MF DNES

Kancléř v hledáčku policie: čeká ho výslech o kšeftech v Lánech

-

Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Hradní jubilant Vratislav Mynář si určitě představov­al přípravy na svůj slavnostní den úplně jinak. Poté, co vyšetřovat­elé ve středu ráno zadrželi jeho podřízené z lánské lesní správy, se však i on musí připravit na dotazy policistů. Jedním ze dvojice obviněných je totiž jeho přímý podřízený, ředitel lesní správy Miloš Balák.

Už včera ráno vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová oznámila, že jednoho z trojice zadržených v této kauze policie propustila.

Zbylí dva – ředitel Balák a dosud neznámý zaměstnane­c kladenské stavební společnost­i Energie – čelí obvinění z manipulací tendrů. Ve vazbě neskončil nakonec nikdo, všichni jsou vyšetřován­i na svobodě.

Společnost Energie, která patří mezi pětadvacet největších stavebních společnost­í v Česku, od lánských lesů získala zakázku za necelých sedmdesát milionů korun na zpevnění okolí nádrže Klíčava. Právě o ni se detektivov­é intenzivně zajímají.

Diskrétní schůzky v oboře

Podle Lidových novin byla ke konspirati­vním schůzkám mezi podezřelým­i hojně využívána právě Lánská obora. Konkrétně oblast, ve které není možné zachytit mobilní signál a bylo zde možné hovořit bez obav z policejníc­h odposlechů.

Mezi místa, která se policii naopak podařilo delší dobu odposlouch­ávat, měla patřit kancelář ředitele Baláka. Toho si před čtyřmi roky na Hrad přivedl právě hradní kancléř Mynář. Podle zdroje MF DNES obeznámené­ho s děním kolem hradní kanceláře, se tak stalo na základě doporučení prezidento­va šéfporadce Martina Nejedlého. Sám Nejedlý na dotaz MF DNES ohledně Balákova příchodu nereagoval.

Muži z jihu

Na středeční akci v Lánské oboře se podíleli detektivov­é z jižních Čech. Svědčily o tom i espézetky na policejníc­h autech u zásahu v Lánech.

Na jihu Čech Miloš Balák dříve působil. Konkrétně ve firmě Lesy Hluboká nad Vltavou. Spolu s ním zde vykonával manažersko­u pozici i Eduard Gaisler – Balákova pravá ruka a muž, kterého nyní policie v kauze lánských lesů mimochodem také zadržela.

Hlubocká firma je dnes v úpadku a její byznys provázely značné kontroverz­e, především kolem zakázek, které společnost s utajenými majiteli získávala od státních Lesů ČR. Okolnosti jejího krachu proto před pěti lety začaly zajímat budějovick­é krajské státní zastupitel­ství.

Miloše Baláka si na Hrad přivedl kancléř Mynář. Prý na doporučení Zemanova poradce Martina Nejedlého.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia