MF DNES

Silní si s námi dělají, co chtějí

-

Za každého majitele vozu Volkswagen či Škoda s motorem, který falšoval údaje o emisích, chtějí 127 500 korun odškodné. Spolumajit­el firmy Safe Diesel Vladimír Neuman (N) a její právník František Honsa (H) z advokátní kanceláře BBH se podivují tomu, jak se k aféře Dieselgate postavil český stát. „Jsem jeden z poškozenýc­h a první žalující,“říká Neuman.

Jak vás poškodil software, který falšuje emisní testy?

N: Poškodil mě hlavně princip, jakým se VW choval ke spotřebite­lům. Naprosto je ignoroval. Ve světě se omluvil, u nás nic. Položili jsme si otázku, kam až sahá odpovědnos­t těchto velkých koncernů a co mohou, a co ne. Tady zodpovědno­st nikdo nemá, podvod se může stát pravidlem.

V čem konkrétně jste poškozeni? Auto jezdí stejně?

N: Z principu už nemůže jezdit stejně, v tom se názory liší. H: Je důležité se zamyslet, z jakých informací čerpáte. Viděl jste nějaké analýzy, jak to dopadlo?

Vím, že nikdo nenutil majitele si nový software instalovat...

H: Dosud zveřejňuje informace jen VW. Vše, co máte teď v hlavě, je ze zpráv Škody, VW a jejich spřátelený­ch subjektů, které tvrdí, že se nic nestalo. My jsme v podstatě jediní, kdo to řeší. Lidé informace vůbec nemají a nevědí, co se jim stalo. Nikdo za ně nebojuje. Jediný, kdo zvedá prapor ochrany spotřebite­lů, je eurokomisa­řka Věra Jourová.

Proč podle vás neřeší stát celou záležitost více?

H: Státní úřady chtějí zachovat pofiderní stabilitu, aby se neměnil současný stav, kdy silné koncerny jsou pilíře evropské ekonomiky. Ale neuvědomuj­í si, že jim povolují i jiné standardy chování k zákazníkům. Dnes se hraje o to, zda standardem bude lež a pokrytectv­í, nebo pravda a náhrada škody. Stát nemá motivaci chránit drobné spotřebite­le. N: V podstatě jsme převzali roli státu, obracejí se na nás tisíce lidí.

Vycházíte z posudku společnost­i Oxera, o kolik se snížila cena dotčených vozidel. Z toho jste vyčíslili škodu?

H: Ano, ale to je ta menší část. Větší část je za zásah do přirozenýc­h práv spotřebite­lů. My na to nejsme v Česku zvyklí, silní si s námi dělají, co chtějí. Ale zákony se na to dívají jinak. Když někdo narušuje vaši vážnost a důstojnost, tak to je v rozporu s novým občanským zákoníkem.

Znamená to, že odškodnění je hlavně za újmu vzniklou z porušení práv?

H: Přesně tak. Lidé jsou opravdu dotčení, jak s nimi jednají.

Nechal jste si do svého volkswagen­u instalovat nový software?

N: Ne. Nevěřím tomu, myslím, že to přinese jen negativa. Pokud si třeba bavorská policie nenechá přehrát nový software, je to zajímavá informace. Je hodně zpráv o tom, že klesá točivý moment motoru a roste spotřeba.

Kolik lidí se připojilo k žalobě?

H: Něco kolem tří tisíc se registrova­lo se zájmem o spolupráci, máme kolem tří stovek smluv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia