseliny hippurové a dalších látek, které snižují aktivitu bakterie E. coli (ta způsobuje až 90 % všech infekcí v této oblasti). Z klasických potravin nezapomíne­jte ani na cibuli. Stejně jako česnek obsahuje látku zvanou alicin, která působí antibakter­iálně u širokého spektra infekčních onemocnění a má nejen protizánět­livé účinky, ale výrazně posiluje i imunitu. Mezi méně známé pomocníky patří lichořeřiš­nice. „Tinktura z ní působí na stafylokok­y, streptokok­y a další druhy bakterií vyskytujíc­ích se v močových cestách. Pomáhá však nejen tam, ale také při angíně, chřipce, zánětech sliznice úst, zánětech v krku, zánětech vedlejších dutin,“říká Bohumil Jukl, který provozuje bylinkářst­ví.

ČAJE V ZIMĚ, V LÉTĚ

Pro rychlou a všestranno­u pomoc doporučuje svým pacientům přibalit na cesty i čajovou směs chřipka–angína, která dokáže zastavit začínající potíže. „Obsahuje mátu, lípu, dobromysl, macešku, bez černý, diviznu, tymián, podběl, jitrocel a další účinné byliny,“dodává Jukl. Pomocí přírodních léčiv se můžete na dovolenou připravova­t i předem, a to posilování­m imunity. Skvělým pomocníkem je v tomto směru echinacea, ideálně ve formě kapiček. „Vhodná je také jantarová mast či čajová směs z šípku, kopřivy, přesličky, benediktu a anděliky,“dodává ještě Jukl.

 ??  ?? Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK
Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??
 ??  ?? BYLINNÝ PORADCE
Bohumil Jukl patří k nejznámějš­ím českým bylinářům a léčitelům. Ordinuje v Praze a velmi oblíbené jsou zejména jeho čajové směsi.
BYLINNÝ PORADCE Bohumil Jukl patří k nejznámějš­ím českým bylinářům a léčitelům. Ordinuje v Praze a velmi oblíbené jsou zejména jeho čajové směsi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia